Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 29.02.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Dayanıklı besinler ve saklama yöntemleri

Çin’den dünyaya yayılan ve Avrupa’yı da etkisi altına almaya başlayan Coronavirüs’ün etkisiyle İtalya’da market raflarının boşaldığı görüntüler, insanların evden çıkmadan bir süre hayatlarını idame ettirmeleri gerekebileceği gerçeği ile yüzleşmemize neden oldu.

Dayanıklı besinler ve saklama yöntemleri

Elbette bir an önce yok olmasını dilediğimiz Coronavirüs’ün bizleri evlerimize hapsetmeden kontrol altına alınmasını umut ediyoruz.

Ailelerimizi uzun süre besleyebilecek, evde bozulmadan uzun süre korunabilecek "dayanıklı yiyecekleri" ve besinleri uzun süre saklama yöntemlerini bir araya getirdik.

Pirinç 30 yıl dayanabilir

Araştırmalar, oksijensiz bir ortamda doğru saklandığı taktirde pirincin 30 yıla kadar içindeki besleyici özellikleri koruyarak dayanabileceğini ortaya koyuyor. 

Pirinci 4 derecenin altında ve oksijen almayacak şekilde sıkı ambalajlayarak çok uzun süre saklayabilirsiniz. Kepekli pirinç ise kepeğin içinde bulunan doğal yağ nedeniyle 6 aydan daha fazla dayanmıyor. 

Bal sonsuza dek saklanabilir

Doğru saklamak koşuluyla, tüm yiyecek maddeleri arasında sonsuza dek dayanabilen tek gıda olan bal, arıların üretim sırasında nektarlara kattıkları enzimler sayesinde bozulmuyor. Bulunmuş en eski bal 5500 yaşında... Kapalı bir yerde ve 18-24 derece sıcaklıkta balı saklayarak şekerlenmesini önleyebilirsiniz.

Tuzun ömrü 5 yıl

Gezegenin yapısında bulunan sodyum klorürden elde edilen tuz, havadaki nemi de toplayan, yiyecekleri uzun süre muhafaza etmeye yardımcı olan değerli bir besin. Ancak tuz haline getirildikten sonra ömrü doğadaki kadar uzun olmuyor. Üretimden geçirilmiş tuzun içindeki iyot katkısı sayesinde yaklaşık olarak 5 yıl kadar dayanabiliyor.

Soya sosu açıldıktan sonra bile dayanıyor

İçindeki maddelere ve üretim şekline göre değişkenlik gösterse de açılmamış soya sosu çok uzun süre bozulmadan kalabiliyor. İçindeki tuz sayesinde açılmış şişelerde bile yıllarca buzdolabınızda bekleyebilir.

Şekeri havasız yerde tutun

Hava geçirmeyecek şekilde kapalı tutulan şeker, nemlenmediği sürece dayanabiliyor. Tuz şeker veya küp şekerin hava ile temasını keserek kilitli poşetlerde, kapaklarını açmadığımız sürece saklama şansına sahibiz.

Kuru fasulyenin ömrü 30 yıl

Özellikle protein açısından zengin olması nedeniyle depolanması gereken yiyeceklerden biri sayılan kuru fasulyenin ömrü oldukça uzun. Hava ile temas etmeyecek şekilde, vakumlu cam kavanozlarda muhafaza ederek neredeyse 30 yıl boyunca, besin değerlerini kaybetmeden depolayabiliriz.

Süt dayanmaz ama süt tozu saklanabilir

Tadı süte benzemeyebilir ve sütün yerini de tutmuyor ama süt tozu saklama şartlarına uyulduğunda son kullanma tarihinden sonrasını bile görebiliyor. 

Patates ve soğanı 4 derecede saklayın

4 aya kadar bozulmadan ve filizlenmeden patates saklayabilirsiniz. 4 derece sıcaklıkta, elma ve soğandan ayrı tutmanız gerektiğini ekleyelim. Soğanı ise bodrum gibi yerlerde, külotlu çorap içine koyup kirişlere asarak 1 yıldan uzun süre bekletebilirsiniz.

Bitkileri ve meyveleri kurutun

İçindeki nem alındığında, bitkiler, otlar ve baharatlar yıllarca saklanabilir. Meyveler ise kurutulduklarında lif de dahil olmak tüm besin değerlerini muhafaza edebilir. 

Etleri konserve yapın

Protein kaynağı kırmızı et ve Omega 3 açısından zengin deniz ürünleri konserve olarak saklanabilir, 2 yıldan 5 yıla kadar da dayanabilir. 

Sebzeleri turşu olarak saklayın

Hemen her sebzenin turşusu yapılabilir. Asidik çözelti içinde ve ağzı kapalı olarak ambalajlandığında yıllarca saklanabilir, besin değerlerini koruyabilir. Sebzeleri konserve halinde ya da salamura ederek de depolayabilirsiniz.

Unu buzdolabına koyun

Karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için saklanabilecek iki besin makarna ve undur. Makarna, kapalı halde 8 ay kadar bozulmadan dayanabilir. Un ise bayatlamaması için kapalı ve hava almayan plastik veya cam kavanoz içinde, buzdolabına konarak uzun süre saklanabilir.

Yiyeceklerin ömrünü uzatmak için yöntemler

1- Bitkilere çiçek gibi davranın, yapraklarını iyice kuruttuktan sonra plastik torbalarda saklayabilirsiniz.
2- Asit meyvelerin ömrünü uzatır, yarım haldeki elmadan muza kadar hemen her meyveyi üzerine limon sıkarak saklayabilirsiniz.
3- Meyve ve sebzelerinizi yıkamadan buzdolabına koyun, sadece kullanacağınız zaman su ile temas etmeliler.
4- Meyveleri ve sebzeleri ayrı ayrı raflarda tutun, içlerindeki gaz miktarı aynı olmadığından birbirlerini bozabilirler.
5- Yeşil bitkileri plastik torbaların içine koymadan önce bir parça kağıt havluyu da poşete koyun.
6- Olgunlaşmamış domatesler, sapı aşağıya bakacak şekilde kağıt torba içerisinde uzun süre saklanabillir, olgun domates ise oda sıcaklığında ve güneş ışığına maruz kalmadan tuulmalıdır.
7- Limon, portakal gibi turunçgilleri buzdolabına koymayın, mutfak tezgahında tutun. Aynı yöntem muz ve kavun için de geçerli.
8- Peyniri alüminyum folyo içinde saklamayın, plastiğe sararak veya bal mumu kağıdının içinde tutarak uzun süre küflenmeden tüketebilirsiniz.
9- Süt ve süt ürünlerinin buzdolabının üst raflarında saklayın, en üst raf en uygun yer olacaktır. Yumurtayı da buzdolabınızın yumurta için yapılmış özel bölmesinde tutmalısınız.
10- Ekmeği buzdolabına koymayın, oda sıcaklığında kutu içinde tutarak daha uzun süre saklayabilirsiniz.
11- Aldığınız meyve ve sebzeleri dilimleyerek saklamayın, kullanacağınız zaman bıçak girmesi tavsiye ediliyor.
12- Mantarı, bir parça kağıt havlu ile birlikte kapalı plastik poşette saklayabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan