Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 14.01.2021 2 dakikada okunur
yorumlar
14
kaydet

Eyvah kilom takıldı! Direnç kilosu nasıl kırılır?

Kilo verme sürecinde muhtemelen hepimizin korkulu rüyası tartıda takılan kilolarımız oluyor. Sürekli aynı hızda ve yüksek oranda kilo vermeyi bekliyoruz. Ancak maalesef öyle olmuyor ve direnç kilosuyla karşılaşabiliyoruz. Peki direnç kilomuzu nasıl kırabileceğimizi biliyor muyuz?

Eyvah kilom takıldı! Direnç kilosu nasıl kırılır?

“Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır.” cümlesini metabolizmasını hızlandırmaya çalışan, diyet, doğru beslenme ve kilo verme ile ilgili süreçlere dahil olan herkes mutlaka duymuştur. Aslında bu basit ama önemli cümle, kilo vermek isteyen herkesin farklı bir diyet listesine veya beslenme düzenine ihtiyacı olduğunu gösterir. Kimileri “Su içsem yarıyor!” derken kimileri sıklıkla yüksek kalorili besinler tüketse de kolay kolay kilo almaz. Çünkü her insanın metabolizması ve vücut işleyişi birbirinden farklıdır. Bu yüzden sağlıklı ve kalıcı şekilde kilo vermek istiyorsanız mutlaka kişiye özel beslenme ve spor programı ile ilerlemelisiniz.

Ancak yine de başladığınız serüvende işler her zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir. Başlangıçta ödemle birlikte verilen kilolar yüksek olurken bir zaman sonra bu oran azalmaya hatta vücut bir süre belirli bir kiloda sabit kalmaya başlayabilir. Dolayısıyla metabolizmanızın durumuna göre kilo kaybı her hafta aynı hızla ilerlemeyebilir. Vücut belli bir kiloya indikten sonra kendini güvende hissettiği kiloda korumaya alabilir. Bu durum aslında bedenin yağ yakımı sonucu kilo verilmesine karşı verdiği bir tepkidir. Yaşanılan bu duraksama sonucu sabit kalınan kiloya direnç kilosu ya da İngilizcesiyle set point adı verilir.

Direnç kilosu sizden güçlü değil!

Kilo verme sürecindeki en kritik basamak direnç kilosu ile yüzleşilen dönemdir. Bu noktada insanlar ikiye ayrılır. Direnç kilosuna yenik düşüp diyeti bırakarak mevcut kilolarıyla yaşamayı kabul edenler ve pes etmeyip direnç kilosunu kırmak için azmederek hedeflediği kiloya ulaşanlar. Buradaki en önemli ipucu motivasyonu kaybetmeyip bu durumun sadece vücudun tepkisel bir süreci olduğunu kabullenmektir. Hedeflediğiniz kiloları sağlıklı bir şekilde vereceğinize olan inancınızı kaybetmeyip spora ve diyete devam ettiğinizde bir süre sonra direnç kilonuzun azim ve istikrarınıza karşı koyamadığını görmeniz mümkün! Peki direnç kilosu nasıl daha kolay kırılır dersiniz?

Direnç kilosu nasıl kırılır?

Direnç kilosunu kırmak için kalori azaltmaya yönelik şok diyetler, ağır detoks programları veya ağır sporlar yapmaya başlamak ve vücuda aşırı yüklenmek sağlık açısından yorucu olabilir. Bunun yerine vücudu gün içerisinde hareketli tutmayı ve vücuttaki kas oranını arttıracak sporlara yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Bu sayede bedeniniz gelişen kaslarınızın enerji ihtiyacını karşılamak için bir süre sonra daha fazla yağ yakmaya başlar. Altta yatan herhangi metabolik bir rahatsızlığınız yoksa hareketli yaşam ve dengeli beslenme ile direnç kilosu kısa sürede kırılır ve kilo verme serüveniniz kaldığı yerden devam eder.

Hedefinize ulaşmak için unutmamanız gereken en önemli şey istikrarlı olmak! Kendinize inandığınızda ve direnç kilosunu arzu ettiğiniz sağlıklı ve fit vücuda ulaşmak için bir engel olarak görmediğinizde süreç sizin için daha kolay ilerler.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
 Sain

Sain harika bir yazı.

14.01.2021
Yanıtla
Murat Tüzel

Murat Tüzel Direnç kilosu denilen şey gerçekten atılmaz.6 ayda 20 kg verdim ( 85-->65 kg ) zorlanmadım. Ama sonradan aldığım 2 kg'ı aylardır veremiyorum. Kalori kısıtlaması, yoğun spor hiç bir şey fayda etmiyor.

23.01.2021
Yanıtla
Esra Burçak

Esra Burçak Nasıl ?

24.01.2021
Yanıtla
Esra Burçak

Esra Burçak Nasıl ?

24.01.2021
Yanıtla
Esra Burçak

Esra Burçak Nasıl ?

24.01.2021
Yanıtla
Esra Burçak

Esra Burçak Nasıl ?

24.01.2021
Yanıtla
Müge Çekici

Müge Çekici Eee ne yapmak gerekiyormuş bir de onu yzsaydınız? Çok boş bir yazı olmuş.

25.01.2021
Yanıtla
Nihan  Gürçay

Nihan Gürçay Spora yönelin.. hareketinizi arttırın diyor ?? Nasıl nasıl diye soranlara ! Şok diyetlere başlamayın diyetinize istikrarlı bir şekilde devam edin veremiyorum diye pes etmeyin diyor

25.01.2021
Yanıtla
Hülya Kaplan

Hülya Kaplan benim genelde bir günlük kaçamak sonrasında kırılıyor kilom

28.01.2021
Yanıtla
Yasemin Köylü

Yasemin Köylü 10 gün de 3 kilo verdim ama şimdi kalorimi 1000 uzerine gecirmedigim taktirde bile gram ilerlemiyor resmen verdiğim kiloları alıyorum şu içsem kiloya dönüyor bu konuda bilgisi olan yazabilirmi

02.02.2021
Yanıtla
Ahmet Ünaldı

Ahmet Ünaldı Hızlı Kilo Vermek Tam Tersi Oluyor. Bende Gibi 100 Kg dan 84 Düştüm Şimdi 110 Kg Oldum Boyum 1.82 Oldu Halde Sebebi Hızlı Kilo Verdim Hızlı Aldım Sağlıksız Kilo Verdim Yani Sağlıklı Kilo Vermiş Olsaydım Kilom Yerinde Seyretmiş Olacaktı Maalesef Herşey Tam Tersi Oldu. sağlıklı Kilo Verin Ayda 1 Kg Vermiş İnsanlar Sağlıklı Veriyor Ben 5 Ayda 100 Kg dan 84 Düştüm Gerisini Siz Düşünün

04.02.2021
Yanıtla
Naz Naz

Naz Naz ben de 75ten 70e düştüğümde 2 hafta gram oynamamıştı.Beslenme düzenimi değiştirdim şu an 68.2 yim.Vücudumuz adapte olmak için uğraşan bi mekanizma.Atıyorum siz 1 ay boyunca aynı diyeti uygularsanız vücut onu yeni normali kabul eder.

07.02.2021
Yanıtla
Ezgi Ezgi

Ezgi Ezgi ne yediğinden ziyade nekadar yediğin mühim bence. düşük kalorili diyetle başlamak çok yanlış olur. ben bu hatayı yaptım 1000 kalori ile 4 ayda 23 kilo verdim. bir sıkıntı yaşadım hop iki ayda 25 kilo aldım. bir de sağlık danışmanım olaya diyet gözü ile bakmak çok yanlış sağlıklı beslenme demelisin demişti. şuan yeniden başladım bir hafta da 2 kilo gitti. 2 hafta sonra kontrolüm var bakalım ne olacak çok heyecanlıyım

10.02.2021
Yanıtla