Dikkatli yeme: Kuru üzüm etkinliği ve rehberli meditasyon
Farkına bile varmadan kendinizi bir paket cipse ya da çikolataya uzanırken buldunuz mu? Ya da belki de telefonunuz veya televizyonunuz dikkatinizi dağıtırken bütün bir yemeği yediniz? İşte dikkatli bir yeme rehberli meditasyonu aşağıda!
Dikkatli yemeyi uygulamanın bir yolu, yeme alışkanlıklarınız konusunda daha dikkatli olmanıza yardımcı olabilecek, dikkatli yeme rehberli bir meditasyon olan "kuru üzüm" etkinliğidir.
Yiyeceklerin bedenlerimiz için fiziksel beslenmeden çok daha fazlası olduğunu unutmayın, aynı zamanda keyif, gelenek, sosyal deneyim, kültürel deneyim, yaratıcı ifade ve neşe ile de ilgilidir! Duyguların veya dikkat dağınıklığının yanında yemek yemeyi deneyimlememiz normaldir.
Birçoğumuz, vücudumuza ne koyduğumuzun tam olarak farkında olmadan, akılsızca yemek yeme ile mücadele ediyoruz. Ancak bir çözüm var: dikkatli yemek. Yemek yerken mindfulness pratiği(Farkındalık, psikoloji, eğitim ve tüketici davranışı dahil olmak üzere çeşitli alanlarda geniş çapta tartışılan ve incelenen bir kavramdır.) yaparak, yemeğimizin tadını daha iyi çıkarmayı öğrenebilir, yemekle daha dengeli ve barışçıl bir ilişki kurabilir ve hatta genel sağlığımızı iyileştirebiliriz. Bu egzersiz, dikkatli yemek yemeyi uygulamanın harika bir yoludur ve herhangi bir yiyecekle yapılabilir!
Üzüm Etkinliği nedir?
Kuru üzüm aktivitesi, tek bir kuru üzümü dikkatli bir şekilde yemek için tüm duyularınızı kullanmayı içeren rehberli bir meditasyondur. Bu egzersiz, yavaşlamanıza, yemeğinize dikkat etmenize ve her lokmanın tadını çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Ayrıca, kuru üzümden hoşlanmıyorsanız veya elinizde yoksa, sevdiğiniz ve sahip olduğunuz herhangi bir yiyeceği kullanın.
Kuru üzümlü dikkatli yeme meditasyonunu şu şekilde yapabilirsiniz:
-
Oturmak için rahat ve sessiz bir yer bularak başlayın. Evinizde özel veya ayrılmış bir meditasyon alanınız varsa, bu alanı kullanın. Sonraki 10-15 dakika boyunca rahatsız edilmeyeceğinizden emin olun.
-
Birkaç derin nefes alın ve dikkatinizi vücudunuza odaklayın. Ayaklarınızı yere ve sırtınızı sandalyeye yaslayın. Rahatlamak için kendinize izin verin ve her türlü gerilimi, stresi bırakın.
-
Bir kuru üzüm alın ve avucunuzun içinde tutun. Kuru üzümü şekline, rengine ve dokusuna dikkat ederek gözlerinizle inceleyin. Yüzeydeki çıkıntılara veya buruşuklarına dikkat edin.
-
Kuru üzümü burnunuza getirin ve derin bir nefes alın. Kuru üzümün yaydığı herhangi bir koku veya aromaya dikkat edin.
-
Kuru üzümü yavaşça ağzınıza koyun ama hemen çiğnemeyin. Dilinizde ve ağzınızın içindeki kuru üzüm hissine dikkat edin. Birkaç saniye ağzınızda durmasına izin verin.
-
Her çiğneme hissine dikkat ederek kuru üzümü yavaşça ve dikkatli bir şekilde çiğnemeye başlayın. Kuru üzümün dokusuna ve aromasına dikkat edin.
-
Kuru üzümü yutun ve boğazınızdan aşağı indiğini hissedin.
Deneyiminizi anlayabilmek için bir dakikanızı ayırın. Dikkatli bir şekilde kuru üzüm yemek nasıl bir duygu? Başka türlü fark etmeyeceğiniz yeni hisler veya tatlar fark ettiniz mi? gibi soruları kendinize sorun.
Kuru üzüm aktivitesi, dikkatli yemeyi uygulamak için güçlü bir araçtır. Tüm dikkatinizi yeme eylemine vererek, yemeğiniz için daha derin bir takdir geliştirebilir ve onunla daha sağlıklı bir ilişki geliştirebilirsiniz.
Neden dikkatli yeme uygulaması yapmalısınız?
Dikkatli yemeyi uygulamanın birçok faydası vardır. Birincisi, açlık ve tokluk ipuçlarınızın daha fazla farkına varmanıza yardımcı olabilir, yiyecek alımınızı daha iyi düzenlemenize ve dengeli kilonuzu korumanıza olanak tanır.
Dikkatli yemek, yemeğinizden daha fazla keyif almanıza ve yemek yerken suçluluk veya utanç duygularını azaltmanıza da yardımcı olabilir. Ek olarak, dikkatli yeme alıştırması yapmak, yiyeceklerle ilgili duygusal tetikleyicilerinizin daha fazla farkına varmanıza ve daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmenize yardımcı olabilir.
Dikkatli yeme uygulaması için ipuçları
Kuru üzüm aktivitesine ek olarak, dikkatli yemeyi uygulamanın birçok başka yolu vardır. Başlamak için birkaç ipucu:
Dikkatinizi dağıtmadan yiyin: TV izlerken, telefonunuzu kullanırken veya bilgisayarınızda çalışırken yemek yemekten kaçının. Bunun yerine, tüm dikkatinizi yemeğinize odaklayın.
Yavaşlayın: Yemek yerken acele etmeyin ve her lokmayı iyice çiğneyin. Bu, yemeğinizin tatlarının ve dokularının tadını çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Vücudunuza dikkat edin: Yemekten önce, yemek sırasında ve yemekten sonra vücudunuzu kontrol edin. Bu hislerin vücudunuzda nasıl hissettiğini yargılamadan ve çok fazla öz-şefkatle fark edin.
Yemekle dengeli ve huzurlu bir ilişki elde etmeye çalışın.
Unutmayın, siz ve sağlığınız çok önemli! Bu yüzden eğer yemek yerken farkına varmadan yiyorsanız, kendinizi durduramıyorsanız veya duygu yüklü olduğunuz zamanlarda yemek yemeye yöneliyorsanız bir beslenme uzmanı ve psikologdan yardım isteyebilirsiniz.