Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Uzman Diyetisyen Diğdem Akça 17.06.2015 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Etkilerini karşılaştırdık: Maden suyu mu soda mı?

Maden suyu ile sodayı karşılaştırdık, etkilerini sıraladık. Tercih sizin!

Etkilerini karşılaştırdık: Maden suyu mu soda mı?

Çoğu zaman birbirleriyle karıştırılsalar da, aslında maden suyu ile soda farklı içeceklerdir. Maden suyu, doğal ve mineral açısından zengin bir yer altı suyudur. Kalsiyum, demir, magnezyum, klorür, iyodür, bikarbonat, sülfat ve sodyum minerallerini içerir. Soda ise, normal içme suyuna karbondioksit eklenmesi ile elde edilen ve mineral içeriği düşük olan yapay bir içecektir. Bu nedenle tercihin maden suyundan yana kullanılması, sağlık açısından her zaman daha yararlı olacaktır.

Maden suyunun faydaları nelerdir?

- Vücutta oluşan mineral kaybını dengeler.

Havaların ısınmasıyla, vücuttater ve idrar yoluyla daha fazla mineral kaybı meydana gelir. Maden suyu bu mineral kaybını dengelemek için tercih edilebilir. Ancak tansiyon, kalp, böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunları olan bireylerin, maden suyu içmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir.

- Kemikleri korur.

Maden suyu kalsiyum içerdiği için kemik sağlığının korunmasında etkili olabilir. Bu nedenle kemik erimesi rahatsızlığı olan bireyler de rahatlıkla maden suyu içebilirler.

- İyi bir sporcu içeceğidir.

Maden suyu spor yaparken ter ve idrarla kaybedilen mineral ile iyonları yerine koymak için de tercih edilebilir. Spor yaptıktan hemen sonra maden suyu sade olarak veya (protein ile karbonhidrat desteği de sağlamak açısından) ayran ile karıştırılarak tüketilebilir.

- Sınırlı miktarda tüketildiğinde yararlıdır.

Sodyum içeriği yüksek olduğu için, maden suyu aşırı tüketilirse vücutta ödeme neden olabilir. Bu nedenle günde 1-2 şişeden fazlasını tüketmemek gerekir.

Soda ve maden suyu gerçekten sindirimi kolaylaştırır mı?

“Sindirimi kolaylaştırır, bu nedenle yemeğin üzerine içildiğinde rahatlatır.”

Maden suyu veya sodanın mideyi rahatlattığı doğrudur. Hızla yemek yerken yutulan hava midede spazmlara neden olduğunda, maden suyunun içeriğindeki bikarbonat gaz sirkülasyonunu tetikleyerek rahatlamayı sağlar. Ancak bu içeceklerin sindirimi kolaylaştırmak gibi bir işlevleri yoktur.

Yemekten hemen sonra maden suyu içmek yanlıştır denemez ancak bu zaten dolu olan mideyi daha da şişirerek hacmini büyütmeye neden olur. Bu da sonraki seferlerde daha fazla besin tüketmeye yol açar.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan