Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.07.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
6
kaydet

Elma sirkesi kilo verdiriyor mu?

Sabahları aç karna içilen elma sirkeleri işe yarıyor mu yoksa sadece bir efsane mi? Kalori içermediği doğru ancak aradığınız mucize de değil. Neden mi?

Elma sirkesi kilo verdiriyor mu?

Elma sirkesinin her evin kilerinde bir yer kazandığına şüphe yok. Sonuç olarak işlenmemiş ve yüksek kalorili olmayan doğal bir diyet öğesi. Yemeklerden ev temizliğine kadar birçok alanda karşımıza çıkıp kullanım alanı yaratıyor. Ancak ne yazık ki, elma sirkesiyle ilgili konuşulanlar bazı insanların bunun hızlı kilo kaybı için büyülü bir iksir olduğuna inanmasına neden oldu. Yapılan sınırlı araştırmada fermantasyon işlemi sırasında asetik asit oluşmaktadır, bu durum da yağ üretimi kontrolü ve düşük kan şekeri ile ilişkilendirildi. Yıllar geçtikçe sosyal medya kullanıcıları ve diyet sohbetleri arasında ‘elma sirkesi diyeti’ popüler hale gelmeye başladı. Elma sirkesi diyeti için çoğu arama sonucu 1-2 çay kaşığı sirke içmenin metabolizmanızı iyileştirebileceğini düşündürüyor. Yine de bilinen bütün sağlık yararlarına rağmen bilim, sirkenin metabolizma üzerindeki etkisi konusunda çok açıklayıcı olmamıştır.

Elma sirkesi diyet mucizesi mi?

Doğal elma sirkesinin kilo kaybına yardımcı olabileceğini belirten birkaç araştırma bulunuyor. Günlük 250 kalori azaltarak beslenen 40 yetişkinin izlenmesine yönelik yapılan bir araştırmada katılımcıların yarısı öğle ve akşam yemeklerinde bir çorba kaşığı elma sirkesi tüketirken diğerleri tüketmiyordu. Geçen 3 ayın sonunda elma sirkesi tüketen grup ortalama 8.8 kilo kaybederken diğer grubun ortalama 5 kilo kaybettiği not edildi. Ancak bu farkın kişilerin günlük hareket düzeyleri, kestikleri kalorilerin kişilerin beslenme düzenlerindeki oranı gibi faktörlere de bağlı olabileceği düşünülüyor. Bu yüzden bu etkinin kesinliğinden bahsedebilmek için daha detaylı ve daha çok araştırmaya ihtiyaç duyuyoruz. Ancak yine de bugüne kadar yapılan araştırmalar sirkenin diyet mucizesi olmasa da metabolizma üzerinde destekleyici etkileri olduğunu gösteriyor.

Elma sirkesini beslenme rutininize uyarlamanın en iyi yolu 

Her şeyden önce sağlıklı bir diyet uygulanması, işin temel taşını oluşturuyor. Genel olarak esnek bir yaşam tarzını veya daha makul kilo verme hedeflerine ulaşmayı umuyorsanız Akdeniz diyetini benimsemeyi deneyebilirsiniz. Bu noktada diyetinize ne kadar çok sebze ekleyebiliyorsanız sizin için o kadar iyi ve elma sirkesi bu yemekleri heyecanlı tutmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda sirkenin salatayla sağladığı mükemmel uyumdan faydalanın.

Eğer yemekten önce içmeye karar verdiyseniz, önce su veya başka bir sıvıyla karıştırarak seyreltmenin önemli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Elma sirkesi bir yemek kaşığında sadece üç kalori bulundurduğundan yemeklerinizin hiçbirini rayından çıkartmayacaktır. Birçoğumuz için zararsız olsa da, belirli problemler artan elma sirkesi tüketimiyle şiddetlenebilir.

Elma sirkesi sindirimi arttırıyor mu?

Nişastalı bir öğünle birlikte elma sirkesi tüketildiğinde sindiriminize potansiyel olarak yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Sirkenin asidik doğası, patates veya buğday gibi önemli nişastaların sindirim sürecini yavaşlatabilir. Yine de nişastanın hızlı sindirimine karşı koymak için içmeniz gereken miktarlar maalesef belirtilmiyor. Diyete eklenen elma sirkesinin bir diğer yararı, kan şekeri seviyelerini kontrol etmesiyle bağlantılı olabilir. Yapılan bir çalışmada bir simit öncesinde sadece 20 gram elma sirkesinin, yemekten sonraki 30 dakika içerisinde kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğü bulundu. Bunun gibi çalışmalar, nişastalı bir yemekten önce elma sirkesi tüketiminin kan şekeri düşürücü etkisi nedeniyle daha sonra tatlı atıştırmaktan kaçınmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor.

Son olarak bağırsak mikrobiyotasının gündemde bir numarayı aldığı şu günlerde bazı sağlık uzmanları elma sirkesini prebiyotik olarak değerlendiriyor. Şöyle ki, elma şarabı meyve ve sebzelerin hücre duvarlarında doğal olarak oluşan bir tür nişasta olan pektini yüksek miktarda içeriyor. Elma sirkesi de fermente edilmiş elma şarabından yapıldığı için pektinin diyet faydalarının sirkenin kendisine geçebileceği düşünülüyor. Ancak fermantasyon sürecinin pektin içeriğini doğal olarak azaltmasıyla birlikte bağırsak sağlığına faydalı bir etki gösteremeyeceğine dair karşıt bir görüş de bulunuyor.

Her gün elma sirkesi içebilir misin?

Diyetinize düzenli olarak elma sirkesi eklemeye karar vermeden önce bilmeniz gereken birkaç şey var. Kronik gastrit, reflü veya mide ülseri gibi hastalıklarla savaşan bireylerin elma sirkesi içmemesi gerektiği vurgulanıyor. Çünkü sirkenin asidik doğası semptomları kötüleştirebildiği gibi yemek borusuna daha fazla zarar da verebiliyor. Ek olarak diğer yüksek asitli yiyecekler gibi saf elma sirkesi de diş minenize zarar verebilir. Bu yüzden seyrelterek tüketmeye özen göstermelisiniz.

Sirkenin vücuda sağladığı tüm yararlar ve kilo yönetimi araştırmalarıyla birlikte aklımızdan çıkmaması gereken en önemli nokta hiçbir besinin tek başına diyet mucizesi yaratamayacağıdır. Önce beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmeli, hayatımıza daha çok değer vererek sağlığımızı iyileştirici kararlar almalı ve ardından bu süreçte bizi destekleyebilecek besinlerin faydalarından yararlanmalıyız.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Demet Kıran

Demet Kıran Diyet yapmak yerine ....... bile icecegin hale düşmessin insallah.Senin gibilerin böyle bir platformda yeri yok bence.Evlilik prgramina katil bence.

10.07.2020
Yanıtla
Sadık Yılmaz

Sadık Yılmaz midemin içine ediyor.

11.07.2020
Yanıtla
Afet Esgerva

Afet Esgerva hec bir sey tek basina ise yaramir. diyet spor hamisi bir arada olursa bu yan rollar ise yarayar

11.07.2020
Yanıtla
Hamiyet  Pişkin Hamiyet  Pişkin

Hamiyet Pişkin Hamiyet Pişkin hazır sirkelerin içerisinde sodyum metabisulfit denen bir koruyucu var,mideye de zararlı, doğal fermente katkısız bir sirke seyreltilerek , hatta biraz balla tatlandırılarak kullanılırsa diyete de sağlığa da katkısız olur diye düşünüyorum

13.07.2020
Yanıtla
Sadık Yılmaz

Sadık Yılmaz 1 ayda 11 kilo vermiş biri olarak, sirkeyi denedim kilo vermem durdu. Bıraktım şimdi tekrar vermeye başladım. midemin halide cabası.

19.07.2020
Yanıtla
Sinem Erbay

Sinem Erbay ben sabahlari aç karnina ılık suya bir kaşık ekleyerek kullaniyorum fakat pek işe yaradığı söylenemez

06.08.2020
Yanıtla