Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
12 Adımda Ramazan
Diyetkolik Diyetisyenim 24.07.2013 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

12 Adımda Ramazan

Ramazan ayı boyunca sıcak, açlık ve susuzluk birleşerek istenmeyen sağlık problemlerine sebep olabilir. Oluşabilecek problemlerin önüne geçmek ve oruç tutarken de dengeli beslenebilmek için bazı konulara dikkat etmen gerekiyor. Bunları senin için şu şekilde sıraladık:

12 Adımda RamazanRamazan ayı boyunca sıcak, açlık ve susuzluk birleşerek istenmeyen sağlık problemlerine sebep olabilir. Oluşabilecek problemlerin önüne geçmek ve oruç tutarken de dengeli beslenebilmek için bazı konulara dikkat etmen gerekiyor. Bunları senin için şu şekilde sıraladık:
 
1.     Orucunu 1-2 adet hurma ve 1 su bardağı su ile açmalısın.
 
2.     Orucunu açtıktan sonra 1 kase çorbanı içebilir ve 10-15 dakika yemene ara verebilirsin. Daha sonra ise ana yemek ile iftarına devam edebilirsin.
 
3.     Sahura mutlaka kalkmalısın. Ramazan’ın ilerleyen günlerinde yavaşlayacak olan metabolizmanı sahura kalkmayarak daha da yavaşlatmak kilo almana sebep olabilir. Bu nedenle sahuru sadece su ile geçiştirmemelisin. Sahuru erken yapılacak sağlıklı bir kahvaltı gibi düşünebilir, sağlıklı ve hafif besinler ile hazırlanmış bir öğün olarak tüketebilirsin.
 
4.     Sahurda protein içeriği yüksek olan süt ve yumurta gibi besinlere mutlaka yer vermelisin. Ayrıca mide hacmini dolduracak posa içeriği yüksek lifli gıdaların ( domates, salatalık gibi) tüketimini ihmal etmemelisin.
 
5.     İftar sonrasında sahura kadar tüketeceklerini tek seferde tüketmek yerine ara öğünlere dağıtarak tüketmek daha sağlıklı hissetmeni sağlayacaktır.
 
6.     İftardan hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, örneğin kısa mesafeli yürüyüşler yapmak, sindirime yardımcı olması açısından sana yararlı olacaktır. Bu çeşit kısa aktiviteler Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmanın hızlanması için de oldukça faydalıdır.
 
7.     Yemeklerle birlikte su içmek yerine günlük su ihtiyacını öğün aralarına yayabilirsin. Öğünlerle içeceğin su, mide hacmini genişleterek diğer öğünlerde daha fazla besin tüketmene neden olabilir. Bunun yerine iftardan ya da sahurdan önce içeceğin 2-3 bardak su öğünde alacağın besin alımının kısıtlanmasına yardımcı olacaktır.
 
8.     Çay kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya bırakmalısın. Çay, kahve yerine seni rahatlatıp dinlendirecek ve sindirimine yardımcı olacak olan bitki çaylarını tercih edin. Tüketeceğiniz bitki çaylarının içerisine kabuk tarçın ilave etmen kan şekeri kontrolünü sağlamana yardımcı olacaktır.
 
9.     Çay ya da kahve gibi içecekler bağırsaklarda su tutması ile bilinir. Gün içinde oldukça artmış olan su ihtiyacını çay içerek karşılayabileceğin bilgisi kesinlikle yanlıştır. Sıvı tüketimi ile su tüketiminin farklı olduğunu unutmamalısın.
 
10.  Fazla kalori alımı ve ani kan şekeri yükselmesini engellemek için baklava, künefe, şöbiyet, revani, tulumba tatlısı, ve şekerpare gibi şerbetli tatlılar yerine sütlaç, muhallebi, kazandibi ve tavukgöğsü gibi sütlü ya da meyveli tatlıları tercih edebilirsin.
 
11.  Özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden(hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden, bal/kaymak ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalısın. İftarda ya da sahurda bu besinleri tüketmen durumunda reflü, mide yanması, hazımsızlık ve kilo kontrolünün sağlanamaması gibi durumlar söz konusu olabilir.
 
12.  Lokmaları hızlı hızlı yutmamalısın. Yavaş yavaş ve küçük parçalar halinde yemek daha hızlı doymanı ve fazla tüketimden dolayı çekeceğin mide rahatsızlığının engellenmesini sağlar. Porsiyon küçülterek önce göz doygunluk sağlayabilirsin.
 
Şunu unutmamalısın ki; Ramazan ayında vücudumuzun enerji ihtiyacı değişmiyor. Yani bu, tüm gün aç kalmana rağmen bu akşam fazla yemek yiyebileceğimiz anlamına gelmiyor.
 
Sağlıklı Ramazanlar.
facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir