Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.11.2019 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Göze iyi gelen besinler nelerdir?

Bu besinlerin kimi katarakta kimi sarı nokta hastalığına kimi de göz tansiyonuna iyi geliyor.

Göze iyi gelen besinler nelerdir?

Görme duyusuna ilişkin sağlık problemlerinin genellikle yaşlanmaya ya da göz yorgunluğuna bağlı olarak kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıktığı düşünülüyor. Ancak sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek ve göze iyi gelen besinlere diyetinizde düzenli yer vererek göz sağlığınızı iyileştirmeniz ve bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini azaltmanız kesinlikle mümkün! İşte göz sağlığınızı korumak için beslenme düzeninizde yer vermeniz gereken 10 besin:

1-Tohumlar ve kepekli tahıllar

goze iyi gelen yiyecekler

Tohum ve tahılların Omega-3 oranları oldukça yüksek ve hepsi zengin birer E vitamini kaynağı. Yapılan kapsamlı bir çalışmada E vitamininin sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceği keşfedildi. Kataraktların önlenmesinde de oldukça etkili olan E vitaminini chia ve keten tohumlarında bulabilirsiniz. Ayrıca düşük glisemik indeksli gıdaların yer aldığı bir diyet modelini tercih ederek yaşa bağlı göz rahatsızlıkları riskini azaltmanız da mümkün. Bu nedenle rafine karbonhidratları kinoa, kahverengi pirinç, yulaf ve kepekli tahıllarla değiştirmeyi deneyin.

2-Balık

En zengin Omega-3 yağ asitleri kaynağı olan balıklara göz sağlığınız için mutlaka diyet planınızda yer verin. Gözdeki retina tabakasının düzgün çalışması için iki tip Omega-3 yağ asidine ihtiyacınız var: DHA ve EPA. Bu sağlıklı yağ asitlerini somon, ton balığı, alabalık dışında tüm deniz ürünlerinde bulabilirsiniz. Omega-3 yağ asitlerinin gözleri sarı nokta hastalığına ve göz tansiyonuna karşı koruduğu da bilinen bir gerçek. Son olarak bazı araştırmalar balık yağının bilgisayar başında fazla zaman geçirmekten kaynaklanan göz kuruluğu gibi birçok göz sorununa iyi geldiğini ortaya koyuyor. 

3-Yeşil yapraklı sebzeler

goze iyi gelen bitkiler

Yeşil yapraklı sebzeler hem lutein hem de zeaksantin bakımından zengin ve aynı zamanda iyi birer C ve E vitamini kaynağı. İçeriğinde bol miktarda A vitamini de bulunan roka, kıvırcık ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bu sebzeler sarı nokta hastalığı ve katarakt dahil olmak üzere uzun süreli göz rahatsızlıkları riskini azaltma özelliğine sahipler.

4-Kuruyemişler

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir diğer besin kaynağı olan kuruyemişler de gözleri yaşlanmaya bağlı oluşan hasarlardan koruyabilecek E vitaminini yüksek miktarda içeriyor. Ceviz, fındık, yer fıstığı gibi kuruyemişler cilt sağlığı için mükemmel besinler olmalarının yanı sıra barındırdıkları E vitamini sayesinde de gözleri serbest radikallerin zararlarına karşı koruyor.

5-Havuç

goze iyi gelen vitaminler

Havucun cilt sağlığını olumlu etkilediği pek çok kişi tarafından biliniyor. Bunun yanı sıra A vitamini içeriği ile kendisine turuncu rengini veren beta-karoten bakımından da oldukça zengin olan bu besin görme duyusuna da iyi geliyor. Havuç ayrıca retinanın ışığı absorbe etmesine yardımcı bir bileşen olan rodopsin adında bir protein içeriyor. Bu sebeple salatalarınıza sık sık havuç eklemeyi ihmal etmeyin.

6-Turunçgiller

C vitaminini en çok barındıran besinlerin başında gelen turunçgiller aynı zamanda güçlü birer E vitamini kaynağı. Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller familyasına ait olan bu besinlerin içerdiği antioksidanlar aynı zamanda yaşlanmaya bağlı göz hasarlarıyla savaşma görevi de görüyor.

7-Dolmalık kırmızı biber

görme duyusuna

Kalori başına en fazla C vitamini içeren dolmalık kırmızı biber gözlerdeki kan damarlarına iyi geliyor ve katarakt olma riskini azaltıyor. Ancak pişirildiği takdirde içeriğindeki C vitamininin değeri düştüğü için çiğ şekilde yemeye özen gösterin. 

8-Kabuklu deniz ürünleri

Çinko mineralinin en çok bulunduğu kabuklu deniz ürünlerini de beslenme düzeninize dahil etmenizde fayda var. Çünkü çinko yaşa bağlı görme kayıplarının ve göz tansiyonunun önüne geçilmesine destek oluyor. Ancak ağır metal içerebilecekleri için aşırı tüketimlerinden de kaçınmak gerektiğini unutmayın.

9-Yumurta

goze iyi gelen meyveler

Göz için en yararlı antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin açısından en zengin besinlerde yumurta başı çekiyor. Yumurtanın sarısında bulunan çinko, yumurtanın içeriğindeki lutein ve zeaksantin antioksidanlarının vücuttaki kullanımlarına yardımcı oluyor. Bu özelliği ile yaşa bağlı görme kaybı riskini azalttığı gibi yumurta aynı zamanda iyi bir C ve E vitamini kaynağı olarak da öne çıkıyor..

10-Su

Sağlık söz konusu olduğunda elbette ki en önemli sıvı olan suyun göz sağlığı için de hayati olması kaçınılmaz. Bol miktarda su içmek vücuttaki dehidrasyonu, yani su kaybının önüne geçilmesini sağlıyor. Bu ise göz kuruluğu semptomlarını önemli ölçüde azaltıyor. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan