Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Alkol Kullanımında Sağlıklı Ölçüler
Ece Eser 21.08.2014 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Alkol Kullanımında Sağlıklı Ölçüler

Sağlığa zarar vermemesi için alkol hangi sınırlarda tüketilmelidir?

Alkol Kullanımında Sağlıklı Ölçüler

Alkol kullanmak ya da kullanmamak kişinin yaşantısında sağlık yönünden büyük değişimlere sebep olmaz. Ancak bu cümlenin geçerliliği, eğer alkol kullanılıyor ise tüketilen miktarla bağlantılıdır.

Alkol Kullanım Ölçüleri

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sağlıklı alkol kullanımı sınırlarına göre; erkekler günde 2 kadeh, kadınlar ise günde 1 kadehten fazla alkol tüketmemelidir. Alkol kullanımı bu sınırların dışına çıktığında her türlü sağlık sorununa yol açabilir veya tetikleyebilir. Diğer yandan, yapılan araştırmalarda kadınlarda günde 1 kadeh ve erkeklerde günde 2 kadeh kırmızı şarap tüketiminin kalp sağlığının korunmasında olumlu etki gösterdiği bulunmuştur.

Alkolün sağlıksız sınırlarda (günde 100 ml’den fazla) tüketilmesi, kişilerde osteoporoza yakalanma riskini artırır. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların üzerinde alkol tüketen kişilerde diyet-ile-kilo-kontrolu-uzerindeki-onemi">kalsiyum emilimi azaldığından kemik erimesi, kemiklerde zayıflık, ilerleyen yaşlarda boy kısalması, kas zayıflığı ve hatta kas kütlesinde kayıplar görülür. Aşırı alkol tüketimi kalsiyum kayıplarının yanı sıra, endokrin sistemde değişikliklere (hormonal değişiklikler) de sebep olur. Örneğin kortikosteroid olarak bilinen hormonun artışı ile osteoporoz riski artar.

Alkoldeki kalori oranı nedir?

Alkollü içeceklerin kalorisi içerdiği alkol miktarına göre artar. Her içki şişesinde içerdiği alkol oranını gösteren yüzdeler bulunur. Örneğin şarap şişelerinde belirtilen oran genellikle  %12 - %15 arasında değişir; bu da 100 ml. şarap içtiğinizde 12 gr. alkol alacağınız anlamına gelir. 1 gr. alkol 7 kalorilik enerjiye sahiptir; bu bilgilerle de alkolden alacağınız kaloriyi hesaplayabilir ve diyet listesinizi buna göre düzenleyebilirsiniz.

Alkol kullanımı ile birlikte vücutta ödem oluşması olasılığı çok yüksektir. Ertesi gün vücudunuzda oluşabilecek ödemi azaltmak için alkol alırken bolca su içmeniz uygun olacaktır.

Alkol Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hastalıklar

Alkol kullanırken en fazla dikkat gösterilmesi gereken hastalıklar, diyabet ile böbrek rahatsızlıklarıdır. Bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin alkol kullanmaması gerekir. Diyabeti olan kişiler alkol kullandıklarında, bir süre sonra kan şekeri seviyesi hızla düşer ve zamansız acıkmalarla süregelen kan şekeri seviyelerinde dengesizlikler görülür. Böbrek hastalıklarında ise alkol, vücuttaki protein dengesini olumsuz etkileyerek böbreğin yorulmasına ve su tutmasına yol açar ve vücuttaki su dengesini bozar. Bu sebeplerle böbrek rahatsızlığı olan ya da böbrek değerleri yüksek olan kişiler alkol kullanımından kaçınmalıdır.

Uzun süreli ve sağlıksız sınırlarda alkol kullanımı, beyinde kalıcı hasarlara sebep olabilir. Yapılan araştırmalara göre fazla alkol kullanımı erken bunamaya, unutkanlığa ve başta sindirim sistemi hastalıkları olmak üzere gastrit, ülser, reflü gibi mide hastalıklarına neden olmaktadır. Ayrıca kansızlığı tetikleyen en önemli etmenlerden de biri olduğundan, kansızlık problemi yaşayan bireyler alkol kullanımına kesinlikle dikkat etmelidir.

Alkol tüketiyorsanız B vitamini eksikliğine dikkat!

Yapılan araştırmalar, sağlıksız sınırlarda alkol tüketen kişilerde B vitamini yetersizliği görülme oranının daha fazla olduğunu göstermiştir. Sağlıklı sınırlarda alkol tüketilmiyorsa bile, B vitamini eksikliği oldukça tehlikeli olduğundan vücuttaki B vitamini durumu tahlillerle düzenli olarak kontrol edilmelidir. Alkol alan kişiler, B grubu vitaminlerinden zengin beslenmeye özen göstermelidir.

Sonuç olarak, besin grupları arasında yer almayan alkol, boş bir kalori kaynağıdır. Yalnızca sosyal ortamda keyif vermesi amacıyla kullanılan bir içecektir. Beslenmede hayati bir önem taşımaz, diyet listesinde ve sağlıklı bir beslenme programında yer alması gerekmez.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir