Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.02.2020 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

2020 yılının en iyisi: Akdeniz diyeti

Akdeniz ülkelerinin uzun ömür vadeden mutfak kültürleri baz alınarak hazırlanan Akdeniz diyeti, bir kez daha yılın en iyi diyeti olarak listelerin ilk sırasında yer aldı. Meyve ve sebze, tam tahıllar ve baklagillerle birlikte az miktarda et ve balık tüketimini ön plana alan Akdeniz diyeti, ‘diyabet için en iyi diyet’ gibi listelerin de vazgeçilmezi.

2020 yılının en iyisi: Akdeniz diyeti

Akdeniz diyetinin kan basıncı üzerinde ne gibi bir etkisi var?

Yapılan birçok bilimsel araştırma, Akdeniz diyetini sıkı bir şekilde uygulamanın, kalp sağlığını olumlu bir şekilde etkilediğini, tip 2 diyabet riskinde önemli ölçüde bir düşüş getirdiğini gösteriyor. Diyabet riskindeki düşüşün en önemli sebebi, diyetin glisemik kontrol düzeyini dengelemeye yardımcı olması. Kardiyovasküler hastalıkların oluşma ihtimalini de düşürdüğünü söylemeden geçmemek gerek.

Yapılan bazı araştırmalara göre, Akdeniz diyeti ile diyabet arasındaki bağlantının, ‘kötü’ yağların sağlıklı doymamış alternatifleri ile yer değişmesi ile ilgili olduğu düşünülüyor. Ayrıca diyet kapsamında kompleks karbonhidratlar yerine tam tahılların tüketilmesi, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Akdeniz diyetinin sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturma açısından en iyi olmasının sebebi nedir?

Akdeniz diyetinin beden sağlığı üzerindeki pozitif etkilerine dair ilk kanıtların 70li yıllara kadar gittiği düşünüldüğünde, aradan geçen onlarca yılda ne kadar çok bulgunun ortaya konmuş olduğunu zihninizde canlandırabilirsiniz. Ancak unutmayın ki Akdeniz diyeti, gerçek etkisini uzun vadede gösteriyor. Çünkü Akdeniz ulusları için bu beslenme düzeni, ömür boyu sürdürülen standart bir uygulama.

Tıpkı Akdeniz ülkelerindeki insanlar gibi uzun vadede sıkı bir şekilde bağlı kalacağınız bu diyet ile kanser ve kalp hastalıklarını riskinizi düşürebilir, hafıza ve ruh hali durumunuzu geliştirebilir, iltihaplanmaları azaltabilir ve bağırsak sağlığınızı desteleyebilirsiniz.

Akdeniz diyetini uygulamayı bu denli kolaylaştıran nedir?

Aslında oldukça basit: diyet pek de karmaşık değil ve özünde sadece meyve ve sebze, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar tüketmeyi öncelik haline getiren dengeli bir beslenme düzenine yönlendiriyor. Sağlıklı bir hayat tarzı için bu diyeti tercih edenler, herhangi bir şeyden yoksun kalmak ya da daha sert diyetleri sürdürmeyi güçleştiren açlık hissini yaşamak zorunda kalmıyorlar. Yani özetlemek gerekirse, Akdeniz diyetinin standart olarak görülen global beslenme düzenlerinden pek de farkı yok.

İşte 2020 yılında beden sağlığınızı korumada yardımcınız olacak en iyi 10 diyet

Daha kısıtlayıcı diyetlere kıyasla sürdürmesi çok daha kolay olan Akdeniz diyetinde, alenen yasaklanan herhangi bir besin grubu yok ve günlük tüketilen kalori miktarını katı bir şekilde takip etmek zorunda da değilsiniz; yani son derece esnek bir plan. Ayrıca yemek yapmaktan zevk alıyorsanız eğer, diyet kapsamında dünyanın birçok mutfağından ilham alabilir, kısıtlamaların getirdiği halsizlik olmaksızın hobinizi sürdürebilirsiniz.

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan