Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.08.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Acı biber metabolizmayı gerçekten hızlandırıyor mu?

Yemeklerimize lezzet katan acı biber acaba vücudumuza ne yapıyor? Acı biberin en önemli 4 etkisini inceledik.

Acı biber metabolizmayı gerçekten hızlandırıyor mu?

Mutfağımızın vazgeçilmezlerinden acı biberin vücudumuza sandığımızdan çok daha fazla etkisi var. Yüzyıllardır alternatif tıpta da kullanılan bu besinin sağlığımız üzerindeki faydaları içeriğindeki kapsaisin maddesinden ileri geliyor. Daha acı olan çeşitlerinden Arnavut biberi ve jalapeno biberinde daha fazla miktarda kapsaisin bulunuyor. Genellikle baharat olarak kullanılan acı biberin 4 önemli faydasına bakalım:

1-Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor

aci pul biberin faydalari

Acı biber yediğiniz zaman vücut ısınız yükseliyor ve bu durumda termogeneze (ısı üretimi) bağlı olarak daha fazla kalori yakıyorsunuz. Acı biberin enerji harcanması ve yağ oksidasyonu üzerindeki etkisini yapılan bazı çalışmalar da destekliyor. Fakat kesin sonuçlardan bahsetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da bir gerçek.

Uzun süre acı biber yendiğinde vücut acı bibere karşı tolerans oluşturuyor ve dolayısıyla acı biberin metabolizma hızı üzerindeki olumlu etkisi azalıyor. Bu yüzden metabolizma hızını artırdığı gerekçesiyle beslenmenizde acı bibere yüksek miktarda değil, ölçülü şekilde yer vermelisiniz. Metabolizma hızlandıran diğer baharatları öğrenmek istiyorsanız “Metabolizma hızlandırmanın gizli yolu: Baharatlar” başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz.

2-Antioksidan açısından zengin

kirmizi aci biberin faydalari

Acı biberin içindeki kapsaisin maddesi oldukça güçlü bir antioksidan. Antioksidanlar da bilindiği üzere vücudumuzun günlük strese cevap olarak ürettiği serbest radikallerin neden olduğu kanser, iltihaplanma gibi kronik hastalıklara karşı savaşıyor. Antioksidan içeriği yüksek diğer besinleri öğrenmek için “Bu besinler bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda çok iddialı” başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayın.

3-Ağrı kesici etki gösteriyor

Kapsaisine sinir hasarı, osteoartrit (kireçlenme) ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar için reçete edilen ağrı kesici ilaçların içinde aktif bir bileşen olarak rastlayabilirsiniz. Kapsaisin, vücudun beyne gönderdiği bir nöropeptid olan ve vücut tarafından üretilen P miktarını azaltmaya yardımcı oluyor. P maddesi ne kadar az olursa beynin kaydettiği ağrı hissi de o kadar azalıyor.

4-Tıkanıklığı gidermeye yardımcı oluyor

aci biberin faydalari nelerdir

Kapsaisin bileşenini içeren biberler mukusun inceltilmesine yardımcı olmak için de kullanılıyor. Yapılan bir çalışmada, bir kapsaisin burun spreyinin, burun tıkanıklığını, sinüs ağrısını ve baş ağrısını azaltmaya yardımcı olduğu keşfedildi. Bununla birlikte acı biber tüketiminin kapsaisin içeren bir spreyle aynı etkiye sahip olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Hangi durumlarda acı biber tüketiminden kaçınmalısınız?

Acı biberin sağlık üzerindeki bu ciddi etkileri elbette bazılarının bu besinin tüketimini sınırlamasını da gerektiriyor. Öncelikle mide ağrısı, mide yanması ya da hazımsızlık durumlarından mustaripseniz acı biber tüketiminden kaçınmalısınız. Herhangi bir tansiyon ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız da acı biberi diyetinize eklemeden önce mutlaka bir doktora danışmanız gerekiyor. Son olarak cildinizde yara ve kızarıklık varsa kapsaisin içeren kremleri kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Fym Duran

Fym Duran Acı biberi turşu olarak tüketildiği de ne gibi etkisi olur

22.02.2019
Yanıtla
Yaren Civelek

Yaren Civelek Bir süre kilo vermem durmuştu, günde en az 5 acı biber yemeye başladım ve aşırı hızlandı ayrıca bağırsaklarımı da düzenledi. Hayat kurtarıcı bir şey

23.02.2019
Yanıtla
Seyhun Akgül

Seyhun Akgül kesinlikle hızlandırıcı bir etkiye sahip

23.02.2019
Yanıtla
Bagdagul Ipek

Bagdagul Ipek Acı biber

26.02.2019
Yanıtla