Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 23.03.2022 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Doğru bel-kalça ölçümü nasıl yapılır?

Obezitenin en kolay belirteçlerinden biri olan bel-kalça oranını doğru saptamak için nasıl ölçüm almamız gerekiyor?

Doğru bel-kalça ölçümü nasıl yapılır?

Bireylerin kaliteli yaşam için sağlıklarına verdiği önemin gittikçe arttığı günümüzde obezite, birçok kişinin uğraştığı gün geçtikçe artışı görülen bir sağlık problemidir. Yapılan vücut ölçümlerinde bel-kalça oranı sağlık durumunuz ile ilgili bilgi içerebilir. Sağlıklı beslenmek ve spor yapmak, karın içi yağlanmasının engellenebilmesi ve metabolik hastalıkların önlenmesi için oldukça önemlidir.

Bel ve karın yağları vücudun diğer kısımlarındaki yağlanmalara göre daha riskli olabilir. Alınan fazla kalorilerin bel ve karın bölgesindeki yağlanmayı artırması obeziteye yol açabilir. Bel ve karın yağlanmasını; hareketsiz yaşam, genetik etkenler, yaşlanma ve sağlıksız yaşam olumsuz etkiler. Bel ve karın bölgesinde görülen yağlanma ciddiye alınması gereken bir durumdur. Birçok hastalığın nedeni olan karın içi yağları, karın içi organların korunması için vücut tarafından üretilir. Fakat sağlıksız beslenme sonucunda meydana gelen fazla yağlanma, sağlığınızı tehdit eden bir doku oluşumuna dönüşebilir. Önemli sağlık riski oluşturan bel-kalça oranının risk içermesinin nedenlerinden biri de karaciğer ve pankreas içinde de yağ birikimine neden olmasıdır.

Bel Ölçümü Nasıl Yapılır?

Bel çevresinin ortalamanın üzerinde bir kalınlıkta olması tip2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, inme, fıtık, kolon kanseri, yüksek tansiyon ve uyku apnesi gibi hastalıkların nedenlerinden biridir. Bel ölçüsünün kalın olması, düzenli fiziksel aktiviteler ve dengeli beslenme ile önüne geçilebilecek bir durumdur. Bel ölçümü sonucu kadınlarda 88 cm erkeklerde ise 102 cm ve üzerinde olması bel bölgesinde yağlanmanın arttığını gösterir. Bel çevresi ölçümü obezitenin varlığını tespit etmek için yapılan en kolay ölçüm biçimidir. Doğru bel ölçümü şu şekilde yapılabilir:

·       Doğru ölçüm yapabilmek için mezura ile ölçüm yapılır.

·       Ayaklar omuz hizasında açılarak dik durulur.

·       Kıyafetler ile ölçüm yapılmaz, çıplak ten ölçüm için daha uygundur.

·       Bel bölgesi, alt kaburga ile kalça kemiğinin üstü arasındaki göbek deliği hizasıdır.

·       Mezura fazla bastırılmadan göbek çevresine sarılarak ölçü alınır.

·       Ölçüm alındıktan sonra doğruluğundan emin olmak için tekrarlanabilir.

·       İki ölçüm arasında fark varsa ölçüm 3. kez tekrarlandıktan sonra 3 ölçümün ortalaması alınır.

Kalça Ölçümü Nasıl Yapılır?

Kalça genişliği beslenme tarzı ile doğrudan alakalı olabildiği gibi hareketsiz yaşam da olumsuz yönde etki etmektedir. Düzenli spor yapmak ve sağlıklı beslenme ile kalça genişliği istenilen ölçülere getirilebilir. Peki kalça ölçümü nasıl yapılır?

Kalça ölçümü için:

·       Mezura ile ölçüm yapılır.

·       Düz bir zemin üzerinde dik bir şekilde ayaklar bitişik durulur.

·       Doğru ölçüm için kıyafetsiz olmak ölçünün tam alınmasını sağlar.

·       Kalça kemiğinin en geniş noktasından mezura sarılarak ölçü alınır.

Bu adımlar takip edilerek doğru bir şekilde bel ve kalça ölçümü yapılabilir. Bel ve kalça ölçülerinin ideal seviyeler olması, sağlıklı bir yaşam için dikkat etmen gerekenler arasında yer alır. Bel ve kalça ölçümlerinizin ideal seviyelerde olup olmadığını saptamak ve obezite seviyeniz ile ilgili bilgi almak için Bel-Kalça Oranı Hesaplama sayfamızdan destek alabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan