Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
01.08.2017 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Dikkat! Spor Yaparken Bunları Bilmek Hayat Kurtarıyor

Bilinçsiz yapıldığında spor güzel bir vücuda değil ölüme bile sebep olabiliyor!

Dikkat! Spor Yaparken Bunları Bilmek Hayat Kurtarıyor

Yakın mesafeleri yürümek, asansör yerine merdiven kullanmak, ev alışverişini yürüyerek yapmak gibi hareket etmemizi sağlayacak her fırsatı değerlendirmeliyiz. Fakat daha sağlıklı ve uzun yaşamak için hayatımıza sporu mutlaka sokmalıyız.

Tam da bu noktada bilinçli spor konusuna dikkat çekmek istiyoruz. Nasıl ki doğru kası çalıştırmak için hareketi doğru yapmamız gerekir, sporu da bazı noktalara dikkat ederek yapmalıyız. Bu yazımızda spor yapmadan önce, spor yaparken ve spor sonrasında dikkat etmen gereken bazı noktalara değindik. Bunlara dikkat ederek önlemlerini almalısın.

Mutlu, sağlıklı ve fit günler dileriz.

Öncesinde;

  • Spor yapmaya karar verdiysen mutlaka detaylı bir check-up’tan geçmelisin. Bilinmeyen ya da yatkın olduğun bir rahatsızlığın varsa önceden önlem alınmalı.
  • Aslında kalbinin spora hazır hale gelmesi, zaman içinde olur. Spora ilk başladığında oksijen ihtiyacın 12 katına çıkar. Dolayısıyla kalbin daha fazla kan pompalamak için uğraşır. Kalp kasların güçlendikçe bu iş daha kolay hale geleceğinden kontrollü egzersizde her zaman fayda var.

Hastalık durumlarında;

  • Eğer tansiyon hastasıysan mutlaka doktor kontrolünde kullanacağın ilaçlarla kan basıncın normale döndüğünde spor yapmalısın.
  • Şeker hastasıysan kan şekerin 300’ü geçmediği takdirde spor yapman daha sağlıklıdır. Ancak yine de mutlaka doktora danışman gerekli.
  • Kalp hastalığın varsa vücut geliştirme, ağırlık, dalış gibi sporlardan uzak durmalısın.

Harekete geçince;

  • Isınma hareketlerini yapmadan doğrudan ağır antrenmana yönelmek aslında hepimizin yaptığı hata. Bir an önce sonuç alma hevesiyle yapılan bu davranış istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Damarların sıkışmasına yol açan bu durum, özellikle aile geçmişinde kalp problemleri veya yüksek tansiyon yaşayan birileri varsa senin için tehlike oluşturacaktır.
  • Spor yaparken nabız hızını takip etmek, kalbine ne kadar yük bindiği konusunda sana fikir verebilir. Bunun için 220 – yaş formülü olan Karvonen’den* yardım alabilirsin. Unutma, nabız sayının elde edeceğin sonucun üzerine çıkması kalbini zorlayabilir.
  • Hem doğru sonuçlar hem de sağlığın için mümkünse profesyonel bir spor hocasıyla çalışmalısın. Ezbere uyguladığın programla vücuduna ne kadar yüklendiğini bilmen daha zor olabilir.
  • Soğuk havalarda spor yaparsan vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesi anlamına gelen hipotermi ortaya çıkabilir. Buna fırsat vermemek için spora ısınma hareketleriyle başlamalı bitiminde ise sıcak değil, ılık duş alarak vücut sıcaklığını dengelemelisin.
  • Egzersiz yaparken buz gibi bir suyu kana kana içmeyi hayal ediyorsun değil mi? Aslında bu konuda sana birkaç önemli detay söylememiz gerekiyor. Eğer çok susadıysan, geçmesi için soğuk değil ılık su içmelisin. Çünkü ılık su, soğuk suya göre vücudunda yüzde 50 daha hızlı emilir.
  • Eğer spor yaparken göğsünde yanma, baş dönmesi, şiddetli çarpıntı hissedersen bu işaretleri ciddiye alıp hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelisin. Çünkü özellikle kalp krizlerinde yaşam riski açısından saniyeler dahi önem taşıyor.
  • Vücuttaki kan dolaşımı, yıllar içerisinde eklemlerin yaşlanması, kilo alımı gibi birçok sebepten dolayı yavaşlar. Bu nedenle aslında 20’li yaşlar dediğimiz kondisyonun kuvvetli olduğu dönemlerde yapılan sporların belli bir yaştan sonra tekrar denenmesi kalbi zorlar. Yaşa uygun spor yapmak ise hem kalp sağlığı, hem de fiziksel yeterlilik açısından oldukça faydalıdır.

Sonrasında;

  • Antrenmanını tamamladıktan sonra banyo suyunun biraz soğuk olmasına dikkat edebilirsin. Soğuk su damarlarını genişletir, kalp atışların hızlanır, kan akış hızı artar ve kasların beslenir. Ayrıca spor sonrası kas bölgende biriken laktik asit eşit dağılır ve böylece ağrıların azalır.
  • Sauna özellikle kalp hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği yaşayan kişiler için ciddi riskler taşır. Saunaya girerken mutlaka yönergeleri bilmelisin.
  • Vücuttaki suyun terleme yoluyla dışarı atılması esasına dayanan saunada gereğinden fazla kalmamalı, mutlaka doktora danışarak hareket etmelisin.

* Karvonen Formülü: Hedef nabız = Dinlenik nabız + yaş (220 – dinlenik nabız – yaş)  Bu formülden yararlanmak için profesyonel bir egzersiz uzmanından destek almanızı öneririz.

 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan