Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.07.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
5
kaydet

Gerçekten etkili mi? Dukan diyeti

Birçok diyete göre daha kolay ve çoğumuzun beslenme alışkanlıklarına uygun bir diyet tipi.

Gerçekten etkili mi? Dukan diyeti

Kilo verme kararı çoğu kişiyi yanlış diyetleri, popüler trendleri uygulamaya itebiliyor. Fakat “Bir arkadaş”ın yaptığı ya da bir ayda 10 kilo verdirdiği söylenen diyet modelini denemek çoğu zaman vücuda yarar değil zarar veriyor.

Peki vücudunuza zarar vermemek için ne yapmalısınız? Hangi diyet modeli olursa olsun, öncesinde ayrıntılı bilgi sahibi olmalı ve size ne kadar uygun olduğunu düşünüp öyle karar vermelisiniz.

Dukan diyeti nedir, özellikleri ve evreleri nelerdir, merak ediyorsanız hazırladığımız bu rehberin size çok faydası olacak!

Dukan diyeti nedir?

Dukan diyeti yapanlar

Diyet yapanların en önemli zafer anı hiç kuşkusuz tartıya çıkılan andır. Verilen kilo miktarı ne kadar çoksa o kadar başarılı olunmuş sayılır. Dukan Diyeti karbonhidratı ciddi anlamda kısıtlayan bir diyet olduğundan hızlı bir şekilde kilo kaybına sebep olur, bu durum da elbette diyet yapan kişiyi motive eder.  

Dukan diyeti nasıl yapılır?

Dukan diyetinin temel özelliklerinden biri yulaf kepeğine verdiği önemdir. Beslenme düzenine her gün 1.5 çorba kaşığı yulaf kepeği dahil edilmesini hedefler. Bu açıdan gün içinde yeterli miktarda demir, manganez, çinko ve E vitamini alınmasını sağlar. Yulaf, hacminin 25 katı kadar su çektiği için midede tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur.

Protein diyeti olarak da bilinen Dukan diyetinde porsiyonhesabı ya da gramaj hesabı olmaksızın diyet listesi oldukça açık ve net şekilde belirtilir ki,  bu diyette sınırsız miktarda protein alımına izin vardır. Biftek, bonfile, dana şinitzel, tavuk şinitzel, dana pirzola, böbrek, dana ciğer, jambon, yağsız, derisiz tavuk ve hindi dilimleri, yağsız süt ve süt ürünleri, yumurta, peynir çeşitleri ve deniz ürünleri gibi protein kaynakları istendiği kadar yenebilir. Dukan diyeti bu özelliğiyle ve herkes tarafından ulaşılması daha kolay besinler içermesi sebebiyle birçok kişi için uygulaması daha kolay bir diyettir.

Şu noktayı da belirtmeden geçmeyelim: Dukan diyetini uygulamayı düşünüyorsanız mutlaka dukan diyeti testini yaptırmanızı öneriyoruz.

Dukan diyetinin olumsuz yönleri

Dukan diyeti

Çok fazla protein alımı böbrekleri fazla zorladığından hasara sebep olabilmektedir. Bu yüzden Dukan diyetinin çok uzun süreler yapılmaması gerekir.

Diyetin ilk evresinde protein ağırlıklı beslenme nedeniyle ağız kokusu, halsizlik gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

Karbonhidrat alımı çok az olduğu için ve dolayısıyla vücut asıl enerji kaynağından mahrum kaldığı için, enerji ihtiyacı kas yıkımı ile karşılanmaya çalışılır.

Vücuda giren lif oranı aşırı düşük olduğundan başlarda anlaşılmasa da daha sonraki evrelerde sindirim problemleri yaşanabilir. Dukan diyetini yapanlar da kabızlık en sık karşılaşılan sorunlardan biridir.

Dukan diyeti evreleri

Dukan diyeti yapan

Atak evresi 

Atak evresinde vücut hiç alışık olmadığı bir düzene sokularak kilo kaybı sağlanır. Bu evrede 68 adet saf protein yenebilir. Ayrıca günde 1.5 kaşık yulaf kepeği yenmesi önerilir. Bu ilk evre 2-7 gün arası sürer ve ilk hafta için 1-4 kilo arasında kilo verilmesi hedeflenir. Bu evrede günde 20 dakika egzersiz yapılması gerekir.

Seyir evresi 

Bu evre bir nevi alışkanlık kazanma evresidir. Seyir evresinde 68 adet saf proteine 32 adet sebze eklenir ve günde 2 kaşık yulaf kepeği yenir. Her 6 günde 1 kilo verilmesi hedeflenir. Bu evrede günde 30 dakika egzersiz yapılması gerekir.

Güçlendirme evresi 

Güçlendirme evresinde yeniden diyet sürecine hazırlanılır ve temel amaç kilo alımının engellenmesidir. 68 protein ve 32 adet sebzeye tam tahıllı ekmek, meyve ve peynir çeşitleri eklenir. Ayrıca günde 2 kaşık yulaf kepeği yenir. Seyir evresinde kaybedilen her kilo için bu evreye 10 gün eklenir. Bu evrede günde 25 dakika egzersiz yapılması gerekir.

Dengeleme evresi

Dengeleme evresinde tüm gıda guruplarından yiyecekler beslenme düzenine dahil edilir. Bu evre ömür boyu sürer. Günde 3 kaşık yulaf kepeği yenir ve her gün 20 dakika egzersiz yapılması gerekir.

Dukan diyeti listesi

Dukan diyeti listesi, Dukan diyeti yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor.  Siz de bu diyet modelini kendinize uygun görüyor ve denemek istiyorsanız aşağıda yer verdiğimiz diyet listesini örnek alabilirsiniz.

Kahvaltı

1 yumurta beyazı
1 porsiyon avokadolu kahvaltı salatası

Öğle yemeği

1 porsiyon balık buğulama

Ara öğün

Maden suyu (gazlı)

Akşam yemeği

1 porsiyon ızgara somon
2 yemek kaşığı ızgara sebze

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Kadir Önal

Kadir Önal ben yaptım güzel kilo verdim ama verdiğim kilolari kisa bi süre içinde tekrar aldım tamamen sağlıksız tavsiye etmiyorum

16.08.2017
Yanıtla
Ezgi Mısırlı

Ezgi MısırlıSevgili Kadir, Dilediğin zaman destek için bizler buradayız. Bu tür popüler diyetler senin de dediğin gibi; kısa süre içinde kilo verdirirken aynı hızda olmasa da bir sürede geri alıma neden oluyor. Aynı zamanda yüksek oranlarda kas yıkımına neden oluyor... Diyet kişiye özeldir ve genelleştirmek doğru olmayacaktır. Sağlıklı ve keyifli günler dileriz... 18.08.2017

Ezgi Ezgi

Ezgi Ezgi atak evresindeyim 5 günde 2,5 kilo verdim,hiç aç kalmadan hemde. ama yediğim şeylerde tat tuz yok o ayrı.

16.08.2017
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekEzgi merhaba, ağzının tadıyla versen o kiloları daha tatlı olmaz mı:) Dilediğin zaman diyetisyenlerimize danışabilir, diyetini daha lezzetli hale getirebilirsin. Sağlıklı günler! 17.08.2017

Ezgi Ezgi

Ezgi Ezgiçok şirinsin teşekkür ederim:)) 17.08.2017

Melis Ertaş

Melis Ertaş Bizim ailede yapan herkes geri aldı. Katı kurallı. Canan Karatay'ın önerileri bence mantıklı ve sürdürülebilir.

16.08.2017
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba Melis, maalesef diyetler kısa süreli ve hızlı sonuç almak üzere uygulanabiliyor. Bunun en yaygın sonucu da kiloları hızlıca geri almak... Diyetkolik ekibi olarak elimizden geldiğince popüler diyetleri artı ve eksileriyle anlatmaya gayret ediyoruz. Önümüzdeki hafta Karatay diyetini ele alacağız. Bizim önerimiz; diyeti kısa bir süre yapmak yerine sağlıklı beslenme peşinde olmak, bilinçli hareket etmek çok önemli. 17.08.2017

Müzeyyen Sayınbas

Müzeyyen Sayınbas 29 gündür uyguluyorum 4,5 kg verdim. Bence gayet istikrarlı.. Kitabını da aldım okudum okuyorum başucu kitabı gibi.. Diyet in tüm evrelerini sağlıklı uygularsanız kilo geri alımı mümkün değil.çünkü 3. Devre zaten kiloyu sabitliyor 4. Evre ise koruyor

17.08.2017
Yanıtla