Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.10.2019 5 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Hayat amacınızı keşfetmenize yardımcı olacak bir beyin egzersizi

Hayatta pek çok konuda mutlu hissetmenin yolu ilk önce kendini gerçekleştirmekten geçiyor. Kendini gerçekleştirmek ise istediğiniz şeyin ne olduğunu bulmakla doğrudan ilişkili.

Hayat amacınızı keşfetmenize yardımcı olacak bir beyin egzersizi

İşinizde veya hayatınızın diğer alanlarında kendinizi köşeye sıkışmış hissettiğiniz oluyor mu? Zaman zaman siz de bir amacınızın olmadığını veya herhangi bir şeye katkı sağlamadığınızı hissediyor olabilirsiniz. Böyle zamanlarda hayat amacınızı tekrar bulmak için içsel hakikatinizle derin bir bağlantı kurmanız gerekir. 

Uzmanlar amaçları olan bir yaşamı nasıl keşfedebileceğinizi, onu nasıl hayata geçirebileceğinizi ve onunla aktif olarak nasıl etkileşime girebileceğinize yönelik bazı yöntemler sunuyor elbette. Bu yazımızda amacınızı keşfetme yolundaki ilk adımlardan biri olan ve içsel benliklerinizle daha derin bağlar kurmanıza yardım edecek bir egzersizden bahsedeceğiz. 

“Kendini gerçekleştirme” yolunda adım adım ilerleme yöntemleri

Genel fiziksel sağlık, güvenlik ve temel önemdeki diğer tüm insani gereksinimleriniz karşılanıyor mu? Temel ihtiyaçlarınızın ötesindeki amacınızı mı arıyorsunuz? Dünyada yapacak işlerinizin olduğunu biliyor, fakat bunun ne olduğundan ve nasıl yapılacağından emin mi değilsiniz?

Yeteneklerinizi dünyada başarılı bir şekilde uygulayarak çevrenizde olumlu değişiklikler yaratmanız uzmanlar tarafından “kendini gerçekleştirme” olarak adlandırılıyor. Tüm akıllı ve makul derecede mantıklı insanlar temel gereksinimlerini karşıladıkları sürece, hem kendini gerçekleştirme hem de kendini aşma ve başarma arzusuna sahip. Her ikisini de yapmayı başarmak ise hevesinizi sürdürmek anlamına geliyor. Hepimiz biliyoruz ki okulda sıralanan bilimsel yöntemler insan doğasının nasıl keşfedileceğini veya hayat amacımızı nasıl bulabileceğimizi öğretmiyor. Ancak aslında bilimsel yöntemin adımları kabaca şu şekilde ilerliyor: ilgilenilen işlemi tanımlamak, bir model oluşturarak harekete geçirmek, süreci devreye sokup dünyayı değiştirmesini izlemek.

hayat amaci bulmak

Bilimsel yöntemin bu adımları sadece kimyasal olayları keşfetmemize, gökbilimine ilişkin olayları önceden tahmin etmemize veya tıbbi koşulları iyileştirmemize yardımcı olmakla kalmıyor. Aynı zamanda kendinizi gerçekleştirmenize ve benliğinizi aşmanıza da sebep olabiliyor.

Düşünün ki bir bilim insanısınız ve peşine düştüğünüz şey de hevesiniz. Hevesinizi tanımlamak için belirli yöntemler ışığında çalışacak ve sonunda hakkında net bir fikre sahip olacaksınız. Heves duyduğunuz şeyi iyice anlayarak onu hayata geçirecek ve bunu hayatınızın geri kalanında dünyaya eğlenceli bir şekilde dahil etmek için çaba harcayacaksınız. Heves duyduğunuz şeyi bir araba olarak düşünün. Sadece çöp yığınını kazarak onu çıkarmanız, motoru çalıştırmanız, yolu temizlemeniz ve gitmeniz gerekiyor. 

İşte hayat amacınızı ve heves duyduğunuz şeyi keşfedebilmeniz için size yol gösterebilecek "ruh laboratuvarınız"la çalışacağınız bir deney! Böylece kendi iç dünyanızda kuracağınız ve gelecekteki keşifleriniz için her daim hazır olan size ait bir yer olacak.

Ruh laboratuvarınızı oluşturarak işe koyulun

hayat amacini bulmak

Aşağıda adımları sıralanan bu deneyin amacı temelde, ruh laboratuvarınıza ilişkin düşündüğünüz ve hissettiğiniz her şeyi kabul etmek ve bunların ne olduğunu ortaya koymak. 

1-Hazırlanın

Kendinize beş dakikaya ayırın ve ruh laboratuvarınızda neye ihtiyacınız olduğuna dair sezgilerinize odaklanmak için hazırlanın.

2-Vücudunuzun bilgeliğine inanın

Vücudunuza ruh laboratuvarınızda güvende ve huzurlu hissetmek için neye ihtiyacı olduğunu sorun. Tüm vücudunuzu hissetmeye çalışın. Ağrılı kısımları, rahat ve serbest kalan kısımları fark edin. Sahip olduğunuz tırnaklar ya da saç telleri sınırsız değil! Vücudunuzun her zerresini hissetmeye odaklanın ve onları değiştirmeye çalışmayın. Bunun yerine olduğu haliyle bedeninizi kabul edin.

3-Aklınızın bilgeliğine güvenin

hayat amaci nedir

Şimdi de zihninize ruh laboratuvarınızda kendinizi güvende ve huzurlu hissetmek için neye ihtiyaç duyduğunu sorun. Ruh laboratuvarınızla ilgili düşünceler ve duygular ortaya çıktığında onları adlandırmaya veya değiştirmeye çalışmayın. Sadece kabullenin. Tıpkı bir fikre veya düşünceye evet dediğiniz durumlarda olduğu gibi bunun da mutlaka o fikre katıldığınız anlamına gelmediğini bilin. Örneğin, ruh laboratuvarınızın peluş halı istediğine dair bir fikriniz varsa bunu kabul edin: "Evet, gerçekten pelüş halı isteyen bir parçam var." Böyle bir fikri kabul etmeniz şu anda herhangi bir istek, görüntü veya düşünce üzerinde hareket etmenizi gerektirmiyor. 

4-Gözlemlerinizi kaydedin

Gözlemlerinizi laboratuvar defterinize yazın. Hangi düşünceleri ve hisleri keşfettiniz? Sezginiz, ruh laboratuvarınızın neye benzediği ve nasıl hissettirdiği hakkındaki düşünce ve hislerinizin neler ortaya çıkarabileceğini söyleyecektir.

5-Sezgilerinizi dinleyin

Sezgilerinizi hem kolay hem de eğlenceli bir şekilde dinlemek için kendinize ikinci bir genel amaç belirleyin. Sezgilerinize ruh laboratuvarınız hakkında bilmek isteyebileceğiniz birkaç soru sorun ve yanıtları dikkatlice dinleyin. Öncelikle laboratuvarınızı "nereye koyacağınızı" sormak iyi bir fikir olabilir. Vücudunuzda mı bulunuyor yoksa dışında mı? Zihninizin derinliklerinde bulunan güzel bir bahçede mi? Laboratuvarınız gözlerinizi kapadığınızda, ofisinize girdiğinizde veya belirli bir cümleyi kurduğunuzda mı ortaya çıkıyor? Kendinizi fiziksel olarak ruh laboratuvarınıza yerleştirmek için yapabileceğiniz herhangi bir şey var mı? Peki ondan tamamen kurtulmaya ne dersiniz? Başka sorunuz var mı? Herhangi bir cevap almak zorunda olmadığınız gibi bazı cevaplar aldığınızda da bir sonraki adıma geçmek için bunlardan emin olmanız gerekmiyor.

6-Ruh laboratuvarınıza girmeyi deneyin

hayat amaciniz nedir

Sezgilerinizi ruh laboratuvarınız hakkında fikirler edinmek için kullandınız. Şimdi var ettiğiniz bu laboratuvara erişip erişemeyeceğinizi belirleme zamanı. Bunun için kendinize beş dakika daha verin ve neye benzediğini görün.

7-Deneyiminizi gözlemleyin

Şimdi ruh laboratuvarınızı test etmek için üçüncü bir genel amaç belirleyin. Sezgilerinizin gösterdiği yolu izleyerek ruh laboratuvarınızın yerini görün. Beğendiniz mi? Eğer beğenmediyseniz onu size daha iyi hissettirecek bir yere taşıyın. Eğer ruh laboratuvarınıza, sezgilerinizin gösterdiği şekilde giremediyseniz başka bir yol deneyebilirsiniz. Laboratuvarınıza girdikten sonra, eğer varsa dekorasyonunu inceleyin, seslerini duyun, oradaki insanlarla tanışın (varsa), etrafınızdakilere göz atın (mobilyalar, bitkiler vb). Kendinize bir şeyi değiştirmek isteyip istemediğinizi sorun. İstiyorsanız değiştirin. Burada kendinizi güvende hissettiğinizi ve tam anlamıyla sevdiğinizi anladığınızda ruh laboratuvarınızı terk etmeye çalışın. Eğer işe yaramazsa yine başka bir yol deneyin.

8-Sonuçlarınızı kaydedin

Şimdi ruh laboratuvar alanınızı test ettikten sonra, burası hakkında öğrendiklerinizi laboratuvar defterinize yazın. İstediğiniz zaman gelip gidebilir, istediğiniz kadar orada kalabilirsiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Fatih Akbayır

Fatih Akbayır Her şeyden önce insan kendisine karşı dürüst olmalı... Ama bir insan kendisine karşı dürüst değilse eğer bunu da kendisinin bilmesi pek mümkün değildir...

14.10.2019
Yanıtla
Burak Akyalçın

Burak Akyalçın Hayatın amacı İslam’da, elhamdulillah:)

21.10.2019
Yanıtla
Ferhat Sakin

Ferhat Sakin Bu tarz teknikleri en ince ayrıntısına kadar okumadan anlamadan yapmanın pek bi faydası yok faydasını görmek isteyen önce anlamalı. Tebrik ederim bu arada güzel bi yazıö

02.11.2019
Yanıtla
Gönül Çebi

Gönül Çebi Uyumak istemiyorum hiç ukimse artık bu hoo

20.11.2019
Yanıtla