Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.04.2019 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

2 dakikalık alışkanlıklarla hayatınıza yeni bir yön verin

Besinleri çiğneme alışkanlığınız ya da küçümsediğiniz daha birçok basit hareketiniz aslında sağlığınızı azımsanamayacak ölçüde etkiliyor!

2 dakikalık alışkanlıklarla hayatınıza yeni bir yön verin

Daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Çok normal! Çünkü karar almaktan daha zor olan bir şey varsa o da başlamak için atılması gereken adımların ne olduğu konusunda bilgi edinmek. Herkes farklı bir şey söylerken ve kendi yaptıklarının doğru olduğunu savunurken bu öyle zor ki…

Önce detoks yaparak vücudunuzu mu temizlemelisiniz yoksa vegan beslenmeye ya da paleo diyeti yapmaya mı başlamalısınız? Egzersiz için ağırlık mı çalışmalısınız yoksa bir yoga stüdyosuna mı kayıt olmalısınız? Böyle yüzlerce soru üretebiliriz. Çünkü seçeneklerimizin sonu yok.

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yapmanız gereken tek bir şey var: küçük adımlar atmak. Sağlığınıza önemli ölçüde olumlu etkileri olacak aşağıdaki alışkanlıkları edinmek inanın fazla vaktinizi de almayacak.

1-Yavaş ve çok çiğnemek

yavas cignemek

Söz konusu sağlıklı yaşamsa ne yediğiniz kadar nasıl yediğiniz de önemli desek pek de yanlış sayılmaz. İstediğiniz kadar sağlıklı beslenin, eğer yemeğinizi iyi çiğnemiyorsanız hazımsızlık ve şişkinlikle karşılaşabilir, besin emiliminin azalmasına neden olabilirsiniz. Besinleri ne kadar çok çiğnerseniz o kadar çok tükürük salgılarsınız ve tükürük, besinleri emilimi için parçalayan enzimlerle doludur.

Her bir ısırığı 15 kez çiğneyerek işe başlayıp bu rakamı zamanla 25’e çıkarabilirsiniz. Daha yavaş yediğiniz takdirde tokluk sinyalleri beyninize gittiğinde daha az yemiş ve böylece daha az kalori almış olacaksınız.

2-Hareket molaları vermek

egzersiz molasi

Sadece sabah saatlerinde egzersiz yapmak ya da herhangi bir saat diliminde yarım saat kırk dakikalık bir yürüyüşe çıkmak ne yazık ki yeterli değil. Vücudunuzun düzenli bir şekilde hareket halinde olması gerekiyor. Bunun için gün içinde ister iş başında, ister ders çalışıyor olun mutlaka kısa egzersiz molaları verin. Gevşeme hareketleri yapmanız eklemlerinizi sertlikten korumaya, dolaşıma yardımcı olmaya ve enerji seviyenizi artırmaya yardımcı olacak. Üstelik odaklanma başarınızı ve üretkenliğinizi de artıracak.

3-Hayallerinizi düşünmek

hayal kurmak

Yeni bir sağlıklı alışkanlığa başlamak istediğinizde öncelikle bunun için güçlü bir düşünceniz olmalı. Neyi neden yaptığınızı iyi bilmezseniz yaptıklarınız alışkanlık haline dönüşemez. Hedefleriniz ve hayalleriniz hakkında kafa yormak sizi motive eder ve hayal kırıklıkları yaşama ihtimalinizi azaltır.

4-Ilık limonlu su içmek

limonlu sicak su

Sabah uyandığınızda içeceğiniz suyu vücudunuza vereceğiniz bir ödül olarak düşünün. İçine limon dilimi koyduğunuz bir bardak limonlu ılık su hem susuzluğunuzu giderir hem de sindirim sisteminizi güne hazırlar. C vitamini almanızı sağlaması da cabası. Suyunuza kattığınız limon aynı zamanda vücudunuzun ideal pH dengesini muhafaza etmesine ve canlı görünmesini sağlayan serbest radikalleri nötralize etmesine yardımcı olur. Bütün bunlarla beraber limon suyu vücudunuzdaki enzim fonksiyonlarına da fayda sağlar, karaciğeri harekete geçirir ve toksinlerin temizlenmesine destek olur.

5-Bilinçli bir şekilde nefes almak

Endişeli hissettiğinizde nefesinizin rahatlığını ve akışını bozarsınız. Solunumunuzdaki bu hafif rahatsızlıkları ve sizi nasıl etkilediklerini bugüne dek fark etmemiş olabilirsiniz. Bu farkındalığı edindiğinizde enerjiniz yerine gelir ve odaklanma konusunda daha başarılı olursunuz.

Bunu yapmak için, beş saniye boyunca burnunuzdan nefes alın. Pelvis bölgenizi tamamen dolduran ve genişleyen bir balon varmış gibi hissedin. Ve nefes verirken omurganızın içini ve omurganızın içindeki tüm kasları kontrol etmeye çalışın. Bu nefes egzersizini 10 kez tekrarlayın.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Mert Çiçek

Mert Çiçek Başarılı

13.05.2019
Yanıtla
Yusuf Ali Kaya

Yusuf Ali Kaya artık bu yazı favorileerim arasında

23.06.2019
Yanıtla