Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 22.08.2022 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Detoks yapmak ya da yapmamak

Detoks kilo verdiren bir mucize mi yoksa vücudun doğal bir süreci mi? Detoks sayesinde istenmeyen kilolardan kurtulmak mümkün mü?

Detoks yapmak ya da yapmamak

Detoks ve detoks diyetleri hakkında birçok bilgi yazılıyor ve çiziliyor. Herkes detokslara mutlaka yorum yapıyor veya yanlış bilgileri ağızdan ağıza aktarıyor. Bu kadar yanlış bilginin gündem olmasının en büyük sebebi de vücudun zaten kendi detoksifikasyonunu yaratması. Bu karışıklığı gidermek için detoksun aslında nasıl çalıştığına bir bakalım.

Vücut sahiden doğal yoldan detoks yapıyor mu?

Gün içerisinde tüketilen önemli besinlerin günün her saati vücutta kullanılması detoksifikasyonun tanımıdır. Yani aslında toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan sürece detoksifikasyon denir. Toksinler iki yolla vücuda ulaşır. Metabolizma sırasında üretilen toksinler ya da yeme, içme ya da nefes alma gibi yollarla vücudun dışından gelen toksinler. 

Toksin maddeler insan sağlığına tehlikeli olduğundan dönüştürülmeleri ya da dışarı atılmaları şarttır. Beslenme şekli, sağlık durumu, çevre, yaşam tarzı ve genetik faktörlerden dolayı herkes detoksifikasyon sürecini farklı yaşar. Bu da bazı kişilerin daha fazla detoksifikasyona ihtiyacı olabileceğini düşündürür. Vücut yeterli miktarda maruz kalınan toksinleri atamazsa kişinin sağlığını olumsuz etkiler.

Herkesin bildiği detoks diyetlerinde yüksek oranda işlenmiş besinler, süt ve süt ürünleri, yumurta, gluten, yer fıstığı, kırmızı et gibi alerjen uyarıya neden olabilecek besinler ortadan kaldırılıyor. Aynı zamanda sebze, meyve, glutensiz tahıl, kuruyemiş ve yağsız protein kaynaklarının tüketimi öneriliyor. Çok bilinmedik diğer detoks diyetlerinde ise oruç tutma yöntemi deneniyor. 

Diyetisyen ya da doktor olmayan pek çok kişi detoksifikasyon hakkında uzmanlığını iddia ediyor. Ancak dediklerini destekleyen herhangi bir araştırma da yok. Uzman olmayan kişilerin bilgilerinden faydalanmak bu noktada sakıncalı olabiliyor. Çünkü hamile, emzikli, ilaç kullanan, yeme bozukluğu olan ya da herhangi bir sağlık sorunu olanlar için ciddi bir risk yaratabiliyor. 

Detoks diyetleri yerine vücudun kendi doğal detoksunu desteklemenizi sağlayacak 7 ipucu!

Detoksifikasyonu sağlamanız için sıkı bir diyet planı oluşturmanız gerekmez ve detoksla kilo verme düşüncesinden daha çok vücudunuzun arınmasına odaklanabilirsiniz. Aşağıdaki maddelerden bazılarını ya da tümünü uygulayarak sizde vücudunuzun kendi doğal detoksifikasyonuna yardımcı olabilirsiniz.

  • Bol bol su içmeyi unutmayın. 

  • Günde 5 ila 9 porsiyon meyve sebze yiyin..

  • Bağırsak sağlığını korumak için her gün sebze, meyve, kuruyemiş, tohum, kepekli tahıl gibi bol lifli gıdaları tüketin. 

  • Detoksu destekleyecek olan brüksel lahanası, brokoli, enginar, pırasa, sarımsak, soğan, çilek ve yeşil çayı beslenmenize ekleyin.

  • Vücudun detoksifikasyon enzimlerinden olan glutatyon seviyesini optimumda tutmak için yeterli miktarda yağsız protein tükettiğinizden emin olun.

  • Diyetteki boşlukları tamamlamak için multivitamin ve multivitamin tercih edecekseniz sağlık uzmanından mutlaka destek alın.

  • Kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi doğal yoldan fermente edilmiş olan besinleri tüketin. Fermente besinler bağırsak sağlığının korunmasını destekleyecektir. 

Beslenme tarzını yönetmek ve vücudunuzun detoksifikasyonunu desteklemek için beslenme uzmanına danışmayı unutmayın. Diyetisyenler; yaşam tarzınıza ve tercihlerinize göre takip edilmesi kolay olan kişiye özel beslenme planlarını size sağlayabilir. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan