Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 03.08.2022 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Açık büfeyle imtihanınızı kilo almadan geçin!

Yazın tartışılmaz en tehlikeli diyet sabotajcısı açık büfeler. Yedikçe yediren, tabağı bir şölene dönüştüren açık büfelerden nasıl galip çıkabilirsiniz?

Açık büfeyle imtihanınızı kilo almadan geçin!

Tatil zamanlarında açık büfelerin sunduğu, iştahınızı kabartan birbirinden lezzetli yemeklerin arasında neyin sağlıklı, neyin sağlıksız olduğunu düşünmek size zor geliyor olabilir. Tatilin keyfini çıkarırken kalori hesabı yapmak istemiyor da olabilirsiniz. Yine de bazı önerilere kulak vererek bu dönemde bilinçli beslenmek, göründüğü kadar imkansız değil.

Açık Büfe Seçim Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  1. Öncelikle ne yiyeceğinizi aklınızda planlamalı ve listenize sadık kalmalısınız. Seçim yapmadan önce büfeye göz gezdirerek karar verin.
  2. Porsiyonlarınızı elinizden geldiğince küçük tutmaya gayret edin. Tabağınıza yiyebileceğinizden fazlasını aldığınızda, doymanıza rağmen bunu bitirmek için psikolojik olarak kendinizi zorlayabilirsiniz.
  3. Yemeklerden önce su içmek, midedeki boşluğu bir miktar azaltarak daha çabuk tokluk hissetmenize yardımcı olur.
  4. Ara öğünlerde tüketeceğiniz atıştırmalıklar sayesinde, ana yemeklere kadar fazla acıkmamış olursunuz. Böylece öğünleri gün içine yayarak, az az ve sık sık yersiniz.
  5. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamak gerekir. Kahvaltı yapmadığınızda, daha sonraki öğünlerde bunu telafi etmek için midenize çok fazla yüklenmeniz mümkündür.

Açık Büfe İçin Beslenme Tavsiyeleri

  • Güne başlarken kahvaltı tabağınıza; 2-3 dilim peynir, birkaç zeytin, domates, salatalık ile mevsim yeşilliklerinden alın. 1-2 dilim çavdar ya da tam buğday ekmeği, küçük bir kaşık reçel veya bal da ekleyebilirsiniz. Taze ve kurutulmuş meyveler kahvaltınızın hem hafif, hem doyurucu olmasını sağlar. Salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçınmanızda fayda vardır. Protein ihtiyacı için bir adet haşlanmış yumurta alabilirsiniz. İçecek olarak ise açık çay, kahve veya bitki çayı tüketebilirsiniz.
  • Öğle ve akşam yemeklerine salata ile başlarsanız, yüksek kalorili besinleri daha az tüketme ihtiyacı hissedersiniz. Açık büfe servislerde sıkça karşılaşılan kızartmalardan uzak durmakta yarar vardır. Izgara veya fırında pişmiş beyaz/kırmızı et tercih edebilirsiniz. Ayrıca zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına, 3-4 kaşık kadar pilav ya da 1-2 dilim çavdar/tam buğday ekmeği eklemeniz, besin çeşitliliği açısından yarar sağlar. Tatlı seçiminde ise şerbetli tatlılar yerine daha hafif bir sütlü tatlı veya meyve tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Ara öğünlerde; salata, meyve, yoğurt gibi hafif gıdalar acıkmayı önler. Bunlara alternatif, sürekli olmamak koşuluyla bir avuç fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler veya dondurma da ara öğünlerde tüketebileceğiniz seçenekler arasındadır.
  • Yemeklerin yanında içmek için; su, az yağlı ayran ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih edilebilir. Ayrıca maden suyu, hazmı kolaylaştırıcı özelliğiyle midenizin rahatlamasına yardımcı olur. Tatil günlerinizi sağlıklı geçirmek istiyorsanız, yaz sıcaklarında asit ve şeker oranı yüksek içeceklerden elinizden geldiğince kaçınmayı, bol bol su tüketmeyi unutmayınız.
facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Tolgahan Taybuga

Tolgahan Taybuga

03.08.2022
Yanıtla