Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 21.01.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Biraz gevşeyelim: Evde yoga

Masalara, sandalyelere bağımlılığımızın çokça arttığı bu dönemde; hem fiziksel hem de mental olarak rahatlamanız için 5 farklı yoga pozuyla geldik!

Biraz gevşeyelim: Evde yoga

Home office ve freelance çalışma düzenleriyle birlikte hareketsizlik de hayatımızın bir parçası hâline geldi. Tüm günü oturarak, bilgisayar başında geçirmek ve hiç hareket edememek vücudun esnekliğini kaybetmesine neden olabilir. Vücuda her açıdan fayda sunan yoga, özellikle evde kaldığımız şu günlerde en çok ihtiyaç duyulan aktivitelerden biri. Uyku kalitesini artıran, günlerin verimli geçmesine olanak tanıyan yoga, tüm vücut organlarını da olumlu yönde etkiliyor.

Yoganın Vücuda Faydalarını Öğrenin

Birçok farklı akışa ve poza sahip yoga, fiziksel ve zihinsel birçok faydayı da beraberinde getirir. Vücudun esnekliğini artırarak kasların güçlenmesini destekler ve denge oyunlarıyla vücut dengesinin korunmasına yardımcı olur. Daha sağlıklı ve dingin bir yaşam tarzına yönlendiren yogayla birlikte sağlıklı yiyecek, içecekler tüketme alışkanlığı da kazanabilirsiniz.

Kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen yoga hareketleri, zihni ve bedeni bir yandan çalıştırır bir yandan da dinginlik verir. Yaşadığınız stresi ve anksiyeteyi azaltabilen yoga, güne daha enerjik, daha mutlu ve daha pozitif başlayabilmenize imkan tanır. Bu sayede home office çalışma düzeninin zorluğu da azaltılabilir ev içerisinde daha aktif bir yaşam tarzına geçebilirsiniz.

5 Pozla Yogayı Hayatınıza Dahil Edin!

Yoganın birçok farklı pozu vardır. Bu pozlara yogada “asana” adı verilir. Pozların ardı ardına gelmesiyle “akış” oluşur. Bazı pozlar, neredeyse her yoga türünde akışa dahil edilir. Bu ana hareketlere günlük 10-20 dakika ayırmak bile hayatınıza neşe ve zinde bir bakış açısı kazandırmak için idealdir. Haydi birlikte bu pozlara bakalım!

1- Sandalye Duruşu

Sandalye pozu, tüm vücudu güçlendiren özellikle üst bacak kaslarını kuvvetlendiren bir pozdur. Bu poz için ayağa kalkın. Ayaklarınızı kalça genişliğinde açın. Sanki arkada bir sandalyeye oturuyormuş gibi kalçayı olabildiğince dışarı çıkararak oturmaya çalışın. Dizleriniz ayak bileğinizin hizasını geçmesin. Omurganın düz uzanmasına dikkat edin. Burada iyi hissediyorsanız kollarınızı da yukarı kaldırın. Bu pozda dikkat etmeniz gereken ise üst bacaklarınızın yere paralel olmasıdır.

2- Öne Eğilme Duruşu

Öne eğilme duruşu vücudun esnekliğini artırır. Öne eğilme duruşu için vücudunuzu dizlerinizi bükmeden öne eğin. Başınızı ise olabildiğince bacaklarınıza yaklaştırmaya çalışın. Ellerinizi ayak bileklerinizden tutarak destek alabilirsiniz.

3- Aşağı Bakan Köpek Duruşu

Tüm bedeni kuvvetlendiren, arka bacakların esnekliğini arttıran ve beli rahatlatan bu duruş için öne eğilme duruşundan hemen sonra iki eli omuz hizasında mata yerleştirin. İki ayağı pozu tamamladığınızda ters bir “V” şeklini alacak şekilde kalça genişliğinde matın arkasına uzatın. Ellerinizi yere tam basın, ellerle kendinizi iterken uykudan yeni kalkmış bir köpek ya da kedinin bu duruşta uzanarak nasıl gerindiğini hayal edin ve bir benzerini uygulayın. Kulakları omuzlardan uzak tutmaya dikkat edin.

4- Kobra Duruşu

Kobra pozu, karın kaslarını esnetmek, ön bacak kaslarını, kol, omuz ve sırtı güçlendirmek için ideal bir pozdur. Öncelikle yüzüstü uzanın. Daha sonra dirsekleri bükerek ellerinizi göğsün iki yanına yerleştirin. Kollarınızdan aldığınız güçle üst bedeni yukarı doğru itin. Poz tıpkı bir kobra yılanının başını yukarı doğru uzattığı andaki gibi görünecektir. Kollarınızı dirsekten bükerek daha az yükselebilir veya dümdüz uzatabilirsiniz. Omuzlarınızı kulaklarınızdan uzakta tutun.

5- Çocuk Duruşu

Yoga antrenmanlarının en dinlendirici hareketlerinden biri çocuk duruşudur. Çocuk duruşu için öncelikle dizlerinizin üzerine gelin. Tıpkı yüz üstü yatmış bir bebek gibi alnınızı yoga matına bırakın sonra kollarınızı da başınızdan ileri doğru ya da gövdenizin iki yanında uzatın.

Bu beş poz ve duruş, yoga için temel pozlardan bazılarıdır. Yoga antrenmanınızı bitirdikten sonra pratiğinizi tamamlamak için meditasyon ve nefes çalışması da yapabilirsiniz. Meditasyon yapmak, zihni boşaltmak ve dinginlik sağlamak için oldukça önemlidir. Yoga ve meditasyondan sonra yenilenmiş zihniniz ve rahatlamış vücudunuzla dilediğiniz gibi çalışabilirsiniz. Mutlu günler!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Özlem Karacayı

Özlem Karacayı Bu hareketleri yaparken kaç dakika uygulamak lazım birde birer kez uygulasak yeter mi ?

14.02.2021
Yanıtla