Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 25.10.2020 6 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Hedefe ulaşmak hedefi belirlemekle mümkün!

Gideceğiniz yeri bilmeden yol almak ne kadar zor olurdu hiç düşündünüz mü? Bu yüzden bir varış noktasına ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü hedefi belirlemek ona ulaşmanın en önemli basamağı aslında.

Hedefe ulaşmak hedefi belirlemekle mümkün!

Gelişimin ne kadar fazla yönü olduğunu düşündüğünde kendini geliştirmenin birçok yolunu fark edebilirsin. Farklı farklı bir sürü kanalla kendine bir şeyler katman mümkün; bir kitap, bir belgesel, bir eğitim, belki bir arkadaş... Yine de kişisel gelişiminde belli hedeflerin seni başarıya götüreceğinin bilincinde olmak önemli. Hayat, çoğu zaman olduğu gibi engellere hizmet ettiğinde yeniden tutunduğunuz hedeflere sahip olmak, sıfırlanmanıza, kendinizi tekrar görevlendirmenize ve şarj olmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca size odaklanmanız ve planlarınızı takip etmeniz için motivasyon sağlıyor. Hedef belirlemek bazen göz korkutucu bir görev gibi hissettirebilir. Bu yüzden yönünüzü bulmanızı sağlayacak bir yol haritasına sahip olmak faydalıdır. Yol haritanızı çizecek detayları sizlerle paylaşıyoruz!

Ne kadar motivesiniz?

Bir hedef belirlediyseniz ve herhangi bir sonuç görmeden vazgeçtiyseniz, o zaman bir değişiklik yapmanın iradeden daha fazlasını gerektirdiğini çok iyi biliyorsunuzdur çünkü hedef belirlemek ve hedeflere ulaşmak; motivasyon, plan üzerinde düşünme ve ortaya çıkabilecek olası zorlukları aşmanın yollarını aramayı gerektiriyor. 

Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre hedeflerine ulaşmak için üç temel faktör bulunuyor:

  • Değişim motivasyonu
  • Davranışı izleme isteği
  • Bunu gerçekleştirecek irade

Bunların üçünün de SMART hedefler içinde bir yeri bulunuyor. ‘’SMART hedef nedir?’’ sorusuyla başlayalım önce. SMART kelimesi hedefleri tanımlama kriteri olarak kullanılan bir terim. SMART hedeflerinizi geliştirmek, başarınız için çok önemlidir. Bununla birlikte, genellikle sizi hedeflerinizin "ne" ve "nasıl"ı ile sınırlarlar. Hedeflerinizin etkili olması için, amacınızı veya motivasyonunuzu neyin tetiklediğinin "nedenini" de bulmanız gerekir. SMART, specific, measurable, accepted, realistic, timely sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Gelin bu kelimeleri açalım.

1-Özel

Hedefinizi belirli hale getirdiğinizde, kendinizi başarıya hazırlarsınız. Hedefinizi tamamen netleştirirken kim, ne, nerede, ne zaman, hangi ve neden sorularına yanıt vermeyi düşünün. 

2-Ölçülebilir

İlerlemekte olduğunuzdan emin olmak için hangi kriterleri kullanacaksınız? Başarılı olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Ayarlamalar yapmanız gerekip gerekmediğini nasıl gözlemleyeceksiniz? Ölçebileceğiniz bir hedefe sahip olmak, doğru yolda kalmanıza ve hedef tarihlerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır. 

3-Ulaşılabilir

Belirlediğiniz hedef, ulaşabileceğiniz bir şey mi? İşlerin kolay olmasını istemeseniz de, ulaşamayacağınız hedefler belirlemekten kaçınmak sizin yararınıza olacak.

4-Gerçekçi veya alakalı

Bu madde ulaşılabilirlikle aynı noktaya çıkabilir. Hedefiniz hayatınızla ilgili mi ve mevcut koşullarınıza bağlı olarak bunu gerçekçi bir şekilde başarabilir misiniz? Bu, daha önce belirlediğiniz ve o zamanlar gerçekçi olmadığı için ulaşamadığınız bir hedef olabilir. Ama şimdi, farklı koşullar altında, bu hedef gerçekleşebilir. 

5-Zamanında ve somut

Bir hedefin gerçekçi olması için bir zaman çerçevesi içinde temellendirilmesi ve somut olması gerekir. 

Hedeflerinizi belirleme 

Hayatınızın herhangi bir bölümünde hedefler koyabilirsiniz. Yaygın alanlardan bazıları sağlık, kariyer, finans ve eğitimdir. Bu daha geniş kategoriler, yıllık, aylık ve günlük üzerinde çalışacağınız daha küçük hedeflere zemin hazırlar.

Hedeflerinizin bazıları daha ciddi kategorilere girerken, kişisel gelişim için belirlediğiniz hedeflerin resim yapmayı öğrenmek, tenise başlamak veya bir kitabı bitirmek gibi daha basit şeyleri de kapsayabileceğini kabul etmek önemlidir. Kendinizi hayatınızın en bariz kısımlarıyla sınırlamak zorunda değilsiniz.

Kendinize tutkularınız ve ilgi alanlarınız hakkında düşünmek için biraz zaman ayırın. Sizi heyecanlandıran şeyler hakkında beyin fırtınası yapın. Geriye dönüp düşünün ve her zaman yapmak istediğiniz ama bir türlü gerçekleştiremediğiniz bir şey olup olmadığını belirlemeye çalışın. Bilinmeyenden korkmak ve başarısızlıktan kaçmak sizi şu ana kadar durdurmuş olabilir. Bu noktada risk almaktan korkmayın! Beyin fırtınası etkinliklerinden ürettiğiniz fikirler, odak noktanızı daraltmanıza ve daha spesifik hedefler belirlemenize yardımcı olabilecek ipuçları yaratacak.

Kendinize nedenini sorun

Hedefinizi belirlerken atmak isteyeceğiniz bir sonraki adım, kendinize bu hedefin sizin için "neden" önemli olduğunu sormaktır. Örneğin, üniversite derecenizi bitirmek istiyorsanız, "neden" etrafında dönen daha küçük hedefler belirlemek, oraya daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Nedeninizi tanımlamak için kendinize şu üç soruyu sormayı düşünün:

  1. Derecemi tamamlamak benim için neden önemli?
  2. Bu ‘neden’ benim için neden önemli?
  3. Neden buna sahip olmak güçlü hissettirecek?

"Neden" iniz hakkında daha iyi bir fikriniz olduğunda, bir öz değerlendirme daha yapmanın zamanı gelecek. Üniversite derecesi örneğiyle devam edersek, derecenizi bitirmenin büyük hedef olduğunu belirlediyseniz, daha küçük, daha elde edilebilir hedefler bulmak için SMART stratejisini uygulamadan önce, aşağıdaki soruları yanıtlayıp bu taahhüdü vermeye gerçekten hazır olabilirsiniz. 

Fiziksel ve / veya duygusal olarak rahatsız edici olabilecek bir şeye mental olarak hazır mısınız?

Nerede olduğunuz ve nereye gitmek istediğiniz konusunda kendinize karşı dürüst olmaya hazır mısınız?

Zamanınız var mı? Amacınıza müdahale edecek şeylere hayır diyebilir misiniz?

Artık nedenlerinizi netleştirmek için iki farklı etkinlik yaptığınıza göre, değişim yaratmak için motive olup olmadığınızın açık olması gerekir. Eğer motiveyseniz, hedef belirleme sürecinde ilerlemeye hazırsınız. Değişimi başlatıyorsunuz ve unutmayın her şey değişimle başlar!

Hedeflerinize ulaşmak için ipuçları ve stratejiler 

Bir hedef belirlemek ve onun için çalışmak, bir kağıt ve kalemden daha fazlasını gerektirir. Bir hedefe ulaşırken sahip olmanız gereken bazı beceriler de vardır. 

İlk ve en önemlisi, hedefinize ulaşmak için gereken adımları planlayabilmelisiniz. Plan bir kez yerine getirildiğinde, sizi istediğiniz sonuca götürmeye yardımcı olan şey bağlılık ve odaklanma olur ama elbette her şeyde olduğu gibi kendinizi motive edebilmeniz oldukça önem taşıyor. Şimdi hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bazı diğer ipuçları ve stratejilerle devam edelim.

Pozitif olun.

Bir hedef belirlerken, arzunuzu olumsuz bir şekilde ifade etmekten kaçınmaya çalışın. Örneğin, "Bu kadar şikayet etmeyeceğim." yerine, hedefi olumlu olan yeni bir cümleyle ifade etmek kulağa daha iyi geliyor "Günümle ilgili üç olumlu şey bulacağım ve yatmadan önce bunları yazacağım."

Sonuca değil, sürece odaklanın.

Bu, hedef belirlemenin ve hedeflere ulaşmanın en zor kısımlarından biridir. Bir hedefin doğası gereği, aklınızdaki sonla yola başlarsınız. Ama aslında oraya ulaşmak için attığınız adımlar çok daha önemlidir. Diyelim ki istediğiniz sonuç 20 kilo vermek. Amaç bu. Ancak bu hedefe doğru çalışma sürecinde, vücudunuzun yalnızca 15 kilo verdiğiniz bir kiloda daha rahat olduğunu keşfedebilirsiniz. Bu hedefe ulaşmada başarısız oldunuz mu? Sürecin gücüne inanıyorsanız hayır. 

Kendinizle bir sözleşme yapın. 

Başlamaya hazır olduğunuzda, ister hazırlık ister eylem aşamasında olsun, başarı için kendinizle bir sözleşme yapın. Hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak motivasyon kaynaklarını düşünün ve kendinize hedefiniz için elinizden geleni yapacağınızın sözünü verin.

Yeniye yer açmak için eskiyi boşaltın. 

Doğru şekilde yeni hedefe yoğunlaşmak için, şu ana kadar başardıklarınızı düşünmenin ve gerçekleşmeyen şey için pişmanlıktan vazgeçip kendinizi affetmenin iyi bir fikir olduğunu tahmin etmek zor değil. Karmaşayı zihninizden temizlemek için çalışırken, aynı şeyi evinizde ve çalışma alanlarınızda yapmanın da iyi bir fikir olduğunu unutmayın.

İstediğinizi görselleştirin.

Görselleştirme ve zihinsel egzersizler, beynin niyetlerini vücuda bağlayan sinir ağlarının çoğunu harekete geçirir. Bu nedenle, hedeflerinizi belirlemeye başlamadan önce düşüncelerinizi doğru şekilde eğitmek için biraz zaman ayırın. Bu, bilerek ve kasıtlı olarak hedeflerinizin gerçekleşeceğini hayal etmenize yardımcı olur.

Belirli bir plan yapın

Hedefinizi veya hedeflerinizi ve bunları gerçekleştirmeniz için gereken adımları listeleyin. Ardından bunları gerçekçi son teslim tarihleriyle küçük ulaşılabilir adımlara ayırmayı deneyin. Her hafta başlamadan önce, sizi hedefe yaklaştıracak olan o hafta içinde başarmak istediğiniz belirli şeyleri yazmaya zaman ayırmak asıl hedefinize yaklaşmanızı kolaylaştıracak

Görünür tutun

Hedeflerinizi adımlarla ve son tarihleriyle birlikte sık sık görebileceğiniz bir yere koymak iyi bir fikirdir.  Atmanız gereken hedefleri ve adımları görmek sizi motive edecek ve ona doğru çalışmaya devam etmeniz için tutarlı olmanızı sağlayacak.

Kendinizi ödüllendirin

Hedefinize doğru adımlar atarken, kendinizi ödüllendirdiğinizden ve mutlu ettiğinizden emin olun.

Hedeflerinizi gözden geçirme ve yeniden değerlendirme

Hedeflerinizi onlara ulaşmadan önce birkaç kez gözden geçirmeyi ve yeniden değerlendirmeyi planlayın. Bu incelemeyi ne sıklıkla yaptığınıza bakılmaksızın, en önemli şey, hedeflerinizin ve attığınız adımların hala alakalı ve gerçekçi olup olmadığını değerlendirmenizdir. 

Özetle hayatınızın şoförü sizsiniz. Onu ne yöne süreceğinize siz karar veriyorsunuz. Haydi kendiniz için, kendi gelişiminiz için en iyi rotayı oluşturun ve ona doğru yolculuğa başlayın!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Aişha Fli

Aişha Fli katılıyorum

26.10.2020
Yanıtla