Sırt ağrısı neden olur?
Gün içerisinde sürekli sırt ağrısıyla baş etmenizin bazı nedenleri olabilir. Gelin sırt ağrısının nedenlerini ve nasıl geçirilebileceğini konuşalım.
Sırt ağrısı, boyun ve kalça arasındaki bölgede görülen bir ağrıdır. Sırt ağrısı, özellikle yetişkinlerde en sık görülen sağlık sorunlarından biridir. Sırt ağrısı, esas olarak, omurganın sol ve sağ tarafındaki kaslarda, stresin neden olduğu gerginlikten kaynaklanır. Sırt ağrısı nadiren yaşamı tehdit eden yaralanmalarla sonuçlansa da, uzun süreli ve tekrarlayan vakalarda altta yatan nedenler belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.
Sırt ağrısına fiziksel sorunlar, travmalar, stres, omurilik tümörleri, duruş sorunları ve enfeksiyon dahil olmak üzere çeşitli durumlar sebep olabilir.
Sırt rahatsızlığı aynı zamanda kasların, kemik yapısının, tendonların bağların, eklemlerin ve disklerin senkronize bir şekilde hareket etmediği anlamına gelmektedir.
Sırt ağrısı genellikle ciddi komplikasyonlara yol açmaz ve belirli bir süre sonra kendi kendine düzelir. Sırt ağrısı akut sırt ağrısı ve kronik sırt ağrısı olmak üzere ikiye ayrılır.
Çocuklarda Sırt Ağrısı Neden Olur?
Artan vücut ağırlıkları ve obezite oranları, artan yoğunluk, yapılan spor aktiviteleri ve okulda öğrencilerin giydiği sırt çantalarının artan ağırlığı çocuklarda sırt ağrısına neden olabilir.
Tek bir olay hızlı bir spinal hasara neden olabilir iken, kalıcı sırt ağrısının bir dizi değişkenden kaynaklandığı görülmektedir.Kas spazmı, rutin sporlar ve oyunlar sırasında meydana gelen ve bazı sırt kaslarını diğerlerinden daha fazla çalışmaya zorlayan çok hafif yaralanmaların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, bitkinliğe, ağrıya ve duruş bozukluklarına sebep olabilir.
Sırt ağrısı, kötü duruş nedeniyle şiddetlenebilir. Aynı zamanda sırtı ağrısı bulanan çocuklar spor yapmaktan kaçınabilir ve egzersiz eksikliği daha fazla zorluğa yol açabilir.
Çocuklarda sırt ağrısına neden olan durumlar ve rahatsızlıklar aşağıda verilmiştir.
- Obezite ve kötü duruş
- Uzun saatler televizyon izlemek veya bilgisayarın önünde oturmak
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Yumuşak doku yaralanmaları
- Yoğun antrenman gerektiren rekabetçi sporlar
- Tek omuzda taşınan ağır okul çantaları
- Jimnastik veya dans gibi esnekliğe bağlı sporların, futbol veya binicilik gibi kuvvet gerektiren sporların ve halter veya kürek gibi güç sporlarının sebep olduğu yaralanmalar
Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?
Sırt ağrısı genellikle birkaç hafta veya ay içinde iyileşmektedir. Bu süre içinde ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için yapılabilecek bazı şeyler bulunur.
Sırt ağrısı için yapılabilecek en etkili şeylerden biri, hareket etmeye devam etmek ve mümkün olduğunca normal faaliyetleri gerçekleştirmektir. Bununla birlikte basit sırt egzersizleri ve esneme hareketleri sırt ağrısını azaltmaya katkıda bulunmaktadır. Isı sırt ağrısı ilk başladığında ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, ağrılı bölgeye buz koymak da kısa vadede etkili olmaktadır. Sırtta ağrılı kas spazmları varsa, bir pratisyen hekim tarafından kas gevşeticiler reçete edilebilir. Sırt ağrısı için cerrahi yöntemlerin kullanımı yalnızca ağrılar için siyatik veya disk kayması (prolaps) gibi belirli bir tıbbi nedenden kaynaklanıyorsa ve diğer tedavi yöntemleri etkili olmadıysa önerilmektedir. Bununla birlikte losyon ve krem gibi topikal ürünler içerdiği ibuprofen ve lidokain gibi bileşenler sayesinde sırt ağrısını azaltmada etkili olmaktadır.
Sırt Ağrılarına İyi Gelen Egzersizler Nelerdir?
Sırt ağrılarına iyi gelen egzersizler aşağıda listelenmiştir.
- Çocuk Duruşu Pozu
- Yarım Kelebek Pozu
- Kurbağa Pozu
- Üçgen Duruş
- Kertenkele Duruşu
- Mekik Çekme
1. Çocuk Duruşu Pozu
Egzersize başlamak için eller ve dizler matın üzerinde olacak şekilde uzanılır. Dizler kalça genişliğinde açık olmalı ve ayak başparmağı birbirine değecek şekilde ayakların üst kısımlarını yerde tutulmalıdır. Ardından karın uylukların arasına yerleştirilir ve alın yere sabitlenir. Alnı yere koymak rahatsız edici ise, bir blok üzerine konulabilir. Bu pozisyon da vagus siniri uyarılır ve "rahatla ve sindir" yanıtı, alnın ortasında, kaşlar arasında bir enerji noktası tarafından desteklenir. Bu rahatlatıcı etkiden faydalanmanın anahtarı ise alını rahat bir yere yerleştirmektir. Avuç içleri yere bakacak şekilde kollar öne doğru uzatılabilir veya avuç içleri yukarı bakacak şekilde kollar uylukların yanına getirilebilir. Bu şekilde bir iki 1-2 dakika veya rahat hissedildiği sürece kalınabilir. Hareket süresince omuzların ve boynun gevşetmesi ve burundan nefes alınması önemlidir.
2. Yarım Kelebek Pozu
Harekete başlamak için bir matın üzerine bağdaş kurarak oturulur. Ardından, bir bacak düz bir şekilde uzatılırken, diğeri katlanmış halde bırakılır. Gövde uzatılmış bacağa doğru çevrilir. Ardından öne doğru yavaşça eğilip sırt yuvarlanarak yarım kelebek pozu alınır. Eller, uzatılan bacağın yanına veya üzerine yerleştirilebilir. Başlangıç pozisyonuna dönmek için gövde yavaşça geriye doğru çekilir. Bu şekilde bir süre kalınır ve ardından diğer bacağa geçilir.
3. Kurbağa Pozu
Kurbağa pozu için eller omuzlar ve dizler kalçaların altında olacak şekilde dört ayak üzerinde durulur. Dizler bükülür ve ayak bilekleri dizlerle aynı hizada tutulur. Ayak parmakları yana doğru uzatılır. Avuç içleri birleştirin veya yere konulur. Dirsekler omuzların altında olacak şekilde ağırlık ön kollara verilmelidir. Ayrıca eller öne doğru uzatılarak çene veya alın yere indirilebilir. Bu pozisyonda bir dakika boyunca kalınır. Krampların hafifletmesi için karnın gevşemesine ve yumuşamasına izin verilmelidir.
4. Üçgen Duruş
Üçgen duruş egzersizi için, ayaklar omuz genişliğinden biraz daha fazla açılır ve kollar yere paralel ve avuçlar aşağı bakacak şekilde uzatılır. Sağ taraftan başlamak için sağ ayak mat ile 90 derecelik bir açıda, sol ayak ise 45 derecelik bir açıda olmalıdır. Ardından derin bir nefes alınır ve vücudu kalça ekleminde bükerken, sağ bacağın üzerinden yana doğru esnetme sırasında nefes verilir. Kuyruk kemiği arka topuğa kadar uzatılır. Sağ kol sağ ayağa doğru uzatılırken, sağ el ile ayak bileği hafifçe tutulur. Aynı zamanda, sol kol yukarı doğru uzanmalı, sol el parmakları tavana doğru bakmalı, kollar ve omuzlar düz, dikey bir çizgi oluşturmalıdır. Omuzlar aynı hizadayken baş çevrilir ve yukarı bakılır. Kısa bir süre tutulur, ardından başlangıç pozisyonuna dönülür ve sol bacak için tekrar edilir.
Üçgen duruş, kollar ve bacakların düz tutularak yapıldığı bir harekettir. Bu nedenle de egzersiz sırasında sırtı bükmekten ve omurgayı yuvarlamaktan kaçınılmalıdır. Vücut “C” yerine “I” şekline sahip olmalıdır.
5. Kertenkele Duruşu
Kertenkele duruşu için downward dog pozisyonuna geçilir. Sağ ayak ile sağ elin dışına doğru adım atarken nefes verilmelidir. Bu sırada parmakların aynı hizada olmalıdır. Sağ ayak ile sağ elin dış kenarına doğru bir adım atılır. Ardından sol diz yere indirilir. Kollar ve sırtı düz tutularak kalçalara bastırılır. Sırt düz ve baş ile omurga aynı hizada tutularak yavaşça ön kollara doğru indirilir. Sol bacak düzeltirken sol ayak ucuna basılır. Ardından diğer taraf için tekrarlanır.
6. Mekik Çekme
Harekete başlamak için bir matın üzerine sırt üstü bir şekilde uzanılır. Dizler bükülür ve ayaklar kalça genişliğinde olacak şekilde yerleştirilir. Kollar göğsün üzerine çapraz şekilde tutulur. Karın kasları sıkılır ve nefes alınır. Ardından nefes verilir ve üst beden kaldırılır. Bu sırada baş ve boyun rahat tutulmalıdır. Son olarak nefes alını ve başlangıç pozisyonuna dönülür.
Sırt Ağrısı için Hangi Yatak Tercih Edilmelidir?
Visco ve lateks yataklar vücudu saran yapısı ve aynı zamanda destekleyici özelliği olduğu için sırtın rahatlamasına, dinlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak uyku sırasında vücudu gevşeterek sırt ağrısı önler veya azaltır.
Visko yataklar, vücudu saran yapıları ve basınç azaltıcı özellikleri nedeniyle sırt ağrısı çeken kişilerin tercih edebileceği yataklar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Vücut şeklini almaları sebebiyle özellikle omurga bölümündeki ağırlığı hafifletir ve yukarı doğru bir basınç sağlar.
Aynı zamanda vücut kıvrımlarına daha az baskı uygulaması sayesinde kaslar dinlenir ve bu da ağrıların nedeni olan kas toplanmalarının engeller. Visco yataklar, omurganın hafif eğimli normal duruşuna ulaşmasını sağladığı için sırt ağrısı çeken kişiler için iyi bir yataktır.
Sırt Ağrılarına Hangi Çaylar İyi Gelir?
Çaydaki bazı bileşikler anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Bu bileşikler, polifenol olarak adlandırılan adı verilen bir tür tanendir ve bunlar vücutta ağrı ve iltihaplanmaya neden olan kimyasalları azaltma işlevi gören bir tanen formu olan polifenollerdir. Bazı çaylarda daha yüksek oranda polifenol bulunmaktadır. Yeşil çay genellikle siyah çaydan daha yüksek polifenol içermektedir. Bu nedenle de sırt ağrısı çeken kişilerin ağrıyı dindirmek ve iltihabı azaltmak için düzenli olarak yeşil çay tüketmelidir.
Papatya çayı yatıştırıcı özelliklere sahip bir içecektir. Papatya çayı artrit, sırt ağrısı dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisini desteklemeye yardımcı olur. Papatya antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Sonuç olarak, etkili bir ağrı kesicidir. Bir fincan papatya çayı tüketmek, sırt ağrısı ve spazmların rahatlamasına yardımcı olur. Papatya çayı kasları gevşetmeye yardımcı olur. Ağrıya neden olan üst sırt kaslarını sakinleştirerek kısa süreli bir rahatlama sağlar.
Sırt Ağrısı için Hangi Doktora Gidilmelidir?
Kas ağrıları için bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına danışılabilir. Düşme gibi travmatik olaylar sonrasında gelişen sırt rahatsızlığı travmatoloji ve ortopedi bölümünde tedavi edilmektedir.