Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 24.10.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Artık herkeste var! B12 eksikliği nelere yol açıyor?

B12 vitamini eksikliğinin unutkanlık, kaslarda zayıflık ve ciltte solgunluk gibi ciddi etkileri var. Bu etkilerle karşılaşmamak için B12 içeren besinlere diyetinizde yer vermeyi ihmal etmeyin.

Artık herkeste var! B12 eksikliği nelere yol açıyor?

B12 vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli vitaminlerden biri. Suda eriyen ve ısıya karşı dayanıksız olan bu vitamin, bağışıklık sistemimizin güçlü olması, beyin fonksiyonlarımızın ve metabolizmamızın düzgün çalışması gibi pek çok hayati görev üstleniyor. Aminoasitler ve nükleoprotein metabolizması için gerekli olan ve böbrek kanamaları ile karaciğer hastalıklarını önleyici nitelikteki B12 vitamininin yokluğu haliyle birden fazla soruna yol açabiliyor.

Önce B12 eksikliğinin nelerden kaynaklanabileceğini ve belirtilerini, daha sonra ise yetersiz alımı sonucunda ne gibi sonuçlara yol açtığını ve hangi besinlerde bulunduğunu öğrenelim.

B12 eksikliğinin olası nedenleri ve belirtileri

havuc

B12 yetersizliğinin birden çok sebebi bulunuyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, sindirim sistemi sorunlarından ötürü B12 vitamini emiliminin azalması, dengelenmemiş bir vejetaryen beslenme şekli, pankreas yetersizliği, karaciğer ve böbrek hastalıkları ile yaş ilerledikçe mide salgısının azalması bu sebeplerin arasında yer alıyor.

Bunların yanı sıra aşırı C vitamini alımı, fazla miktarda alkol tüketimi, protein, folik asit ve havuç, bal kabağı gibi A vitamini kaynaklarına yeteri kadar yer verilmemesi de vücudun B12 vitamininden yararlanma oranını düşürüyor. Buradan yola çıkarak şu sonucu çıkarmak kesinlikle mümkün: Besin öğelerinin beslenme düzeninde ne kadar ve ne şekilde yer aldığı diğer besin öğelerinin işlevini de önemli ölçüde etkiliyor.

bira

Eğer halsizlik, bulantı, kaslarda zayıflık, el ve ayaklarda titreme, unutkanlık, gerginlik, cilt solgunluğu ve gözlerde zayıflama gibi belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız B12 eksikliğinden şüphelenip bir doktora danışabilirsiniz.

B12 eksikliğinin sonuçları

B12 eksikliği vücuttaki kan hücresi üretiminin azalmasına sebep ve dolayısıyla persiniyöz anemiye neden olabiliyor. Sinir sisteminde bozukluklar, kol ve bacaklarda kasılmalar, hafızaya ilişkin sorunlar, vücutta uyuşukluklar, depresyon ve baş ağrısı da yine B12 yetersizliğinin yol açtığı sonuçlar arasında.

B12 içeren besinler ve günlük alınması gereken miktar

kirmizi et

B12 vitamini ağırlıklı olarak karaciğer, böbrek, kırmızı et, tavuk, balık, diğer deniz ürünleri, süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi hayvansal besinlerde bulunuyor. Bu yüzden vejetaryen beslenenlerin ve günlük beslenme şekli ağırlıklı olarak bitkisel besinlerden oluşan kişilerin B12 alımı konusunda daha dikkatli olmalarında yarar var.

Gün içinde ne kadar B12 alınması gerektiği aslında kişiden kişiye değişiyor. Gebelik, emziklilik dönemlerinde, büyüme çağındaki çocuklarda, çeşitli enfeksiyon hastalıklarının ya da hipertirodinin varlığında ve ileri yaştaki kişilerde alınması gereken B12 miktarı artarken, 14 yaş ve üzeri kişilerde günlük ortalama 2.4 mikrogram alınması yeterli oluyor. Hamilelerde 2.6 mikrogram, emzirenlerde 2.8 mikrogram alınması gerekiyor.

Isıya dayanıklı bir vitamin olmadığı için B12 içeren besinleri tüketirken bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Vitaminde kayıp yaşamamak amacıyla, haşladığınız et, balık, ciğer gibi besinlerin haşlandığı suyu dökmemenizi ve satın aldığınız paketli sütleri kaynatmadan içmenizi öneriyoruz.

Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında B12 Vitamini vücut için elzemdir ve yeterli miktarda alındığından emin olunmalıdır. B12 Vitamini eksikliği birçok belirti ile kendini göstererek yaşam kalitesini düşürebilir ve sağlığımızı tehdit altına alabilir. B12 eksikliğinden kaçınmak için B12 içeren kaynakların tüketimine özen gösterdiğiniz gibi eksiklik durumunda doktor önerisiyle B12 takviyesi almayı ihmal etmeyin.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan