Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.08.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Çörek otu yağı zayıflamayı destekliyor mu?

Kilo verme sürecinizi destekleyecek alternatif besinler arıyor ve aynı anda bağırsaklarınızı hareketlendirmek istiyorsanız çörek otu yağının özelliklerine göz atabilirsiniz.

Çörek otu yağı zayıflamayı destekliyor mu?

Aşırı kilo alımı obezite, diyabet, steatohepatit ve kanser gibi birçok hastalık için bir risk oluşturur. Bu sağlık sorunlarını önleyebilmek için ideal vücut kitle indeksine sahip olmak önem taşıyor. Bu süreçte fazla kilolardan kurtulmaya çalışan kişiler genellikle gıda takviyelerine başvurur. Eğer siz de bu kişilerden biriyseniz kullandığınız takviyeleri aklınızdan geçirmeye başlamışsınızdır. Zayıflamaya yardımcı olan besin takviyeleri arasından bitkisel yağlar öne çıkar. Artan popülaritesi ile birlikte pek çok araştırma yapılan bitkisel yağlardan birisi de çörek otu yağıdır.

Çörek Otu Nedir?

Nigella sativa (N. sativa) bitkisinin tohumlarına çörek otu adı verilir. Siyah kimyon ve bereket tanesi olarak da bilinen çörek otu Güney Avrupa, Orta Doğu ve Güneybatı Asya'da yetişen küçük çiçekli tek yıllık bir bitkidir. Çörek otu yağı N. sativa bitkisinin ürettiği küçük siyah tohumlu meyvelerden üretilir. Çörek otu yağı ve tohumları, yetiştirildiği bölgelerde 2000 yılı aşkın bir süredir tıbbi amaçla kullanılır.

Çörek Otu Yağının Faydaları Nelerdir?

Çörek otu başta linoleik asit, oleik asit, eikozadienoik asit ve araşidonik asit olmak üzere çeşitli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Bunlar vücudun dışarıdan almak zorunda olduğu esansiyel yağ asitleridir. Aynı zamanda demir, bakır, çinko, fosfor, kalsiyum, tiamin, niasin, piridoksin ve folik asit de içerir.

Çörek otu yağının içerisindeki timokinon bileşeninin varlığından dolayı alternatif tıpta yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Timokinon kötü kolesterolü düşürmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, insulin seviyelerini düzenlemeye ve kanseri önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır.

Ek olarak çörek otu yağı sindirim sisteminizi hareketlendirerek bağırsaklarınızın çalışmasına destek olur ve kabızlık probleminin çözülmesini sağlar.

Zayıflamak için Çörek Otu Kullanılır Mı?

Sağlık açısından pek çok faydası olduğu düşülen çörek otu yağının kilo vermeye yardımcı olabileceği de yapılan araştırmalarla desteklendi. İştah kontrolü üzerinde etkili olduğu düşünülen çörek otu yağı 8 hafta süren bir çalışma da incelendi. Çalışma sonunda çörek otu yağı kullanan katılımcıların, kullanmayanlara göre kilo kayıplarının daha fazla olduğu gözlemlendi. Ayrıca çörek otu yağının insülin direnci, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini de düşürdüğü kaydedildi.

Çörek otunun zayıflama üzerine nasıl etki ettiği tam olarak anlaşılmasa da bunun Timokinonun besin alımını azaltıcı etkisinden kaynaklandığı düşünülür. Takviye edici gıda olarak tüketildiğinde çörek otu yağı obezite ve metabolik bozukluklarla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Ancak kilo kaybı için çörek otu yağı almanın uzun vadeli güvenliği ve etkinliği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çörek otu yağının sağlık açısından bazı faydaları olsa da herhangi bir ilacın yerini tutmaz. Yapılan çalışmalarda toksik etkisi görülmese de tüketebileceğiniz çörek otu yağı miktarı ihtiyacınıza ve vücudunuzun tolerans kabiliyetine göre değişir. Bu yüzden çörek otu yağını kullanmadan önce aile hekiminizle veya bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz tavsiye edilir.

Bununla birlikte her zaman söylediğimiz gibi hiçbir besin mucize değildir. Diyetkolik’le çalışan uzman diyetisyenlerimizle yol alarak sağlıklı kilonuza ulaşabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan