Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 05.04.2022 9 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Danışanlarınızla süpermarket turuna ne dersiniz?

Planladığımız bu 8 strateji sayesinde halk sağlığının iyileşmesini sağlayan mağaza tur planlamasına siz de yardımcı olabilir ve danışanlarınıza bambaşka bir eğitim fırsatı sunabilirsiniz.

Danışanlarınızla süpermarket turuna ne dersiniz?

‘Diyet pazartesinin gelişiyle değil alışverişle başlar’ sözünü muhtemelen daha önce duymuşsunuzdur. Danışanlarınız bir beslenme programına başlamadan önce mutlaka alışveriş turuna çıkar ve evdeki eksikleri tamamlamak için ‘sağlıklı’ besinleri sepetine eklemeye başlar. Bu noktada birçok diyetisyen, beslenme eğitimi vermek için süpermarketleri laboratuvar alanı olarak görüyor. Aynı zamanda alışveriş yapan kişilerin sağlıklı besin seçimlerine, besin etiketlerine ve sağlıklı beslenme bilgilerini gözden geçirerek onlara yeni yiyecekleri deneme şansı bulmalarına yardımcı oluyor.

Yakın zamanda yurtdışında bu faaliyetlere beslenme mağaza turları adı verildi. Beslenme mağaza turları; süpermarket zincirleri tarafından alışveriş yapanları meşgul etmek, onları sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirmek ve sağlıklı yaşama teşvik etmek için planlanan programların tümüdür.

İnsanlar hastaneden daha sık markete gittikleri için bu mağaza turları kronik hastalıkları önleme ve tedavi etmenin ilk basamağı olarak görev yapabilir.

Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Hollanda, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelerde sağlıklı besin alımını artırmak için kupon, indirim ve proje benzeri birçok etkili strateji yöntemi geliştirilmiştir. Aynı zamanda sağlıklı gıdaları artırmak ve tüketicinin davranışını değiştirmek için raf etiketi, tabela ve broşür gibi pazarlama araçları kullanılmaktadır.

Diyetisyen olarak bu tür programları kendinize uyarlayıp, yer alarak halk sağlığını doğrudan etkileme ve perakendeci işini artırma fırsatı elde edebilirsiniz.

Eğer siz de süpermarket turuna ev sahipliği yapmak isterseniz aşağıda sıralanan ipuçları plan geliştirmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir.

1.Mağazadaki Personeller ile Koordine Hareket Edin

Turun başarısını artırmak ve etkinliğini kazandırmak için, tura ev sahipliği yapan şirket ile önceden iletişime geçin. Yapılan çalışmalara göre hedefli pazarlama, ürün bulunabilirliği ve ürünün satın alınabilirliği hakkında eğitimlerin planlaması sağlıklı besinlerin satın alınmasını artırmaktadır. Bununla beraber eğer uygun görürseniz kurumun diyetisyeni ile konuşma talep edin. Beslenme turunu anlamlı hale getirecek beslenme araçları ve sağlıklı gıda tanımları hakkında bilgi edinin ve bilgilerinizi onlarla paylaşın.

Beslenme eğitimi programını hali hazırda sunan diyetisyenleri çalıştıran süpermarket zincirleri, dışarıdan bir diyetisyenin süpermarketine tur düzenlemesine izin vermeyebilir. Yalnızca kurumunda diyetisyeni olan süpermarketler, alışveriş yapanlara beslenme tanıtımı sağlamak için bir diyetisyenle işbirliğini kabul eder.

Aynı zamanda mağazadaki ekibin desteğini almak, mağazada sağlıklı beslenme savunucularını oluşturabilir.

2.Mağaza Düzenine Hakim Olun ve Satış Psikolojisi Geliştirin

Mağaza turuna ev sahipliği yapmadan önce marketin tasarımı ve düzenine hakim olun. Süpermarket düzenleri hep değişkenlik gösterir. Turdan önce marketin haritasını kafanızda çıkarın. Kendiniz mağazayı gezerek tanıtımı hazırlayın ve turu planlayın.

Geleneksel süpermarketlerde alışveriş yaparken insanlar genellikle ilk olarak ürün bölümüne girerler. Reyondaki renkler, dokular, kokular ve tasarımların tamamı, müşterinin dikkatini çekmek ve ürünü almaya yöneliktir. Süpermarket zincirleri ve gıda üreticileri, alışveriş yapanların daha çok para harcamaları için sürekli rekabet içindedir. Birçok süpermarket zinciri kendi aralarında tüketicinin davranışını üzerine çekmek için reyonlarda gıda ortamlarını hazır hale getirmiştir.

Kuzey Karolina’ daki Lowes Foods’da çalışan Dyt. Cindy Silver: ‘Alışveriş yaptığınız ve sıkça uğradığınız gıda perakendecisi belirleyin. Ardından mağaza müdürü ile tanışın ve onu tanıyın. Mağazasını beslenme sınıfı olarak kullanmaya özen gösterin.’ diyor.

Mağaza tasarımını ve düzenini sağlamak, alışveriş yapan kişilerin sağlıklı gıda almalarını engelleyen unsurları ortadan kaldırmak için diyetisyen doğru stratejinin belirlenmesine yardımcı olabilir.

3.Mağaza Turu için Kilit Noktaları Belirleyin

Türkiye nüfusunun çoğunluğu yeterli miktarda sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, kepekli tahıl tüketmezken rafine tahıl ve rafine şeker tüketimi her geçen gün artıyor. Bu sebeple alışveriş yapan kişilere sağlıklı beslenmeyi artırmak amacıyla tur planlamak ve sağlıklı besin tanıtımlarını yapmak faydalı olacaktır.

Baltimore B Green Food Depot Stores’ da mağaza içi diyetisyeni olarak görev yapan Sheryl Hoehner, insanların sebze ve meyve tüketimini artırmak için mağaza önlerine haftalık satış gıdalarını koymak gerektiğini söylüyor. Günlük beslenme programında her öğüne meyve veya sebze eklemenin ve sağlıklı besin alımını artırmanın basit bir yolu olduğunu da şu şekilde açıklıyor. ‘Mevsime ve o an var oluşuna bağlı olarak avokado ya da lahana gibi besinlerin nasıl hazırlanacağını ve olgunluğunu anlamanın yollarını müşteriler bilmiyor. Siz diyetisyen olarak gıdaların olgunluğunu anlama yollarını anlatmalı, katılımcıya ürünün yer aldığı tarif örnekleri vermelisiniz.’

Çoğu yemekte hepimizin sıkça tercih ettiği dondurulmuş ve konserve ürünleri de tura eklemelisiniz. Kişiler bu gibi besinleri genelde merak ediyor. Mağazanın düzenine bağlı kalarak turun ilerleyen dakikalarında mutlaka süt ve süt ürünleri reyonuna uğrayın. D vitamini ve kalsiyum gibi mikro besin öğeleri diyetle genelde eksik alınıyor, önemini vurgulayın ve probiyotikleri tartışın. Laktoz intoleransı olan bireylere nasıl yönetebileceklerini anlatın ve laktozsuz süt ürünlerini tanıtmayı bu aşamada atlamayın.

Mandıra reyonuna geldikten sonra bir sonraki durağı kendiniz belirleyebilirsiniz. Ancak bu noktada kalp damar sağlığının öneminden bahsetmek ve doymuş yağları anlatmak için et bölümünde biraz duraklayın. Omega-3 yağlarının faydalarından bahsetmek için ise deniz mahsülleri reyonuna uğrayabilirsiniz. Konserve fasulye ve balık gibi besinlerin yer aldığı konserve reyonu, uygun fiyatlı diyet lifi ve protein kaynaklarını tartışmak için iyi bir durak olacaktır.

Turun sonunda ise yeniden kullanabilen ücretsiz alışveriş çantasını katılımcılara dağıtabilirsiniz. Katılımcıların bütçelerine göre sağlıklı besin satın almalarını teşvik etmek için markette satılan sağlıklı gıdaların yer aldığı örnek bir menü hazırlayın ve menüye özel  alışveriş listelerini katılımcılara verin.

Yemek şirketlerinden kupon ve tarif kartları almak için tur öncesinde onlarla iletişime geçebilirsiniz.

4.Katılımcıların Rahat Hareket Edeceği Turları Planlayın

Planlayacağınız turun yoğun bir saate denk gelmemesine özen göstermelisiniz. Mağaza turunun başarısını bu sayede artırabilirsiniz. Mağaza koridorlarında trafik yaratmamak adına uygun bir saat seçilmesi gerektiğini ve market arabalarından alışveriş sırasında kaçınılması gerektiğini unutmayın.

Mağaza turunu 60 ila 90 dakika olacak şekilde sınırlandırın. Bu süre mağazada dolaşmak ve önemli reyonlarda duraklayıp tartışmak için yeterli olacaktır. Katılımcılara turun ne zaman ve nerede başlayacağını ve ne kadar süreceğini önceden bildirin. Kartvizitinizi katılımcılarla paylaşın, turun ardından alışveriş yapanlara gelecek zamanda referans olması adına güvenilir sağlıklı beslenme web siteleri broşürleri temin edin.

5.Turu Kişisel Hale Getirin

Süpermarkette her alanı ziyareti gezmek için yeterli zaman olmayacaktır. Turun belli bir kitleye hitap etmesi iyi bir fikirdir. Houston HEB süpermarket zinciri bölgesel diyetisyeni Lorena Kaplan, en başarılı turların her zaman müşterilerin merak ve sorularıyla ilerleyen turlar olduğunu söylemektedir. Aynı zamanda turu kişilerin mevcut sağlık sorunlarına odaklanarak ilerletmenin onlar için son derece özel bir tur olacağını ve tura son derece ilgili kalacaklarını da ekleniliyor.

Pensilvanya’ da bulunan Weis Markets, mağaza turlarını ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta olan ilkokul çocuklarına ilgili hale getirerek katılımı artırıyor. Weis Mystery Tours adını verdikleri bu gezi programında hayali karakterlerle beraber gizemli bir hikayenin parçası olarak beş ana besin grubunu keşfetmek için market koridorlarını heyecanla geziyor. Programların içerikleri ve hedeflediği etkinlikleri, hem sağlıklı beslenme prensiplerinin güçlenmesi sağlar hem de öğrencilerin zindelik ve sağlık hakkındaki keşiflerini ortaya çıkartır.

Süpermarket turuna katılımı artırmak istiyorsanız, marketteki belirli besinler hakkında bilgi edinebilecek kurum veya kuruluşlarla ortaklık kurmaya hazır olun. Örneğin, glutensiz alışveriş turuna olan katılımı artırmak için yerel bir çölyak hastalığı organizasyonu katılımcıları tura teşvik edebilir. Diyetisyenler, yerel sağlık kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışıp hareket edebilir, diyabet yönetimi için menü planlayabilir ya da kolesterolü düşürmek için nasıl alışveriş yapılması gerektiği gibi belli sağlık konusunda eğitim hazırlayabilir ve sunabilir.

6.Katılımcılarla Güven Ortamı Oluşturun

Katılımcıların size olan güvenini artırmak için akademik becerilerinizi onlara sunun, hedef kitlenize göre herhangi bir iş deneyiminizi onlarla paylaşın. Bu bilgileri anlatmak, katılımcılarla güven ortamının oluşmasını sağlar çünkü onlar, beslenme uzmanının sağlıklı bilgileri sunduğunu bilecek ve anlattığınız her bilgiyi artık daha iyi dinleyecektir. Unutmayın, başarılı bir mağaza turunda insanların size güvenmesi önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre beslenme eğitimlerini bu şekilde düzenlemek katılımcıların besleme bilgisini geliştiriyor ve tüketicinin sağlıklı gıdaları satın almasını artırıyor.

Price Chopper Süpermarkette diyetisyenlik yapan Ellie Wilson, her mağaza turunun ilk 10 dakikası, diyetisyenlik bilgilerini paylaşarak ve herkesi aynı odağa toplamak için temel beslenme eğitimini vererek konuya başlar. Dyt Wilson, görevinin katılımcılara sağlık konusunda bilgi vermek olduğunu ürün satmak olmadığını söylüyor.  Bununla beraber alışveriş yapan kişilerin, beslenme ve sağlık hakkındaki fikirlerine göre ürünleri nasıl değerlendireceklerine yardımcı olur.

Alışveriş yapan kişilerin kendilerini turda tanıtma ve tura katılma amaçlarını grupla paylaşma fırsatları her zaman bulunur. Tur boyunca yöneltilen tüm sorular cevaplanır.

7.İnteraktif Öğrenme Ortamı Yaratın

Öğrenmeyi etkileşimli hale getirmeye çaba gösterin. Diyetisyenlerin tur boyunca manda yoğurdu, kenevir göbeği, et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve diğer sağlıklı besin örneklerini sunarak katılımcıların ilgisini çekebilir. Bu sayede hem besinlerin tanıtımını yapabilir hem de tadım fırsatı sağlayarak interaktif ortam yaratabilirsiniz. Katılımcıların kuru üzümü tatmasına, yeşil yapraklı sebzeleri görmesine, avokadoyu dokunarak hissetmesine, ananasın kokusunu almasına izin verin.

Diyetisyen olarak alışveriş yapanlara besin etiketlerini nasıl okumaları gerektiğini eğlenceli bir şekilde anlatabilirsiniz. Örneğin tahıl reyonundayken katılımcılara hangisinin sağlıklı bir seçim olacağını sorabilir ve favori mısır gevreklerini öğrenebilirsiniz. 1 porsiyonuna düşen şeker gramı ile başlayarak, katılımcıların ellerindeki mısır gevreklerini şeker içeriği bakımından en azdan en yükseğe sıralamalarını rica edebilirsiniz. Daha sonra katılımcıların diyet lif içeriklerini gözden geçirmelerini isteyerek tekrar sıraya koymalarını isteyin. Bu gibi fırsatlarda günlük lif hedeflerinden bahsedebilirsiniz, paketli besinlerin şeker içeriği hakkında katılımcılarla tartışma ortamı yaratabilirsiniz.

Sağlığın destekleyen ya da kronik hastalık riskinin artmasını sağlayan besin maddelerini gıda etkilerinde vurgulayarak atıştırmalık ürünleri tanıtmayı da es geçmeyin.

8.Teşvik Edici Olun

Süpermarket turuna katılımın bir parçası olarak katılımcılara özel teşvik edici hazırlık yapın. Örneğin alışveriş yapanlara gıda örnekleri, yemek tarif kartları, kuponlar veya yeniden kullanılabilen alışveriş çantası vermeyi düşünebilirsiniz. Sağlıklı besinleri uygun maliyetli hale getirmek, beslenme davranışlarını değiştirmek ve insanların bir sonraki alışverişinde sağlıklı olan besinlere yönelmesini sağlamak için etkili bir yöntem olabilir.

Kendi Market Turunuzu Planlayın!

Çoğu diyetisyen market turlarını 8 ila 20 kişi arasında yapıyor. Kurumsal diyetisyenler; bireysel mağaza turları sunmayı, tıbbi beslenme tedavisinin bir parçası olarak düşünerek uygulamalı öğrenme deneyimini danışanlarına yaşatabilirler. Süpermarket turuna ev sahipliği yapmak, sağlıklı besin seçimleri konusunda farkındalık yaratmanın ve alışveriş yapan kişilere sağlıklı beslenmeyi öğretmenin eğlenceli ve interaktif hale getirmenin pratik yoludur.

Süpermarket perakendecileri, mağaza içindeki beslenme eğitimlerinin müşteri memnuniyetinin ve satışları artırma üzerindeki etkisinin elbette farkında. Bu noktada süpermarketler ve diyetisyenler beraber çalışarak halk sağlığını koruyan ve geleceğini planlayan güçlü bir ekip oluşturabilir.

Tüketici sağlığının iyileşmesi için en etkin stratejinin ne olduğu konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Ancak satışın ve bulunabilirliğin arttığını gösteren birçok kanıt var. Sağlıklı olan besinlerin mağaza içinde tanıtımları devam ettiği sürece tüketicilerin etkilenmemesi imkansız.

Mağaza turuna ev sahipliği yapmadan önce unutmamanız gereken en önemli şey eğlenmek! İnsanlarla bağlantı kurmanın en pratik ve etkili yolu yemeklerdir, bunu eğlenceli hale getirmek için elinizden geleni yapın. Duyuları açığa çıkartın ve hissettirmeye odaklanın.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan