Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 05.05.2021 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Aromaterapi yağları

Alternatif iyileştirici yöntemlerin aranmasıyla birlikte aromaterapi yağları ön plana çıkmaya başladı. Saç bakımından mental sağlığa kadar olumlu etkileri olan aromaterapiyi sizin için araştırdık!

Aromaterapi yağları

Son günlerde popülerliği giderek artan aromaterapi, kökleri altı bin yıl öncesine uzanan ve bitkilerin iyileştirici gücüne inanan bütüncül bir yaklaşımdır. Bedensel ve ruhsal sağlığın yanı sıra zihinsel dinginliğin sağlanmasına yardımcı olan aromaterapi, koku moleküllerinin sağaltımı, iyileştirmesi anlamına gelir.

Aromaterapi Yağı Nedir?

Aromaterapi yağı, aromaterapik bitki kokularının farklı metotlarla elde edilerek tamamlayıcı bir iyileştirme ve güzellik yöntemi olarak kullanılıyor. Genellikle hoş kokusu için tercih edilen aromaterapi yağı çeşitleri, kokunun ötesinde çok farklı özelliklere de sahip.

Aromaterapi yağları, elde ediliş biçimine göre ikiye ayrılıyor. Uçucu aromaterapik yağlar ve sabit aromaterapik yağlar olarak adlandırılan bu yağların kullanım yöntemleri de birbirlerinden farklı.

Sabit Aromaterapi Yağları

Sabit aromaterapi yağı; bitki öz ve çekirdeklerinin içinde bulunan yağların sıkılarak açığa çıkarılmasıdır. Soğuk sıkım (cold press) olarak bilinen yöntem, bitki özlerine zarar vermeyen en doğal yöntemdir. Suda çözünmeyen sabit yağlar, sıcağa ve kimyasallara maruz kalmamalı ve içeriğindeki özü kaybetmemelidir.

Badem yağı, jojoba yağı, kakao yağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı ve kayısı çekirdeği yağı, aromaterapi amaçlı kullanılan yağ çeşitlerinin başında gelir. Bu yağlar genellikle saç ve cilt bakımında kullanılır ya da masaj yağları olarak tercih edilir.

Uçucu Aromaterapi Yağları

Bitkilerin farklı kısımları kullanılarak elde edilen uçucu aromaterapi yağları distilasyon yoluyla elde edilir. Distilasyon, bitki özlerinin buharlaştırılarak damıtılması anlamına gelir. Aromaterapi yağı elde etmek için bitki kökleri, yaprakları, gövdeleri, odunsu kısımları ya da çiçekleri kullanılır. Uçucu aromaterapi yağları, oldukça yoğun ve etkili olduğu için damla damla kullanılmalıdır. Diğer yandan, uçucu yağ elde etmek oldukça zahmetlidir. Örneğin 1 litre gül yağı elde etmek için 1 ton gül yaprağına ihtiyaç duyulur.

Uçucu yağlar, çok yoğun olduğu için masaj ve cilt bakımı için kullanılacağı zaman sabit yağlarla seyreltilmelidir. Ayrıca inhalasyon yöntemi, uçucu yağ kullanımında sıklıkla tercih edilir. İnhalasyon, yağ özlerinin buhurdan kullanılarak, koku ve etkilerinden faydalanılmasıdır. Özetle; kendinize bir buhurdanlık alıp aromaterapi yağlarının kokularıyla kendinize gelebilirsiniz!

Hangi Aromaterapi Yağı Neye İyi Gelir?

·       Badem yağı: Saç, kaş ve kirpiklere iyi gelir, cildi yumuşatır.

·       Jojoba yağı: Nemlendirici olarak kullanılabilir. Aromaterapik masajlarda kullanılabilir.

·       Okaliptüs yağı: Nefes açıcıdır, enerjinizi yükseltir ve strese iyi gelir.

·       Gül yağı: Zihinsel olarak sakinleştirir, bedensel yorgunluklara iyi gelir.

·       Lavanta yağı: Negatif düşüncelerden arınmanıza yardımcı olur, zihin açıcıdır. Hoş kokusunun yanı sıra antiseptik olarak da kullanılabilir.

·       Çay Ağacı Uçucu Yağı: Cilt temizliğinde etkilidir, gözenekleri kirden arındırır, saç derisini besler. Birçok cilt bakım kreminin içeriğinde çay ağacı aromaterapi yağı vardır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan