Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 20.04.2023 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Bayramda tatlı yiyelim tatlı konuşalım!

Bayramda önümüze konulan ikramlara her zaman hayır demek zorunda değiliz. Peki yediğimizin tatlıların içeriklerini bilerek yesek daha iyi olmaz mı?

Bayramda tatlı yiyelim tatlı konuşalım!

Bayramlar yaklaştıkça, herkesi ayrı bir heyecan alır. Tüm ailenin bir araya geldiği sofralarda hep birlikte yenen lezzetli yiyecekler ve bayram tatlılarının tadı bir başkadır. Ancak bayram sofraları, beraberinde kalorileri, karbonhidratları, şekerleri, unları da beraberinde getirir.

Tüm bu lezzetli ve bir o kadar da kalorili yiyeceklere hayır demek mümkün müdür? Elbette hayır. Hele de bayram zamanlarında… Üstelik ısrarla ikram edilirlerse…

Neyse ki, yediklerinizin kalorisi ne olursa olsun, porsiyon kontrolü yaparak hem sağlığınıza hem de formunuza dikkat etmeyi sürdürebilirsiniz. Sunulan her bir ikrama hayır demek yerine, sadece tadına bakmak bile kilo kontrolü yapmanıza yardımcı olabilir.

Peki, bayram tatlılarının besin değerleri nedir? Hangi tatlı, kaç kaloridir? Bayram öncesinde bayram tatlısı alternatiflerinin besin değerlerini öğrenmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Öyleyse, hazırsanız başlayalım…

Baklava

Birer birer açılan yufkaların arasına çeşitli harçlar konarak hazırlanan baklavanın tarihi, Orta Asya Türklerine kadar uzanıyor.

1 dilim baklava, yaklaşık 40 gramdır. 40 gramlık bir baklava; 118 kalori, 25 gram karbonhidrat, 4 gram protein, 11 gram yağ, 1.5 gram lif içerir.

Künefe

Hem tatlıyı hem de tuzluyu buluşturan bir lezzet olan künefe, ağır bir tatlı olarak bilinir.

1 porsiyon künefe, 120 gramdır ve 430 kalori, 50 gram karbonhidrat, 7 gram protein, 19 gram yağ ve 2 gram lif içerir.

Şekerpare

Şerbetli bir tatlıdır. Hamurlar fırında pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülerek hazırlanır.

1 adet orta boy şekerpare, yaklaşık 50 gramdır. 50 gram şekerpare; 136 kalori, 25 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 4 gram yağ ve 0.30 gram lif içerir.

Kemalpaşa Tatlısı

İsmini Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden alan bu tatlı, özellikle bayramlarda daha sık tüketilmektedir.

1 adet kemalpaşa tatlısı, yaklaşık 50 gram gelmektedir. İçerisinde 80 kalori, 7 gram karbonhidrat, 1.5 gram protein ve 0.01 gram lif bulunur.

Sütlaç

Süt ve pirinci bir araya getiren sütlaç, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir.

1 kase sütlaç, yaklaşık 250 gram ve 270 kaloridir. İçerisinde 48 gram karbonhidrat, 4.5 gram protein, 3.5 gram yağ ve 1 gram lif bulunur.

Kazandibi

Şekerin karamelize edilmesiyle pişirilen kazandibi, dibi hafifçe tutturularak lezzetine kavuşur.

1 adet kazandibi, yaklaşık 250 kalori ve 170 gramdır. Bir adetinde 30 gram karbonhidrat, 5 gram protein, 4.5 gram yağ ve 0.35 gram lif bulunur.

Peki, sizin en sevdiğiniz bayram tatlısı hangisi?

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Hasan Hüseyin Tokaç

Hasan Hüseyin Tokaç sıkı bir diyetteysek hayır demek zorundayız, Nefsimizede sahip çıkmalıyız, Bir kereden birşey olmaz dersek, Her tatlı getirenin tatlısını yersek, Zaten diyet diye birşey kalmaz.

03.05.2022
Yanıtla