Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 16.09.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
5
kaydet

Bisikletinizi kapın sürüşe çıkıyoruz!

Hem keyifli hem de sağlığı destekleyici harika bir egzersiz şekli mi arıyorsunuz? Haftalık rutininize bisiklet turlarını eklemeyi düşünün!

Bisikletinizi kapın sürüşe çıkıyoruz!

Bütün dünyada atlatmaya çalıştığımız covid-19 süreciyle birlikte toplu taşımalar birçoğumuza ürkütücü gelmeye başladı. Kişisel aracımız yoksa ulaşımımızı yürüyerek sağlamak artık daha cazip gözüküyor ancak bazı mesafeler için yürüyüş biraz zor. Bu yüzden alternatif bir yol arayışında olabilirsiniz. Bu noktada bisiklet sürüşlerini devreye sokabilirsiniz. Ulaşım sağlamaktan bağımsız olarak bisiklet, sağlığınızı iyileştirmek için harika bir seçenektir. Ağırlık taşıma aktivitesi olmadığı için eklemleri zorlamayacak kolay ama etkili bir başlangıç egzersizidir. Bisiklet, bacak kaslarını güçlendirerek vücut dayanıklılığını artırır. Ek olarak akciğer kapasitenizi de artıracağını hatırlatmadan geçmeyelim. Neredeyse her yaştan insanın yapabileceği bu etkinlik sosyal bir saate dönüşebilir ve hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından planlanan harika bir aile spor gezisi olabilir.

Aileniz ve arkadaşlarınızla bisiklet günleri planlayın

Haftaiçi iş hayatı ya da okul hayatı derken farkında olmadan fazla hareketsiz kalabiliyoruz. Ancak vücudumuzun harekete ve zihnimizin sakinleşmeye ihtiyacı var. İşte bisikletinizle planlayacağınız buluşmalar size iki imkanı da sağlayabilir. En yakın arkadaşınızı arayın veya çocuklarınıza yeni bir planınız olduğunu anlatın. Haftasonları bisikletlerinizi alıp onlarla birlikte yapacağınız turlarda küçük molalar verip uzun sohbetler edebilir ve ardından sürüşünüze devam ederek vücudunuza ihtiyaç duyduğu egzersizi yaptırabilirsiniz. Bir taşla iki kuş!

Ulaşımı bisikletle sağlayın

Sağlık yararlarına ek olarak, ulaşımı bisikletle sağlamanın çevresel ve finansal avantajları da var. Bisikletin çevresel etkisi çok azdır ve bu karbon ayak izinin minimum olmasıyla sonuçlanır. Bir arabayla yeryüzünde bıraktığınız zararı düşündüğünüzde iyi bir seçenek olduğunu tekrar anlayabilirsiniz. Sağlam bir bisiklet satın almanın maliyeti sizi çok zorlamayacak ve 10 yıldan fazla sürebileceksiniz. Ayrıca bisikletle gidip gelmek benzin ve parktan tasarruf etmenizi sağlayacak ve trafikte harcadığınız zamanı oldukça azaltacak. Bununla birlikte yapılan çalışmalar bisikletle yapılan sabah yolculuklarının daha fazla endorfin üretimine katkı sağladığını gösteriyor. Bu nedenle bu doğal kimyasalların ürettiği mutluluk ile işlerinizi halletmeye neşeyle gidebilirsiniz. Hatta bu etki zor bir iş gününden eve dönerken biraz rahatlamanıza ve günün stresini üzerinizden atmanıza yardımcı olabilir.

Bir bisiklet grubuna katılın

Bisiklet sürmek oldukça eğlenceli! Hatta bisiklet tutkunlarının kurduğu birçok bisiklet kulübü var. Bu kulüpler çeşitli hız ve zorluk seviyelerine göre toplu sürüşler düzenleyerek eğlenceli etkinliklere imza atıyorlar. Bir gün kendinizi bir grupla dağda sürüş yaparken bulabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Farklı bir gün kulübünüzle planlanan şehir içi sürüşlerinde bisikletlerin arabalar kadar hızlı olabildiğini deneyimleyebilirsiniz. Bu kulüplerden birine katılarak yavaş yavaş temponuzu ve dayanıklılığınızı artırmak vücudunuza çok iyi gelecek. Bununla birlikte farklı farklı insanlarla kaynaşarak yeni arkadaşlar edinme imkanına da sahipsiniz. Katılacağınız uzun sürüşler sırasında vücudunuzun yakıt depolarını dolu tutabilmek için iyi beslenmeye ve yeterli sıvı almaya özen gösterin.

Formda kalmanıza destek olacağını unutmayın

Eğer spor salonu insanı değilseniz ve fazla kilolarınızda yeteri kadar hareket etmemenizin etkisi varsa bisiklet en sevdiğiniz aktivite olacak. Hayatınıza bisikleti dahil ederken beslenmenizi düzene sokmaya çalışın. Bir süre sonra aynada daha iyi bir siz, tartıda daha hafif bir siz ve kesinlikle daha sağlıklı bir sizle karşılaşacaksınız. Sağlığınızı iyileştirebilmek bu kadar eğlenceli bir aktiviteyle bile mümkünken evde oturmayı seçmeyin. Güzel havaları ve doğayı değerlendirin. Zihniniz dinginleşecek ve bedeninizin değişimi size beklediğiniz karşılığı verecek.

Güvenliği atlamayın

Güvenlik bilincine sahip bir sürücü olun. Her zaman kask takmaya özen gösterin, çünkü bu, bisiklet kazalarından kaynaklanan kafa yaralanmalarının yüzde 85'inin önlenmesine yardımcı olabilir. Defansif sürüş yapın ve çevrenizin farkında olun. Beyaz LED ön ışık, kavşaklara yaklaşırken araçların sizi görmelerini sağlar. Aynı şekilde bisikletinizin arkasındaki kırmızı, yanıp sönen ışık da arkadan yaklaşan sürücüler için sizi görünür kılar. Taktırabileceğiniz bir çamurluk, arka lastikten su sıçramasına karşı koruma sağlar. Küçük eklentilerle hem bisikletinizi dizayn edebilir hem güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Sabah sürüşlerinizde kahvaltıyı ikiye ayırın

Eğer sabah sürüşüne çıkıyorsanız veya sabah ulaşımınızı bisikletle sağlıyorsanız kahvaltıyı iki küçük seansa ayırmayı düşünün. ‘’Sürüşten önce’’ ve ‘’ sürüşten sonra’’ bir şeyler yemek enerjinin korunmasına ve öğle yemeğine kadar açlığınızın önlenmesine yardımcı olabilir. Aşağıdaki örnekleri değerlendirebilirsiniz.

Sürüşten Önce

Sürüşten Sonra

  • 1 muz
  • 10 adet çiğ badem

Uzun sürüşlerde depoları iyi doldurun

90 dakikalık veya daha uzun bir sürüşe çıkıyorsanız kaslarınızı enerji ile çalıştırmak için sürüşten iki saat önce karbonhidratı yakıt olarak kullanın. Kolay sindirim için yağı düşük tutun ve mütevazi miktarda protein ekleyin. Örneğin;

  • 1 su bardağı süt 3 yemek kaşığı yulafla hazırlanmış yulaf ezmesi
  • 1 orta boy muz
  • 2 adet ceviz
  • 1 yumurta

Suyunuzu taşımayı unutmayın

Su vücut için en önemli bileşendir. Bisiklet de dahil olmak üzere bütün fiziksel aktivitelerde rolü kaçınılmazdır. Bisikletinize binmeden önce bir bardak su içmeyi atlamayın ve şişenizi yanınıza aldığınızdan emin olun. Keyifli sürüşlerinizde sık sık suyunuzu yudumlamaya çalışın.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Hakan Kurt

Hakan Kurt Bisikletle 4 ayda 88 kilodan 73e düştüm. 70 kiloyu zorluyorum.

16.09.2020
Yanıtla
Filiz Çolak

Filiz Çolaksüperrr 12.01.2021

Aleyna Yüksek

Aleyna Yüksek :)

20.09.2020
Yanıtla
Ceylan Işıklar

Ceylan Işıklar Çok güzel

03.10.2020
Yanıtla
Esin Ünal

Esin Ünal A101 den yazın bisiklet aldim..daha 1 kez binebildim.. sabahları erken kalkıp sahile gidip sürmem lazim..şehirde hem trafik, hem kopekler var..acemiyim..trafiğe çıkamam.. sahilde bisiklet yolu var. sorun şu sahile kadar arabayla gitmem lazım..bisikleti arabaya bağla falan, bir suru iş..aparat aldim bisiklet taşımak için ama daha hiç kullanamadım..

27.11.2020
Yanıtla
Filiz Çolak

Filiz Çolak 04.06.2020 covit ile birlikte 3 ayda yaklaşık 7 kilo aldım . internetten bisiklet siparişimi verdim, ve sahiller açılır açılmaz küçükyalı - maltepe - dragos- kartal sürüşleri ile birlikte 12 kilo verdim. şuan tabii akşam karanlığı ve saat 21.den sonra sokağa çıkma yasağı ile birlikte devam edemiyorum. ancak şunu belirtmeliyim ki bel fıtığıma bacak kasmalarıma duruşuma çok çok iyi geldi. Esin Ünal Bey üşenmeyin lütfen. inanın kendinizi çok özgür hissedeceksiniz ....

12.01.2021
Yanıtla