Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.12.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Diyet yapıyorum ama kilo alıyorum!

Evde kendi kendimize uyguladığımız diyetler bazen istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Kilo vermeye çalışırken tartıda dengesiz sonuçlarla karşılaşabiliyoruz.

Diyet yapıyorum ama kilo alıyorum!

Hayatının belli döneminde herkes diyet yapmış veya diyet yapmaya karar vermiştir. Geçirilen bu süreç kimi zaman zor olsa da sağlıklı gıdaların tüketimini hayatın merkezine almak süreci hem hızlandırır hem de kolaylaştırır. Kilo yönetimi yapmak enerji alma ve enerji verme dengesinin kurulmasıyla gerçekleşir. Yani sağlıklı gıdaları tüketmek süreci kolaylaştırsa da alınan enerji miktarının fazla olması ve sağlıksız diyetlerin yapılması kilo almayı kaçınılmaz hâle getirebilir. Kısacası diyette kilo almak mümkündür. Bunun önüne geçmek ise tamamen sizin elinizde.

Diyet Yaparken Kilo Almak Mümkün Mü?

Diyete başladığınızda süreci doğru ve etkili yürütemezseniz kilo alımı gerçekleşebilir. Özellikle bilinçsizce yapılan diyetler kilo alımının başlıca nedenidir. Bunun yanı sıra  sırf sağlıklı gıdalar tükettiğimiz için normalden çok daha büyük porsiyonlar hazırlayabiliyoruz. Ne kadar sağlıklı olursa olsun, porsiyonların büyük tutulması kilo alımına sebep olur. İçeceklerden alınan gereksiz enerji, atıştırmalıkların farkında olmadan fazla tüketilmesi gibi birçok durum kilo kontrolünü zorlaştıran etkenlerdendir.

Diyet yaptığınızı ve zayıfladığınızı düşünürken kilo aldığınızı görmenin nedenleri şunlar olabilir:

1.Tek Tip Beslenmek

Genelde hızlıca kilo vermek isteyenler tek tip beslenmeye yönelir. Örneğin sadece sebze veya sadece protein grubunun tüketilmesine tek tip beslenme denir. Tek tip beslenmeyi temel alan diyetler sağlıklı kilo vermenin önündeki engellerdendir. Bu nedenle diyet yaparken mümkün olduğunca öğünlerinizi zenginleştirmeli, farklı besin gruplarını tüketmelisiniz. Tabiki bunu bir diyetisyen desteğiyle kontrol etmek en etkili yoldur.

2.Sadece Sıvı Gıda İle Beslenmek

Diyet yapmak isteyenlerin bilinçsizce aldığı kararlardan biri, budur. Son zamanlarda sıvı detoks adı verilen bu beslenme şeklinde, çiğneme devre dışı kalır. Genelde hazırlanan içeceklere çeşitli meyveler dahil edilir. Çok fazla meyvenin dahil edilmesi içeceğin kalorisinin artmasına sebep olur. Bu da kilo vermek yerine, tartıda öncekine göre yükselmiş bir sonuçla karşılaşmak demektir.

3.Porsiyonların Büyük Tutulması

Diyet yaparken genelde az yağlı, bol sebzeli ve karbonhidrat, protein gibi besin grupları açısından dengeli tabaklar hazırlanır. Burada yapılan en önemli hata sağlıklı bir öğün hazırlandığında porsiyonun büyük tutulmasıdır. Sağlıklı gıdaların kilo aldırmadığını düşünmek son derece hatalı. Aksine kilo almak isteyen bireyler sağlıklı gıdaları büyük porsiyonlarda tüketerek çok rahat kilo alabilir.

4.Farkında Olmadan Atıştırmak

Normal hayatta gece atıştırmaları yapmak, sadece tadına bakmak için bir yiyeceği ayaküstü tüketmek ve benzeri aktiviteleriniz mutlaka vardır ancak diyet yaparken bunları mümkün olduğunca kısmanız gerekir. Ayaküstü ağzınıza attığınız birkaç parça çikolata, farkında olmadan fazlaca tükettiğiniz içecek, film seyrederken bir şeyler atıştırmak diyet yaptığınızı sanarken kilo almanıza neden olabilir.

5.Su İçmemek

Çoğu insan su tüketiminin öneminin farkında değildir ancak su içmek herkes için son derece önemlidir. Özellikle diyet yaparken vücudun ödem tutmasının önüne geçen su, metabolizmayı hızlandırır ve sindirimi kolaylaştırır. Böylece kilo vermeye destek olur. Bu nedenle günlük yeterli miktarda su içmeniz gerekmektedir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Yasef Memmedov

Yasef Memmedov Kilomu nasıl artıra bilirim

21.12.2021
Yanıtla