Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 18.07.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Alerji nelerden olur? Bu 7 gıdanın çok daha kötü yaptığı kesin!

Alerjik hastalıkları belirlemek günümüzde alerji testleri sayesinde çok da zor değil. Bunun yanında, alerji belirtilerini bilmek ve alerjinin ortaya çıkmasına ya da tırmanmasına sebep olan besinleri tanımak çok ama çok önemli!

Alerji nelerden olur? Bu 7 gıdanın çok daha kötü yaptığı kesin!

Alerji hastalıklarının pek çok boyutu bulunuyor. İlk sırada tabii ki alerjinin varlığını tespit etmek geliyor. Alerji testleri bu işe yarasa da, bu testleri yaptırmak için de bazı belirtileri doğru okumak ve alerji testi yaptırmaya gerek olup olmadığını ortaya koymak gerekiyor. 

alerji

Diyelim ki bu belirtileri vücudunuzda gözlemlediniz ve yaptırdığınız alerji testi sonucunda alerjiniz olduğu ortaya çıktı. Bu durumda alerji seviyenizi artırmamak, hatta alerji semptomlarınızı azaltmak için yapabileceğiniz çok önemli bir şey var: bazı besinlerle aranıza mesafe koymak. "Vücutta alerji neden olur?" sorusu kişiden kişiye farklılık gösterse de bu besinlerin alerji belirtilerini artırdığını söylemeliyiz. Alerjiyi tetikleyen bu besinleri sıralamadan önce alerjinin belirtilerinden bahsedelim kısaca.

Alerji belirtileri

Elbette alerjik hastalıklar da birbirinden farklı farklı... Bu yüzden her alerji çeşidi herkeste aynı belirtileri vermiyor. Fakat genel olarak bazı alerji belirtilerinden bahsetmek de mümkün. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşınma, ciltte kızarıklık, öksürük, boğazda gıcık ve geniz akıntısını sayabiliriz.

Alerji semptomlarını artıran besinler

Alerjik rinit ya da başka tür bir alerjiniz varsa belli dönemlerde daha da kötüleştiğini, semptomların arttığını zaten biliyorsunuzdur. Hayatınızı zorlaştıran bu semptomlar yediğiniz, içtiğiniz bazı besinlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu besinler neler mi?

Şarap

alerji belirtileri

Şarap, histamin molekülleri açısından oldukça zengin bir içecektir. Bu moleküller vücutta doğal olarak bulunuyor ve besinlerle vücuda alınabiliyor. Ayrıca birçok hayati fonksiyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynuyor. En önemli özelliği ise bağışıklık sisteminin tepki göstermesinde etkili oluşu.

Alerjiye yol açan bir etmene maruz kaldığınızda oluşan kaşıntı, şişlik, kızarıklık gibi semptomlar histamin moleküllerinin etkisidir. Şarap içtiğinde de vücudundaki histamin miktarı artış gösterir ve bu durum da alerji semptomlarının artmasına neden olur.

Yıllanmış peynirler

alerji testleri

Parmesan, gouda, gravyer, rokfor gibi yıllanmış peynirleri yedikten sonra burun akıntısı ya da tıkanıklığı hissediyorsanız bu peynirler de alerjinizi tetikliyor demektir. Bunun nedeni de tıpkı şarapta olduğu gibi yıllanmış peynirlerin de sahip olduğu histamin molekülü.

Alkollü kokteyller

alerjik rinit

Alkollü herhangi bir içecek vücutta bir alerji bulunmamasına rağmen tıkanıklığa, kaşıntıya ya da kızarıklığa neden olabiliyor. Bunun sebebi alkolün kan damarlarını genişletmesi. Bu durum alerjiniz olduğunda daha belirgin bir şekilde gözlenebiliyor ve alerji semptomlarınız daha şiddetli bir hale gelebiliyor. Özellikle de yiyeceklere karşı alerjisi olanlar için.

Baharatlı yiyecekler

alerji testi

Bol baharatlı yemekler yediğinizde burnunuz akıyor ve sık sık hapşırıyor musunuz? Bunun nedeni de baharatlı yiyecekleriz sinüslerin ve burnun temizlenmesine neden olması. Fakat burun akıntısı ve hapşırma durumu rahatsız edici derecede sıklaşmaya başladıysa aman dikkat! Bu durumda baharatlara karşı bir alerjiniz olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Bitki çayları

alerjiye ne iyi gelir

Bitkisel çaylar hepimizin bildiği gibi bitkilerden, ağaç yapraklarından ve otlardan yapılıyor. Çaylarda bulunan bu bitkiler, yapraklar ve otlar bitki polenleriyle çapraz reaksiyona girebiliyorlar. Polenlerle reaksiyona giren bir bitki çayının alerjinizin daha kötü bir duruma gelmesine yol açması ise oldukça muhtemel. Bu etkileşime girebilecek bitkilerin başında papatya, kekik ve ekinezya geliyor.

Sirke ve turşu

Sirke ve turşu da alerjinin tetiklenmesine sebep olan histaminin yoğun olarak bulunduğu bir kaynak. Özellikle lahana turşusunun histamin düzeyi epey yüksek. Bununla beraber tüm ekşi ürünlerde, miktarı farklılık gösterse de histamin bulunuyor. Bu yüzden eğer alerjiniz varsa bu gıdalardan uzak durmanızda fayda var.

Çikolata

alerji belirtisi

Alerjisi olmamasına rağmen çocuklar ya da yetişkinler çok çikolata yediğinde deride kızarıklık, kaşıntı gibi problemlerle karşılaşabiliyorlar. Çoğu zaman bunun nedeni, çikolata alerjisinin varlığı değil, çikolatanın içindeki kakaonun, histamin düzeyinin artmasına neden olmasıdır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan