Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 03.07.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Ay her yerim şiş şiş! Ödem nedir, nasıl geçer?

Hiç ödem sorunu yaşamayanlar el kaldırsın! Muhtemelen aramızda öyle biri yoktur... Madem bu kadar sık rastlanan bir sorun ödem, sebeplerini ve kurtulmak için neler yapılabileceğini öğrenmenin vakti!

Ay her yerim şiş şiş! Ödem nedir, nasıl geçer?

Ödemden yana dertli olmayan birini bulmak neredeyse imkansız. Üstelik ödem sorunu olmasına rağmen bundan haberi olmayanların sayısı da hiç az değil. Öyleyse önce ödemin tanımından ve sebeplerinden bahsedelim, sonra kurtulmanın yollarını açıklayalım.

Ödem nedir?

Ödem dediğimiz şey, vücudumuzdaki belirli dokularda anormal bir şekilde oluşan sıvı birikmesidir. Ödem kalp, damar ve böbrek hastalıklarının bir belirtisi ya da sonucu olarak ortaya çıkabildiği gibi faklı sebeplerden de kaynaklanabiliyor.

En sık rastlanan sebeplerden bazıları tuzlu beslenme, yetersiz mineral alımı, alerjiler, hareketsizlik, regl öncesi dönem, stres, uykusuzluk ve kortizon gibi hormon ilaçlarının kullanımı olarak sıralanabilir.

Peki ödem nasıl geçer? Beslenmeye bağlı, hafif hareketsizlik ya da regl öncesi dönemden kaynaklanan basit ödem problemlerinin önüne geçmenin aslında oldukça kolay yöntemleri var. Eğer sizin de ağzınızdan zaman zaman “Ay her yerim şiş şiş” cümlesi çıkıyorsa aşağıdaki tavsiyelerimizi mutlaka uygulayın!

1-Tuzu azaltmak

ödem

İçeriğindeki tuz nedeniyle sodyum vücutta su tutulmasına neden olur. Fazla miktarda tuz kullanan biri değilseniz ya da hafif bir ödeme sahipseniz tuz alımını kısıtlamak işe yaramayabilir. Ancak çok tuz kullanan ve ödem şikayeti ciddi boyutta olan biriyseniz tuz miktarını azaltmak mutlaka ödemin belli bir miktarda azalmasını sağlayacaktır. Ayrıca tuz kısıtlamasına gitmek kalp yetmezliği yaşayan bireylerde de oldukça iyi sonuçlar verir.

2-Potasyum alımını artırmak

Ödem oluşumunu engellemek ya da atmak için vücuttaki sodyum-potasyum dengesinin sağlanması çok önemli. Çünkü potasyumun sodyum atılımını ve idrar miktarını artırma özelliği bulunuyor. Potasyum zengini besinler aldığınızda hücre içerisindeki sodyum miktarı artmaz ve ödem oluşumunun önüne geçilmiş olunur.

3-Magnezyum alımını artırmak

ödem atıcı

Çoğu kadın regl döneminin hemen öncesinde vücudunda oluşan ödemden şikayetçidir. Yapılan araştırmalar günlük 200 mg ek magnezyum alımının regl öncesi ödem şikayetlerini büyük oranda azalttığını gösteriyor. Sizin de regl dönemi öncesinde vücudunuzda ödem oluşuyorsa bu dönemde magnezyum içeren besinlere yönelmenizde fayda var.

4-Daha fazla su içmek

Az su içmek vücutta sodyum yükseliğine yol açar. Bu durum da ödem oluşumuna davetiye çıkarır. Diyebiliriz ki ödemin ortadan kalkması için temel koşullardan biri: daha çok, daha çok su!

5-Kaliteli kanbonhidrat almak

ödem söktürücü

Eklenmiş şeker içeriği yüksek olan ve işlenmiş besinler vücutta daha fazla insülin salınımına sebep olur. Hücreler daha fazla glikoz alabilmek için sodyum tutmaya başlar ve bu durum da ödem oluşumuna neden olur. Bu yüzden tam tahıllı ürünler, baklagiller, yulaf ezmesi, kinoa gibi glisemik indeksleri düşük, lif içeriği yüksek olan karbonhidratlara yönelmeniz ödemin azalmasını sağlar.

6-Hareket miktarını artırmak

Hareketsizlik de ödemin temel sebeplerinden biri. Stres, iş yoğunluğu, kapalı ortamlar ve bunun gibi daha pek çok neden birçok kişiyi hareketsiz bir yaşama hapsediyor. Bunun için kendinize zaman ayırmanız ve gün içindeki hareket miktarınızı artırmanız gerekiyor. 

Ödem atıcı kürler

Bu tavsiyelerin yanı sıra, ödem konusunda en büyük yardımcılarımızdan biri de elbette ödem attırıcı kür tarifleri. Sizin için hazırladığımız aşağıdaki ödem söktürücü kürler sayesinde kısa vadede vücudunuzdaki ödemde belirgin bir azalma fark edeceksiniz. Üstelik bu tarifler çok pratik!

Ananas çayı

ödem atıcı çaylar

Ödem atıcı çayların başında ananas çayı geliyor. Ananas, limon, zencefil ve tarçınla yapılan bu çay sağlıklı olduğu kadar lezzetli de. Tarifi ise çok kolay: 500 ml su içerisine 1 dilim ananas, 2 adet çubuk tarçın, ufak bir zencefil parçası ve yarım limon katın ve bu karışımı 5 dakika kaynatın. Dilerseniz 1 çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz. Tarçın aynı zamanda kan şekerinizin düzenlenmesine de yardımcı olacak. Bu çayı günde 2-3 fincan kadar içebilirsiniz.

Yoğurt kürü

ödem attırıcı

1 kase yoğurda 1 tutam zerdeçal, 1 tutam zencefil, 1 çay kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı çörek otu katın. Yoğurdun içine kattığınız bu baharatlar metabolizmanızı hızlandırarak vücudunuzdaki şişkinliğin giderilmesinde etkili olacak.

Cacık kürü

ödem söktürücüler

Yoğurt ve salatalık ödem atıcı besinlerdendir. Haliyle cacık da ödem attırıcı tariflerin başında geliyor. Cacığın içine, yine ödem söktürücü etkisi olan besinlerden biri olan ananastan da 1 dilim rendelerseniz mükemmel olur!

Yeşil kür

ödem nasıl geçer

Son olarak yemyeşil bir tarifimiz var. 150 ml su, 10 sap maydanoz, 4-5 sap kuzukulağı, yarım salatalık ve 2 yemek kaşığı limon suyunu kullanacağınız bu tarifte, önce maydanoz ve kuzukulağını su ile birlikte blender’dan geçirin ve sonra limon suyunu ekleyin. Sabah aç karınla ya da yatmadan önceki son ara öğününüzde bu küre bir şans verebilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan