Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 16.11.2016 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Aft nedir, beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

Aft nedir, beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

Yanakta, dilde, damakta ve dudakta görülen küçük yaralar olan aft, tek ya da birden fazla bölgede görülebilir. Kimi zaman ağrı da yapan aftlar, yemek yemeyi eziyet haline getirebilir. Büyük ve ağrılı da olabilen aftlar, 2 haftadan daha uzun süre geçmediği takdirde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Beslenmede nelere dikkat etmek gerekir?

Aft oluşumunda en önemli etken sudur. Bol su içmek unutulmamalı, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Şekersiz içilen adaçayı, su gibi içecekler ağız florasının hijyenini sağlayacaktır.

Yetersiz beslenme ve vitamin eksikliklerinde de aft ortaya çıkabilir. Günlük beslenmede süt ürünleri ve tam tahıldan oluşan karbonhidrat ürünlerine mutlaka yer verilmelidir.

Vitamin eksikliğine neden olduğundan ve çokça tuz ve şeker içerdiği için hazır gıda tüketimine sınırlama getirilmeli.

Meyve ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeli.

Doğal probiyotik olan yoğurt mutlaka her gün tüketilmeli.

Aft tedavisi nasıl olur?

Aft tedavisi kişiye özeldir, yani mutlaka altta yatan sebebin araştırılmasıyla kesin sonuca ulaşılır. Eğer gıda alerjisi kaynaklı bir aft oluşumu gözleniyorsa besin kısıtlamasına gidilmelidir.

Aft henüz ağıza yerleşirken daha da büyümesini önemek için ekşi, acı, baharatlı besinler tüketmemek gerekir. Doktor tavsiyesiyle aftın acısını azaltmaya yönelik jel ve antiseptik spreyler kullanılabilir.

Gargara, su bazlı kremler ve suya batırılmış pamuk ile yara bölgesi temizlenebilir. Ancak temizleme esnasında ellerin ve kullanılan malzemelerin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan