Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.02.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Beslenme düzeni, egzersiz ve kilo kontrolü ömür uzatıyor

Kim uzun bir ömrü sağlıklı bir şekilde yaşamak istemez ki? Sigara, egzersiz, alkol, kilo, beslenme düzeni gibi kişisel tercihlerin insan ömrü ve hastalık riskleri üzerinde ne gibi etkileri olduğunu konu olan onlarca bilimsel araştırma bulabilirsiniz.

Beslenme düzeni, egzersiz ve kilo kontrolü ömür uzatıyor

Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, sağlıklı bir beslenme düzeni ile egzersizin yalnızca ömrü değil, aynı zamanda kanser ya da diyabet gibi kronik hastalıkların yer almadığı bir ömrü uzatıp uzatmadığına dair incelemelerde bulundu.

Sonuç olarak hastalıklardan uzakta sağlıklı ve uzun bir hayat yaşamanın püf noktalarına dair birtakım bulgular var elimizde artık.

5 kritik faktör

Araştırmacılar, çalışma kapsamında yaklaşık 110,000 katılımcıyı 20 yıl boyunca gözlem altında tuttular. Yaş, etnik köken, tıbbi hikayeler gibi detayları göz önünde bulunduran araştırmacılar, süreç boyunca katılımcıların kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarla olan ilişkilerini incelediler.

Sağlıklı bir hayat tarzının ölçütü olarak;

  • Hiç sigara içmemiş olmak,
  • Günde en az 30 dk. fiziksel aktivitede bulunmuş olmak,
  • Alkol tüketiminin makul olması,
  • Ortalama kiloda olmak,
  • İyi bir beslenme düzenini sürdürmek gibi düşük-risk getiren alışkanlıkları kullandılar.

Unutmayın ki ortalama bir egzersiz rutini, iyi ve dengeli bir beslenme düzeni, bol sıvı tüketme ve yeterli miktarda uyku ile dolu hayat tarzı, pozitif bir ruh hali ve berrak bir zihin için harikalar yaratabilir.

Hayatı yaşama şeklinizin ömrünüz üzerinde yarattığı risklere dair ipuçları elde etmek isterseniz eğer, doktorunuza danışabilir ve belirli hastalıklara olan eğiliminizi, durumunuzu iyileştirmek adına yapabileceklerinizi öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı ömrü uzatmak

Yapılan bu çalışma sonucunda 50 yaşında bu düşük-risk hayat tarzı tercihlerinden hiçbirini uygulamayan kadınlarda kanser, kalp hastalıkları ve diyabet hastalıklarından uzak yıl sayısının 24, bu faktörlerin 4 ya da 5’ini benimseyen kadınlarda ise sayının 34’e kadar çıktığı ortaya kondu.

Benzer şekilde 50 yaş erkeklerde de söz konusu uygulamaları hayata geçirmeyenlerin hastalıklardan uzak yaşam beklentilerinin 24 yıl, tam tersinde ise 31 yıla kadar çıktığı görüldü.

Dünyanın bir numaralı ölüm sebebi yüksek tansiyon olsa da yaşam biçiminde düzenli ve sadakatle yapılan egzersiz ve diyetlerin bu teşhisi de bir yere kadar etkileyebildiği biliniyor.

Beslenme düzeni kritik

Uzun ve aynı zamanda sağlıklı bir hayat yaşamak istiyorsanız eğer, ilk olarak yapmanız gerekenlerden biri, yemek yerken seçici olmak ve sağlıksız beslenmekten vazgeçmek.

Örneğin yüksek lif içerikli besinlerin – tam tahıllar, meyve ve sebzeler gibi bitki kökenli besinlerin – kan basıncının düzenlenmesi de dahil olmak üzere kardiyovasküler sağlığa ciddi bir şekilde katkı sağladıkları biliniyor.

Kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon riskini azalttığı bilinen fasulye, mercimek, bezelye gibi baklagillerin de sıklıkla tüketilmesi gerekiyor.

Uzun ve sağlıklı bir ömür yolunda kalp sağlığınızı mümkün olduğunca koruyabilmenin en kritik önlemlerinden bir diğeri ise yüksek düzeyde şeker, sodyum, doymuş yağlar ve rafine karbonhidratlar içeren besinlerden uzak durmak. Özellikle de yüksek kolesterolünüz varsa eğer, bu besinlerden uzak durmak son derece önemli.

İleriki yaşlarda diyabet riskini azaltmanın en önemli ve hatta tek yolu ise kalori alımını optimize etmek, ortalama bir ağırlığı korumak, düzenli bir şekilde fiziksel aktivitede bulunmak ve elbette ki sigara içmemek.


Sigaranın obezite üzerindeki etkileri

Yapılan araştırmalar ciddi bir şekilde sigara tüketen ve aynı zamanda da obezite ile mücadele eden erkek ve kadınların – günde 15’ten fazla sigara – 50li yaşlarından sonra hastalıklardan uzak bir hayat sürebilme ihtimallerinin en düşük düzeyde olduğunu göstermekte.

Bahsi geçen beş faktörün; sağlıklı beslenme düzeni, ideal kilo, makul alkol tüketimi, sigara içmemek, fiziksel açıdan aktif halde olmak, hepsi önemli; ancak sigara bağımlılığı, derhal halledilmesi gereken öncelikli faktörlerden.

Hastalık ve ölüm riskinizi neredeyse yarı yarıya düşürebilmek adına atmanız gereken ilk adım, sigarayı bırakmak olmalı. Sigara içmeden ne kadar çok zaman geçirirseniz, hastalıklara yakalanma riskinin o kadar düşük olacaktır. Sigarayı bıraktıktan sonraki 1 ila 10 yıl arasında, kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskinizde düşüş yaşanmaya başlar; 15 yıl sonra ise risk, hiç sigara kullanmamış biri ile aynı düzeye kadar düşer.

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan