Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 05.10.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Dünyanın en sağlıklı insanlarının her gün tükettiği 11 besin

Ömürlerini en sağlıklı ve en uzun şekilde yaşayan insanlar acaba en çok ne yiyip ne içiyordu?

Dünyanın en sağlıklı insanlarının her gün tükettiği 11 besin

Doğru şekilde ve doğru miktarda yendiğinde çoğu besinin sağlığımıza yararı dokunuyor. Ama içlerinden bazıları var ki sağlıklı olma konusunda diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Bakalım dünyanın en sağlıklı insanlarının tercih ettiği 11 besin neymiş:

1-Badem

badem

Badem sağlıklı yağlar, lif ve protein açısından zengin bir kuruyemiş çeşidi. Aynı zamanda E ve B vitaminleri ile mineraller açısından da oldukça yüklü. Ancak badem yediğinizde içerdiği yağ miktarının ve kalori değerinin epey yüksek olduğunu unutulmamalı ve porsiyon miktarına dikkat etmelisiniz. Bu sağlıklı kuruyemişi yulaf ezmeli yoğurdun üzerinde, ara öğünlerinizde meyvenin yanında ya da krep ve kurabiye gibi tarifler yaparken un yerine tercih edebilirsiniz. Sitemizde yer alan badem unlu havuçlu kek ve badem kremalı elma tariflerimizi de mutlaka denemenizi öneriyoruz.  

2-Elma sirkesi

elma sirkesi

B grubu vitaminleri, C vitamini ve lif açısından iyi bir kaynak olan elma sirkesi genellikle salatalarda kullanılır. Sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasını destekleyerek kilo vermeye de yardımcı olan bu sirke çeşidi çok düşük miktarda kalori içermesiyle de öne çıkar. Mide sorunu olan kişilerin elma sirkesinden uzak durması gerektiğini söylemeden geçmeyelim.

3-Kuru baklagiller

Kuru baklagiller ise lif deposu oldukları için uzun süre tokluk yaşamanızı sağlarlar. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine, kolesterol seviyelerinin dengelenmesine ve bağırsak sağlığının desteklenmesine yardımcı olurlar. Protein, B grubu vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko ve demir açısından zengin oldukları gibi kilo kontrolü sağlamanızı da kolaylaştırırlar.

4-Bal

bal

Bal ise vücutta hastalığa neden olan bakteri ve virüslere karşı dayanıklılık sağlayan, antioksidan özelliği yüksek bir besin. Yara ve yanıkların erken iyileşmesinde, kalp hastalıklarına ve kolon kanseri, ülser gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren bu besin şeker yerine kullanılabilecek en iyi alternatiflerden birisi aynı zamanda.

5-Meyveler

Doğal şeker içeriğine sahip olan meyveler vücudunuz için gerekli olan vitamin ve minerallerin neredeyse tümüne sahipler. Bol miktarda lif ve antioksidan içeren meyveler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklardan korunmanıza yardımcı olurlar ve kansere karşı da koruyucu etki gösterirler. Ayrıca tansiyon ve şekerinizin dengelenmesinde, sinir sistemi sağlığınızda, cilt, saç ve tırnak sağlığınızda, bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesinde de büyük bir etkiye sahiptirler.

6-Baharatlar

baharatlar

Baharatlar da yemeklerimize lezzet vermekle kalmayan, vücudumuza birçok faydası dokunan besinler. Zerdeçaldan tarçına, tarçından karabibere bütün baharatların sağlığımızdaki yeri bambaşka. Metabolizmayı hızlandırması, kan şekerini dengelemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanserle mücadele etmesi, kemik sağlığını koruması ve kronik hastalıklara karşı savaşması olumlu etkileri arasında yer alıyor.

7-Sarımsak

İçerdiği alisin maddesinden ötürü sarımsak da vücut direncinin artırılmasında, kolesterol seviyelerinin düşük olmasında, hücrelerin oksidatif strese karşı korunmasında ve kan şekerinin dengelenmesinde etkili bir besin. Ayrıca, mide ve prostat kanserine karşı koruma sağlayan antioksidanları içeriyor.

8-Somon

somon

Somon balığı protein, B grubu vitaminleri, potasyum, demir ve folik asit açısından oldukça zengin. Yağlı bir balık olduğu için içeriğindeki Omega 3 miktarı da epey yüksek. Antienflamatuar etkiye sahip olan bu balık çeşidi düzeni olarak tüketildiği takdirde birçok kanser çeşidine karşı koruyucu etki gösteriyor ve yüksek kan basıncının düşmesine yardımcı oluyor. Yaşlanma karşıtı besinlerden biri olduğu bilinen somonu kızartarak değil, fırında ya da ızgarada pişirmenizi tavsiye ediyoruz.

9-Kahve

turk kahvesi

Hayatımızdaki yeri tartışmasız olan kahve iyi bir kafein kaynağı. Kalp, diyabet, şeker hastalığı ve bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olan kahve kendinizi dinç hissetmenizi sağlarken, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye de destek oluyor. Ancak gün içinde 400 miligram kafeini aşmamalısınız.

10-Avokado

avokado

Avokado doymamış yağ asidi yüksek meyvelerden biri. A, C ve E vitaminlerini içerir ve antioksidan etki gösterir. Ayrıca bilinmeyen bir özelliği de muzdan daha çok potasyum içeriğine sahip oluşudur. Kalp dostu olarak da bilinen avokado çok yararlı olsa da yağ oranı yüksek olduğu için yerken porsiyon kontrolü yapmalısınız. Evet, ne yazık ki 1 avokado yaklaşık 200 kalori içerir.

İster kahvaltınızda, ister öğlen ya da akşam öğününüzde tercih edebileceğiniz bazı avokadolu tariflerimiz şöyle: avokadolu armutlu smoothie, avokadolu ve kabak çekirdekli tost, ton balıklı avokado salatası

11-Yumurta

Vücudun ihtiyacı olan tüm aminoasitleri içeren en kaliteli protein kaynaklarından biri de yumurta. Ayrıca folik asit, fosfor, demir ve çinko açısından oldukça zengin. Beyin sağlığının korunmasını ve güçlenmesini sağlayan yumurta aynı zamanda hafıza kaybı ve erken bunama gibi problemlerle karşılaşılma ihtimalini azaltıyor, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etki gösteriyor. Fakat yüksek kolesterol sorununuz varsa haftada 2-3’ten fazla yememeniz gerektiğini hatırlatalım.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Deniz Yürür

Deniz Yürür

08.10.2018
Yanıtla