Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 07.12.2017 5 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

2018 Kararlarını Son Güne Bırakmıyoruz

Maalesef beslenme alışkanlıklarını değiştirmek, bir gecede alınan bir karardan fazlasını gerektiriyor. Haydi şimdi karar al ve uygulamaya başla!

2018 Kararlarını Son Güne Bırakmıyoruz

Her yılın bitiminde yeni yıl için yeni kararlar alırız. Bunların bazılarını gerçekleştiririz, bazılarını belki de daha ertesi günü unuturuz. Aslında işin püf noktası şu: Hedefe giderken atmamız gereken küçük adımların her birine asıl hedef muamelesi yapmak. Şöyle düşün: “2018’de 10 kilo zayıflayacağım” gibi genel bir karar verdiğinde gelecek yıl 2018’in muhakemesini yaparken bu kararını gerçekleştiremediğini fark etmen çok yüksek bir ihtimal. Ama 10 kilo vermek için hangi adımları atman gerektiğini düşünür ve o adımların her birini karar haline getirirsen bu çok daha gerçekçi ve işlevsel olacaktır.

Gelecek yıl “Ben bunu başardım!” demek için haydi gel, senin için önerdiğimiz aşağıdaki adımları at. İnan, hiç de zor değil! Üstelik gelecek yıla kadar bu adımların meyvelerini toplayacağını garanti ediyoruz!

Bakalım bu adımlar nelermiş...

1-Market alışkanlıklarını değiştir
Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste yap. Listende süt ve süt ürünlerine, tam tahıllı gıdalara, rengarenk meyve ve sebzelere, sağlıklı atıştırmalıklara  bolca yer vermek zararlı alışkanlıklarını geride bırakman konusunda işini çok kolaylaştıracak. Kısaca, zararlı besinleri marketten eve taşımak yok!

Hangi besinlere dikkat etmeli?Bu yazımıza göz atabilirsin!  

2-Yeni tarifler denemeye başla
Ne kadar zamandır yeni ve farklı yemekler denemediğini bir düşün bakalım... Genelde tadını sevdiğin, hazırlanışı kolay olan tanıdık tatlara yöneliyorsun değil mi? Bunu yaparken nelerden mahrum kalıyor, hangi yenilikleri kaçırıyorsun kimbilir... Diyetkolik yepyeni yemek, tatlı ve atıştırmalık tarifleriyle kaynıyor. Seç seçebildiğini! Yani neymiş? Yeni yılda yepyeni, sağlıklı ve lezzetli tariflere yer açıyoruz!

Fırından sıcak sıcak 4 tarif

3-Öğün atlama
Öğün atlayarak daha az yemek yiyeceğini ve daha az kalori alacağını düşünüyorsan büyük bir yanılgı içindesin demektir. Öğün atladığın zaman daha çok acıkır ve sonrasında daha çok ve daha sağlıksız beslenirsin. Ayrıca öğün atlamak metabolizmanı yavaşlatır. Bu yüzden kesinlikle öğün atlama ve 3 ana, 3 ara öğün olacak şekilde bir beslenme düzeni oturt.

4-Tabak boyutlarında düzenleme yap
Çoğumuz çocukluğumuzda şu cümleye sıkça maruz kalmışızdır: ‘’Tabağındaki yemeği bitirmeden masadan kalkmak yok.’’ Belki de sırf bu yüzden doymuş olsak bile tabağımızdaki her şeyi silip süpürmek için kendimizi zorlarız. Bu durumun tek bir çaresi var, o da yemeğine göre tabak seçmek! Nasıl mı? Salatalar ve sebze yemekleri için büyük boyutta tabaklar, daha yüksek yağ ve kalori içeren yemekler için küçük boyutta tabaklar tercih et. Böylece hem tabağındakileri bitirmiş hem de porsiyon kontrolünü sağlamış olacaksın.

5-Yemek yemek için zaman ayır
Yemek yemeye başladığında beyin mideye doyduğunu işaret eden sinyalleri ancak 15-20 dakika sonra gönderir. Bu yüzden hızlı yemek yediğinde tokluk hissetmezsin. Hissettiğinde de her şey için çok geç olur, zaten doyman için yeterli olan miktardan çok daha fazlasını yemişsindir bile. Bu durumun önüne geçmek için yapman gereken şey yemekleri çok çiğneyerek, kaşığına az yemek alarak ve yemek esnasında farklı şeylerle ilgilenmeyerek yemek süreni uzatmak. Bu şekilde sofradan daha az yiyerek kalktığını göreceksin!

6-Yemek pişirme yöntemini değiştir
Birçok yemeğin birden fazla pişirme yöntemiyle yapılabildiğini biliyorsundur. Bundan sonra yapacağın yemek için kızartma, yağda kavurma gibi yöntemler yerine fırında veya buharda pişirme ya da haşlama yöntemini tercih etmeye yönel. Bu yöntemlerle yemeklerini pişirdiğinde besinlerin sana daha iyi geldiğini göreceksin ve gereksiz kalori almamış olacaksın.

7-Sağlıklı atıştırmalık çeşitlerini öğren
Aslıda bu da bir nevi yeni tarifler denemekle ilgili. Televizyon izlerken ya da çalışırken sık sık atıştırmalıklara yöneliyoruz. Peki ama ne tip atıştırmalıklar bunlar? Genelde cips, çikolata, patlamış mısır gibi zararlı olanlar değil mi? Bunların yerine önerilen kuruyemişlerden, taze ya da kuru meyvelerden, tam tahıllı atıştırmalıklardan sıkıldıysan senin için çok daha eğlenceli ve lezzetli tariflerimiz var.Meyveli ve yulaflı bar, vegan brownie, smoothie çeşitlerive muzlu enerjik dondurma bu tariflerden sadece birkaçı. Gerisini keşfetmek sana kalmış!

8-Kalori hesabını takıntı haline getirme
Öğünlerinin karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli olmasına; posa, mineral ve vitamin içeriği yüksek besinler almaya dikkat et. Sadece bu şekilde bile yaşam kalitenin arttığını zamanla fark edeceksin. 250 kalorilik çikolatayla 250 kalorilik yoğurt, yulaf ezmesi ve meyveden oluşan bir tabak birbirine asla denk değildir. Alman gereken besin öğelerini ve lif içeriğini alamadığın zaman kısa sürede mutlaka tekrar acıkırsın. Yani napıyoruz? Kalori miktarıyla kafayı bozmak yerine, besin değerlerine önem veriyoruz!

9-Aç kalma
Kendini aç bırakma. Uzun süreli açlıklar ihtiyacın olan enerjiden mahrum kalmana sebep olur. Önemli olan vücudunun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıklı besinlerle dengeli bir şekilde almaktır. Bunu yapmadığında hastalıklara davetiye çıkardığını da unutma.

10-Yasaklı yiyecekler listesi yapma
Yasak olan her şey insana daha cazip gelir. İradenin zayıfladığı bir anda hemen yasaklı yiyecekler listesinde bulunan bir besine yönelirsin. Bu yüzden yasakları kafanda tabu haline getirmek yerine bunların alternatiflerine yönelmeye odaklan.

11-Yaptığın kaçamakları büyük vicdan azapları haline getirme
İşte yapılan en büyük yanlış! Kaçamak yapmak elbette hepimizin moralini bozar, özgüvenimizi zedeler. Ancak kaçamak yapmaktan daha kötü olan şey, bir öğünlük ya da bir günlük kaçamak yüzünden bütün bir diyeti, bütün bir sağlıklı beslenme düzenini çöpe atmaktır! Yolda yürürken bir kere düştün diye o yolu yürümekten vazgeçiyor musun? Kaçamak yaptın diye de diyetinden vazgeçme. Ayağa kalk ve yürümeye devam et!

Bu adımların hiçbiri imkansız değil. Her birini tek tek değerlendir ve hayatına sırayla adapte et. Başardıkça ve sonuçlarını gördükçe kendinle gurur duyacaksın!

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan