Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 12.12.2019 5 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Brokoli saplarını değerlendirmenin 5 mükemmel yolu

Brokoli sapından humus mu olur canım demeyin. Bal gibi de oluyor!

Brokoli saplarını değerlendirmenin 5 mükemmel yolu

Gıda atıkları dünya genelinde aşılması gereken büyük ve ciddi bir sorun. Bu konuda mutlaka bireysel olarak sorumluluk almalı ve mutfağımızda bazı değişikliklere gitmeliyiz. Sizin de kendi atık miktarınızı azaltmak için yapabileceğiniz fakat muhtemelen gün içinde gözden kaçırdığınız birçok şey var. Üstelik çöp olarak görüp attığınız pek çok malzeme hiç farkına varmadığınız lezzetleri ıskalamanıza da neden oluyor. Örneğin meyve ve sebzelerin sıklıkla atılan kısımlarını değerlendirmenin pek çok yaratıcı ve lezzetli yolu bulunuyor. Çoğu insan sebze ve meyvelerin yapraklarını, kabuklarını, sap ve kök kısımlarını atmakta kararlı olsa da aslında bunlar pek çok yemeğe lezzet, doku ve canlılık katan malzemeler. Olası işlevleri bilinmediği için gözden kolayca çıkarılan malzemelerden biri de brokoli sapları. 

Soyulduğunda tatlı ve gevrek bir tadı olan brokoli sapları pişirme işleminden geçtiğinde ise inanılmaz derecede yumuşak hale geliyor. Bunları parçalayıp pirinç haline getirebilir, erişte olarak yiyebilir, farklı bir humus elde edebilir, çorbalara ekleyebilir veya fırında pişirdiğiniz sebzelerin yanına ilave edebilirsiniz. İşte brokoli saplarını değerlendirmeniz için 5 mükemmel yöntem! 

1-Brokoli pirinci

brokoli tarifi

Brokoli pirinci beyaz ya da kahverengi pirince harika bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Brokoli saplarını birkaç basit işlemden geçirdikten sonra diğer pirinç çeşitleri gibi tek başına pişirebilir, makarnaya ekleyebilir ya da sevdiğiniz bir peynir çeşidiyle birlikte yiyebilirsiniz. Diğer sebze çeşitleriyle birlikte güveçte pişirmek veya salatalara eklemek de diğer seçenekler arasında.

Malzemeler
4 adet brokoli sapı

Yapılışı
1-Brokoli saplarının dışındaki sert tabakayı ince bir şekilde soyun.
2-Sapları ufak ufak doğrayın ya da bir mutfak robotundan geçirin.
3-Sıkarak veya üzerlerine bir peçete ile bastırarak fazla nemini alın.

2-Brokoli salatası

brokoli salatasi

Brokoli salatası oldukça kolay ve pratik tariflerden biri. İçerisine ekleyeceğiniz diğer sebzeler konusunda dilediğinizce yaratıcı olabilir, soya sosu, yoğurt, dereotu, turunçgil meyveleri veya bal gibi ilavelerle zevkinize göre tatlandırabilirsiniz. Brokoli salatasını buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Malzemeler
Salata için
2 adet brokoli sapı (jülyen doğranmış)
2 adet havuç
1 su bardağı dilimlenmiş mor lahana
½ fincan kabaca doğranmış karışık ot çeşitleri (fesleğen, nane, kişniş, maydanoz vb)
Sos için
¼ fincan sızma zeytinyağı
3 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı tam tahıllı hardal
Bir tutam deniz tuzu ve karabiber

Yapılışı
1-Brokoli saplarının dışındaki sert dokuyu bir bıçak yardımıyla soyun ve kalan sap kısımlarını bir mutfak robotundan geçirin.
2-Havuçları rendeleyin, mor lahanayı ince ince dilimleyin ve otları kabaca doğrayın. 
3-Tüm malzemeyi bir kasede bir araya getirin.
4-Sos malzemelerini ayrı bir kapta birleştirip çırpın ve salatanın üzerine ekleyin. 

3-Brokoli eriştesi

brokoli saplari

Düşük karbonhidratlı tarif alternatifleri arıyorsanız brokoli eriştesi tam size göre demektir! En iyi brokoli eriştesinin bir spiralleştirici yardımıyla yapıldığını hemen belirtelim fakat böyle bir mutfak gereciniz yoksa klasik bir soyucu da işinizi görecektir.

Malzemeler
2 adet brokoli sapı

Yapılışı
1-Brokoli saplarının dış yüzeyindeki sert tabakayı ince bir şekilde soyup atın.
2-Eğer bir spiralleştirici kullanıyorsanız brokoli saplarına erişte şeklini verin. Ancak bunun yerine klasik bir soyucu da düz ve uzun erişteler elde etmenizi sağlayabilir.

4-Brokoli humusu

brokoli sapi

Size güzel bir haberimiz var: Brokoli sapları buharda kısa bir süre pişirildiğinde acılığını kaybediyor. Üstelik bu tarifle birlikte saplarının aslında çiçeklerinden daha lezzetli olduğunu farkına varma ihtimaliniz çok yüksek! Brokoli sapları diğer klasik malzemelerle birleşerek oldukça farklı ve bir o kadar lezzetli bir meze elde etmenizi sağlayacak. Bu atıştırmalığı sandviçlerin arasına sürebilir, taze sebzeler ve krakerler için sos olarak kullanabilir ya da makarna salatasına sos yapmak için kullanabilirsiniz.

Malzemeler
3 adet brokoli sapı
¼ fincan tahin
½ limon (sıkılmış)
1 diş sarımsak
¼ fincan taze maydanoz (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı deniz tuzu
Bir tutam kırmızı biber
2-3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı
1-Brokoli saplarının dış yüzeyindeki ince tabakayı soyun. 
2-Sapları bir kaba alıp buharda hafifçe pişirin.
3-Bir mutfak robotuna zeytinyağı hariç tüm malzemeleri ekleyip homojen hale gelene kadar karıştırın. 4-Krema kıvamında mükemmel bir karışım elde ettiğinizde içerisine 1 yemek kaşığı yağı ilave edin. Bu aşamada karışım çok yoğun olduysa gerektiği kadar su ekleyebilirsiniz.

5-Fırında çıtır brokoli

brokoli saplari yenir mi

Bu tarif kesinlikle brokoli saplarını tüketmenin en lezzetli yollarından biri. Çünkü sert bir dokuya sahip olan sapların patates kızartmasına benzer bir yapıları var. Üstelik kızartıldığında saplar hafifçe tatlılaşıyor ve dış kısımları yumuşuyor, orta kısımları ise gevrekliğini koruyor. Brokoli kızartmasını olduğu gibi tüketebilir veya humus ve pesto gibi çeşitli soslarla lezzetlendirebilirsiniz.

Malzemeler
4 adet brokoli sapı
1 yemek kaşığı avokado yağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
Bir tutam kırmızı biber
¼ çay kaşığı toz sarımsak

Yapılışı
1-Fırını önceden 190 °C'ye ayarlayıp ısıtın.
2-Brokoli saplarının dışındaki sert tabakayı soyun ve kızarmış patates formunda dilimleyin.
3-Brokoli saplarını fırın kağıdıyla kaplanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. 
4-Başka bir kapta yağ, tuz, karabiber ve sarımsağı karıştırın. Daha sonra bu karışımı tepsiye
yerleştirdiğiniz sapların üzerine sürün.
5-Saplar hafifçe kızarana kadar 25-30 dakika kadar pişirin.

Mutfakta ilk bakışta çöpe atılacak fazlalıklar olarak gördüğümüz, ancak değerlendirildiğinde bizi lezzetiyle ve faydalarıyla şaşırtacak daha pek çok malzeme var. Bu yazıyı okuduktan sonra brokoli saplarına farklı bir gözle bakacağınızı ve sağlıklı tariflerde değerlendireceğinizi umuyoruz!

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan