Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 22.10.2015 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Baş ağrısını doğru beslenmeyle yen

Baş ağrısını doğru beslenmeyle yen

Günün yoğun temposuna bağlı olarak zaman zaman baş ağrıları yaşıyor olabilirsin. Bu ağrıları doğru beslenerek yenebilmen ise mümkün.

Tuzu dikkatli kullan:Tuzlu gıdalar fazla tüketildiğinde kan basıncını yükseltip damarları genişletebilir. Fakat bazı kişilerde yüksek tuz alımıyla birlikte kan basıncı artmasa da, baş ağrıları başlar. Dolayısıyla tuzu kısıtlamak baş ağrılarını azaltmak için doğru bir adımdır.

Magnezyum içeren besinler tüket:Magnezyum eksikliğinin kendisini baş ağrısıyla gösterdiği bilinir. Kuru baklagiller, tam tahıllı ürünler, yeşil yapraklı sebzeler, badem ve fıstık iyi birer magnezyum kaynağıdır. Bu besinleri tüketerek baş ağrılarının önüne geçmeyi deneyebilirsin.

Vücudunda eksik olan vitaminleri al:Vitamin eksikliği de baş ağrısına yol açabilir. Düzenli ve yeterli beslenmene rağmen baş ağrılarından kurtulamıyorsan, kan tahlili yaptırarak vücudunda eksik olan vitaminlerin tespit edilmesini sağlayabilirsin. Özellikle B vitamini ölçümü yaptırmayı ihmal etme.

MSG içeren gıdaları çok sık tüketme:Son dönemlerde adı duyulan MSG (Çin tuzu), lezzet artırıcı bir katkı maddesidir. Beynin lezzetsiz ürünleri bile lezzetli olarak algılamasını sağlayan MSG’nin çok sık ve fazla tüketilmesi, sebepsiz baş ağrılarına yol açabilir. Bazı bulyonlar, hazır çorbalar, paketli ucuz bisküvi ve çikolata gibi ürünlerde yüksek oranda MSG bulunabilir.

Tiraminden uzak dur:Baş ağrılarını tetikleyebilen tiramin maddesi, uzun süre bekleyebilen şarküteri ürünlerinde ve peynirlerde bulunur. Özellikle peynirlerde bekleme süresi arttıkça, gerçekleşen kimyasal tepkimeler sonucu tiramin oranı artar.

Öğün saatlerini doğru ayarla: Herkesin öğün alışkanlıkları farklıdır. Bu yüzden kendine uygun beslenme programını bulmalısın. Örneğin ara öğün içermeyen ve günü 2-3 öğün ile tamamlamayı hedefleyen diyetler açlık hissine ve yetersiz beslenmeye bağlı baş ağrılarına yol açabilir.

Peki başın ağrımaya başladığında ne yapmalısın?

Ağrının geldiğini hissettiğinde hemen su  tüketimi miktarını artır. Suyla birlikte 1-2 ceviz ve “doğal ağrı kesici” olarak tanımlanan zerdeçal tüketebilirsin. Eğer baş ağrına mide bulantısı da eşlik ediyorsa, 1-2 kraker ya da bir parça ekmek yemek mideni rahatlatabilir. Bunların yanı sıra badem, yoğurt ve bitki çayları da baş ağrını geçirmeye yardımcı olabilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan