Alerji uyku kalitenizi ne kadar etkiliyor?
Uykusuz gecelerinizin sebebinin alerji olabileceğini hiç düşündünüz mü? Gelin biz uykusuzluğunuza sebep olabilecek alerjiyi biraz tartışalım.
Burnunuz tıkalı bir şekilde mi uyuyor ya da devamlı hapşırıyor musunuz? İster dönemsel olsun ister yıl boyu sürsün, alerji sinir bozucudur.
Ülkemizde yapılan çalışmalara göre her dört kişiden biri alerjiden muzdariptir. Alerjinin en sık görülen semptomları arasında burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, göz sulanması ve uykusuzluk var. Alerjisi olan kişiler, olmayanlara oranla iki kat daha fazla uykusuzluk yaşıyor.
Alerji Uykuyu Nasıl Etkiler?
Alerjenler buruna girdikten sonra solunum yollarını tahriş ederek burun tıkanıklığı, sulu göz ve hapşırmayı tetikler. Semptomlar, nefes alma yeteneğini etkilerken uyku kalitesini de düşürür.
Alerjiniz sizi gece rahatsız ettiğinde uykunuzu kaçırıyor ve iyi bir uyku çekemiyor olabilirsiniz. Uykusuzluğun sonucunda ertesi gün huysuz ve yorgun hissedersiniz. Yorgunluk, iş ve okuldaki performansı bozabilir ve stresi artırabilir. Sinüs ve baş ağrısı ise beraberinde gelir.
Alerji yalnızca uykuya dalmayı zorlaştırmaz; ayrıca uykuda kalma süresini kısaltır.
Alerji Ne Tür Uyku Problemlerine Yol Açar?
Alerji uykuyu farklı yönlerden etkileyebilir. Alerjisi olan bireylerin yaşayabileceği uyku sorunları aşağıdaki gibidir.
-
Uykuya dalma sorunu
-
Horlama
-
Uyku süresinde kısalma
-
Uyku apnesi
-
Uyku verimsizliği
-
Uykusuzluk
Alerjisi olan bazı kişilerde ise obstrüktif uyku apnesi gibi daha ciddi uyku bozuklukları görülebilir. Obstrüktif uyku apnesi; yüksek tansiyon, kilo vermede güçlük ve kardiyovasküler hastalıklara yol açabilmektedir.
Pediatrik çalışmalara göre çocuklardaki alerji, obstrüktif uyku apnesi riskini artırmaktadır. Çocukların yeterli uykuyu alamaması; hafıza ve konsantrasyon problemleri, davranış sorunları ve zihinsel karışıklara yol açabilmektedir.
Alerjilerle Uyku Kalitesini Artırmanın İpuçları
Alerji ile uyumak zordur ancak mümkündür. İşte alerjilerle baş etmek ve daha iyi uyumak için 7 ipucu!
-
Hava temizleyici kullanmaya başlayın.
Hava temizleyiciler, yatak odasının havasını polen gibi yaygın alerjenlerden arındırmak için büyük destekçi.
-
Pencereleri kapalı tutun.
Tüm gün pencereyi açık bırakırsanız alerjenlere davetiye çıkarmış olursunuz. Kapalı kapı ve pencereler, alerjenleri yatak odasından uzak tutmak için işe yarayabilir.
-
Mobilyaları ve rafları mümkün olduğu kadar tozsuz tutun.
Yatak odasında döşemeli mobilyalar, sahte çiçekler, eski kitaplar ve halılar gibi toz toplayıcılardan kaçının.
-
Evcil hayvanınızı yatak odasından uzak tutun ve ayrı odalarda uyuyun.
Evcil hayvanların kıl ve kepekleri, uykuyu etkileyen en yaygın alerjenlerdir. Onlara yatak odasının dışında nefis bir yatak verin ve onlara iyi geceler dileyin. Uyumadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayın.
-
Çamaşır yıkama düzeninizi değiştirin.
Özellikle polenli günlerde, eve girdiğinizde doğrudan kıyafetlerinizi çıkarın ve makineye koyun. Giysilerin kuruması için dışarıya asmadan kurutucu ile kurutun.
-
Duş almayı uyku rutininin bir parçası haline getirin.
Yatmadan önce duş almak, polenlerin yıkanarak uzaklaşmasına yardımcı olacaktır.
-
Alerji ilaçlarını gece yatmadan önce alın.
Alerji ilaçlarını sabah yerine gece yutmak ile ilgili mutlaka doktorunuza danışın. Bu sayede ilaç gece yarısı etkisini sisteminizde kaybetmez.
-
Uzmandan destek alın.
Doktorunuz, sahip olduğunuz alerji çeşidine göre bazı tedavi seçeneklerini size sunabilir veya yaşam tarzı değişikliği önerebilir.