Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 19.03.2021 4 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Eyvah önce motivasyonum sonra ipin ucu kaçtı!

Kilo vermeye çalışırken size en çok zorlayan şey, bir düşüp bir yükselen motivasyonunuzsa yazımızı okumadan geçmeyin!

Eyvah önce motivasyonum sonra ipin ucu kaçtı!

Aslında birçoğumuzun düşündüğünün aksine diyet yapmak için özel besin takviyelerine, süper marketlerden ve pazarlardan yapılmış super besinlerden oluşan pahalı alışverişlere ihtiyacımız yok. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir diyette motivasyon her şeyden çok daha önemli. Yüksek ve kalıcı bir motivasyon sayesinde diyet yapmak bir işkence olmaktan çıkıp keyifli bir kişisel bakım hâline gelebilir. ‘’Söylemesi kolay ama motivasyonumu kaybediyorum!’’ diyorsanız, biz doğru motivasyona sahip olmak ve bunu sürdürebilmek için sizlere birkaç öneri hazırladık.

Diyette Motivasyonunuzu Nasıl Korursunuz?

Kalıcı bir motivasyon için daha diyete başlamadan önce düşünme yapınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

·       Diyet yapma nedenlerinizi gözden geçirin

Diyete doğru nedenlerle başlamazsanız motivasyonunuz başlarda her ne kadar yüksek olursa olsun gittikçe düşecektir. Diyet yapma nedeniniz asla sadece kilo vermek olmamalı. Kilo verilmesini etkileyen pek çok farklı unsur vardır: vücut tipiniz, yaşınız, hormonlarınız ve hatta stres seviyeniz bunlar arasında yer alır. Bu yüzden diyetinize harfiyen uysanız da kimi zaman kilo veremeyebilirsiniz, bu da motivasyon düşüklüğüne yol açar. İlk başta amacınızı sağlıklı olmak şeklinde belirlerseniz bu hataya düşmezsiniz. Tartıda değişen rakamlara takılmadan kendiniz için en sağlıklı yolda yürüdüğünüzün bilincinde olmaya ve yoldan şaşmamaya özen gösterin! Gerçekten kendinize yaptığınız iyiliğin farkına vardığınızda tartıdaki değişim sizin için önemli olmayacak çünkü aynaya baktığınızda daha iyi bir siz göreceksiniz!

·       Tartıları kaldırın

Diyet sırasında motivasyonu düşürmesiyle bilinen sık kilo kontrolü yapmayı tamamen bırakmanız sizin için en iyisi olacak. Çeşitli faktörlere bağlı olarak günlük kilo değişimlerinde bizi mutsuz edecek sonuçlar görebiliriz. O gün az su içmeniz, stres seviyeleriniz, hava değişimleri, menstrual döngüler ya da fazlaçay-kahve tüketimi gibi birçok etkiyle ödem sorunu yaşayabilir ve günlük ölçümlerle moralinizi düşürebilirsiniz. Size önerimiz tartıları evinizden tamamen kaldırmanız, haftada bir kere yakınlardaki bir eczanede tartılmanız ya da evinizdeki tartıyı tek bir gün kullanıma açmanız. Böylece moraliniz bozulmadan ve yüksek motivasyonla diyetinize devam edebilirsiniz.

·       Eski kıyafetlerinizi hedeflemeyin

Kendinizi motive etmek için daha zayıfken giydiğiniz küçük beden kıyafetleri giymeyi hedeflemeyin. Diyet geleceğe yönelik yapılan bir eylemdir, sizi heyecanlandıran yeni kıyafetleri motivasyon kaynağı yaparsanız geçmişe dönük yaşamazsınız ve keyifle diyete devam edebilirsiniz. Eski küçük beden kıyafetleriniz eskide kaldı, şimdi yeni ideal beden kıyafetlerin araştırmasına girelim!

·       Mutfağınızı temiz tutun

Eğer karşı koyamadığınız yiyecekleri sürekli gözünüzün önünde tutarsanız onlara hayır demek sizin için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu yüzden mutfağınızdaki sağlıksız besinleri temizleyin ve yerini taze sebze-meyvelerle doldurun. Elinizi attığınızda uzanamayacağınız bir paket cips ipin ucunu kaçırmanıza engel olabilir. Elinizi uzattığınız yerde sağlık olsun çünkü son durağımız en sağlıklı siz!

Diyet devam ederken başlardaki motivasyonunuzu korumak için sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz de avantajlı olabilir. Bunların bazıları şu şekildedir:

·       Sevdiğiniz yiyecekleri kullanın

Sağlıklı diyet yemekleri her zaman tatsız ve lezzetsiz olmak zorunda değildir. Eğer kabak sevmiyorsanız kendinizi kabak çorbası içmek için zorlamamalısınız. Yerine sevdiğiniz meyve ve sebzelerle başka yemekler hazırlayabilirsiniz. Bu yüzden hayatınıza adapte edebileceğiniz size uygun beslenme programıyla ilerlemeniz en önemli noktayı oluşturuyor.

·       Ara öğünleri çekici bir hâle getirin

Ara öğünlerde listenizde yer alan grissini ve bir bardak süt yerine daha ilgi çekici ve leziz tarifler deneyebilirsiniz. Boydan kesilmiş salatalıkların üzerine krem peynir sürüp üzerine kavrulmuş susam ekleyebilir, elma dilimleri üzerine doğal ve şekersiz fıstık ezmesi sürüp bir fincan yeşil çay eşliğinde keyifle yiyebilirsiniz. Yeniliklere açık olun ve size keyif verecek lezzetleri deneyin!

·       Kendinize bir diyet partneri bulun

Diyet tek başına yapıldığında size yalnız hissettirebilir, bu da motivasyonunuzun ve moralinizin düşmesine neden olur. Bunu önüne geçmek için eşiniz, ailenizden biri ya da bir arkadaşınızla birlikte sağlıklı beslenmeye başlayabilir ve birbirinizi teşvik edebilirsiniz.

·       Diyetisyen desteğinin etkisini göz ardı etmeyin

Kendi kendimize kilo vermeye çalışmak ya da sağlıklı beslenmeyi öğrenmek bizi zorlayabilir. Doğru yaptığımızı düşünürken yanlış bilgilerle ilerleyebiliriz. Bu yüzden bu süreci bir uzman eşliğinde yürütmenin en güzel seçenek olduğunu unutmayın. Sizin motivasyonunuz düşse, diyetisyeniniz her an motivasyonunuzu artırmak için sizinle olacak ve sağlığınıza giden yolda size eşlik edecek. Diyetkolik ile çalışan uzman diyetisyenlerimizin her zaman yanınızda olduğunu unutmayın!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Selen Kartal

Selen Kartal Yazınız anlamlı ama eski kıyafet maddesine katılmıyorum. Sevdiğim eski kıyafetlerimin içine girebilmek benim için önemli bir motivasyondu. Hatta ara ara kendimi iyi hissettiğimde deneyip motive olduğumu bilirim. Tüketim çılgınlığına gerek yok bence:)

24.03.2021
Yanıtla
Fatma Çelikkanat

Fatma Çelikkanat evet yeni kucuk beden bir elbise aldim fakat eski kiyafetlerimide seviyorum icine giremedigim bir suru elbisem var ve giymek icin sabirsizlaniyorum o yuzden diyete start verdim

28.03.2021
Yanıtla
Pinar Ozturk

Pinar Ozturk benimde motivasyonum cok cabuk dusuyor ya tavan yapiyo yada yerlerde ortasini tutturamiyorum.Ama dediginiz gibi saglikli olmak icin spor yaptigimi düsünucem artik boylelikle tartilarada takilmiycam ve yazdiklariniz sonderece cok onemli gelip gidip okuycam

28.03.2021
Yanıtla
Red Gız

Red Gız Bende uzun süre diyet yaptım 73 kilodan 56 kiloya düştüm sonra coştum şimdi 61.3 kiloyum boyum 150 cm tekrar başlıycam hedefim 47 kilo olmak inşaallah

31.03.2021
Yanıtla