Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 07.09.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Gıda terörüne dikkat! Hileli gıdalar sağlığınızla oynuyor

Bezelyeli tatlılar, bozuk tavuk etlerinden yapılan dönerler, patatesli tereyağları ve daha nicesi...

Gıda terörüne dikkat! Hileli gıdalar sağlığınızla oynuyor

Hileli gıda üretimi günbegün artıyor ve bu çirkin sektör giderek büyüyor. O derece ki Dünya Tüketici Örgütü’nün beyanına göre, Türkiye’de sektörün büyüklüğü 10 milyar TL’yi aştı. Bu sektöre karşı alınan önlemler ve verilen cezalar da ne yazık ki üreticileri durdurmaya yetmiyor. Bu durumda hileli gıda üreten firmalara karşı kendi önlemlerimizi almak, hangi gıdalara şüpheyle yaklaşacağımızı öğrenmek zorundayız!

İşte en sık rastlanan hileli gıdalar

Bakanlık bu sektöre karışan firmaların ismini ve hileli gıda listesini düzenli olarak paylaşsa da bu sayı takip edilemeyecek derecede hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Bu durumda gözümüzü dört açıp, bazı besinlere şüpheyle yaklaşmaktan ve güvendiğimiz yerlerden alışveriş yapmaktan başka seçeneğimiz kalmıyor.

İşte insanı hayrete düşüren, sahtekarlıkta sınırları zorlayan 10 hileli gıda ve hile yöntemleri:

1-Sucuk

hileli gida ureten firmalar

Dana etiyle yapılan sucukların maliyeti yüksek olduğundan bazı üreticiler maliyeti düşürmek için eşek ve kanatlı hayvan eti kullanarak görüntü ve büyük oranda lezzet değişikliği de yaratmadan kar oranlarını artırıyor. Bu yüzden %100 dana etinden yapıldığı söylenen pek çok sucuğa at, eşek ve kanatlı hayvan eti katılıyor.

2-Antep fıstığı

Antep fıstığı da tatlılar söz konusu olduğunda hile yapılan besinlerden biri. Bazı üreticiler maliyeti bir hayli yüksek olan antep fıstığına bezelye karıştırarak maliyeti neredeyse onda birine düşürüyor. Ne yazık ki bu değişikliği tatmadan anlamak çok zor.

3-Tereyağı

hileli gida listesi

Muhtemelen Hababam Sınıfı’ndaki eşek şakalarından biri olarak hatırlayacağınız bir diğer gıda da tereyağı. Terağına göre maliyeti oldukça düşük olan patates ve bitkisel yağlar da görüntü ve doku farklılığı yaratmadıklarından firmalar tarafından tereyağına katılabiliyor.

4-Salam

Salam yapım süreci de maalesef hileye oldukça müsait. Normalde kullanılmaması gereken tavuk kemikleri öğütülerek salamın içine katılıyor. Böylece daha fazla üretici daha fazla salam üreterek kârını artırmış oluyor.

5-Eritme ve sürme peynirler

gida sektoru

Üreticilerin elinde kalan bozulmuş, küflenmiş peynirler de çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra piyasaya sürülebiliyor. Elde kalan bu bozulmuş peynirler tüketici sağlığı hiçe sayılarak, kazanç sağlamak için eritilerek eritme ve süzme peynir haline getiriliyor.

6-Çay

Çay tercihinde de bilinen ve güvenilir firmalardan şaşmamakta fayda var. Çünkü çayın kimyasal renklendiricilerle, hatta domuz kanıyla bile renklendirildiği oluyor.

7-Kuru üzüm

hileli gida

Doğal yollarla kurutulması uzun süre gerektiren kuru üzüm hem genellikle uzun süre kurutulmadığı hem de kurutma işlemi doğru bir şekilde yapılmadığı için bozulma riski taşıyor. Üreticiler bu olası bozulmalara karşı kuru üzümleri kurutmadan önce kimyasal maddelere batırıyor.

8-Sosis

Özellikle uzun şekilli sosislerin yapımı sırasında yine miktarı ve dolayısıyla kârı artırmak için kanatlı hayvan eti ve çöpe atılması gereken bazı etler, iç organlar ve yabancı dokular kullanılabiliyor.

9-Döner

hileli urunler listesi

Suiistimale açık yiyeceklerin en önemlisi belki de döner. Üreticiler tarafından bozulmaya başlayan tavuk etleri döner haline getirilerek dönercilere satılabiliyor ve elbette bu dönerler sağlığımız için ciddi birer tehlike.

10-Şeker çeşitleri

Şeker ve şekerlemeler de yine dikkatle yaklaşılması gereken gıdalar arasında yer alıyor. Çünkü sahtekâr üreticiler bunların da içine maliyeti düşürmek, kıvamını ve rengini tutturabilmek için domuz jelatini, hayvan yemi ve tekstil boyası katabiliyor.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Dilek Çorbacı

Dilek Çorbacı Hiç bir şeye güvenemeyeceğiz neler yapıyorlar neler!!!!

08.09.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba Dilek Hanım, Çok haklısınız. Maalesef ki gıda güvenilirliği oldukça azaldı ve her geçen gün daha şüpheci bir hale gelmek zorunda kalıyoruz. Ancak tanıdığınız ve bildiğiniz yerlerden alışveriş yapıyor olmak güven konusunda bir nebze de olsa rahatlamanıza yardımcı olacaktır :) 13.09.2018

Biykem Erdem

Biykem Erdem Organik sertifikalı ürünlerimiz bile TR standartlarına göre organik, tozlaşma sonucu ürünlerde kalan pestisit (tarım ilacı) %’si Avrupa standartlarının üzerinde!! Kısmen iyi tarım ürünü diye tercih edilebilir ama maalesef birçok kişi için pahalı :(

09.09.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhabalar, Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Özellikle organik tarımla elde edilen ürünler daha pahalı oluyor. Ancak belki balkonumuzda kendi meyve sebzelerimizi yetiştirerek bir nebze de olsa bu pahalılığın üstesinden gelmiş oluruz :) 13.09.2018