Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 15.02.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
14
kaydet

Herkesin dilinde: Karatay Diyeti

Yıllardır tartışılıyor, hakkında espriler yapılıyor. Televizyonda gördüklerimizi bir kenara bırakırsak nedir bu Karatay Diyeti?

Herkesin dilinde: Karatay Diyeti

En çok tartışılan diyetlerin başında gelen Karatay Diyeti’nde doğru bilinen yanlışlar nelermiş, hep birlikte bakalım.

1-Karatay Diyeti’nde sınırlama getirilen bazı besin grupları bulunur. Bu besin gruplarından en önemlisi karbonhidratlardır. Fakat ekmek gibi başlıca karbonhidrat kaynağı olan tahıl grubu besinlerinin sınırlandırılması özellikle B grubu vitaminlerinin yetersizliğine neden olur. B grubu vitaminleri sinir sistemi sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Tahıllı besinlerin sınırlandırılması, B grubu vitaminleri eksikliğinden dolayı oluşan halsizlik, baş dönmesi ve yorgunluk gibi sorunları beraberinde getirir.

2-Karatay Diyeti’nde sınırlama getirilen bir diğer besin grubu da meyvelerdir. Yine de elma, armut, şeftali, çilek, ayva, erik ve kiraz gibi meyveler sınırlı da olsa diyetlere dahil edilir. Meyveleri sadece şeker olarak görmemek gerekir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan meyvelerin beslenme programından uzun süreli çıkarılmaları vücutta problemlere neden olabilir. Tırnak kırılmaları, bağışıklık sisteminde zayıflama, ciltte kuruma ve halsizlik bu problemlerden bazılarıdır. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek meyveleri beslenme programına dahil etmek bu yüzden daha sağlıklıdır.

3-Karatay Diyeti’nde serbest olan besinlerden bazıları da zeytinyağ, tereyağ ve kırmızı etin yağlı kısımlarıdır. Yağ içeriği yüksek olan besinlerin fazla miktarda alımı kolesterol ve trigliserid seviyelerinde artışa neden olabilmektedir. Bu durumsa kalp-damar hastalıklarının oluşumunu tetiklemektedir. Elbette vücudumuzun yağa da ihtiyacı vardır, ancak burada da alınan miktar önemlidir.

4-Karatay Diyeti’nin bir diğer prensibi az ve sık yemek yerine, günde 2 ya da 3 ana öğün yemektir. Ancak aslında ara öğünlerden korkmamak ve vücuda uzun süreli açlık yaşatmamak gerekir. Ara öğünleri yapmak açlık krizlerinin önüne geçer, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur, metabolizmanın canlı kalmasını sağlar, yorgunluk ve sinir halleri yaşanmasını engeller ve sağladığı düzenli tokluk hissiyle diyet psikolojisine yenik düşülmesine engel olur.

5-Bu diyet modelini diğer diyetlerden ayıran özelliklerden biri de kuruyemişlerin serbest olmasıdır. Fındık, ceviz, badem, fıstık gibi kuruyemişler ekmek yerine alternatif olarak önerilir. Ancak bu kuruyemişler yağ grubuna dahildirler ve her 1 gram yağ 9 kaloriye tekabül eder. Ekmekse karbonhidrat grubunda yer alan bir besindir ve her 1 gram karbonhidrat 4 kaloriye denk gelir. Bütün besin gruplarının içerikleri, vücutta kullanımı, sindirim biçimleri ve etkileri birbirinden farklıdır. Tüm bu nedenlerden ötürü, yağ grubundan bir besin karbonhidrat grubundan bir besine alternatif olarak değerlendirilmemelidir.

6-Son olarak, Karatay Diyeti’nde vücuda alınan protein miktarı oldukça yüksektir. Beslenme programında yüksek protein içeren besinlere fazla yer vermek sindirim sisteminde kabızlık problemine yol açabilmektedir. Sürekli olarak yüksek protein alımı aynı zamanda kandaki ürik asit miktarının artmasına da neden olabilir. Bu durum da gut hastalığının oluşumunu tetikler.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Gyolmaz Gizemyy

Gyolmaz Gizemyy Cahilce hazırlanmış bir yazı. Son araştırmalardan bihaber, 2000 yılı öncesi bilgilere dayanıyor. Yabancı dil bilip son yayımlanan makaleleri takip etmek her meslekte önemli.

15.02.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMakalelerimiz pek çok kaynak taranarak hazırlanmakta sevgili Gizem. Diyetle ilgili pek çok kişi, kaynak ve araştırma farklı şeyler savunsa da biz bu yazımızda Diyetkolik olarak Karatay Diyeti'ni kendi diyet prensiplerimize göre yorumladık. Sevgiler. 15.02.2018

Emine Özdemir

Emine Özdemir herşeyden yemek lazım ama abartmadan dengeli yemek lazım. olay tahıl protein bilmem ne değil denge

15.02.2018
Yanıtla
Muhammed Ali Kolacı

Muhammed Ali Kolacı Bilimsel açıdan eksik ve tutarsız bir değerlendirme yapılmış. Karatay diyetini 3 yıl boyunca yapan kuzenimin reaktif hipoglisemi, astım gibi sorunları kalktı sürekli kullanmak zorumda olduğu birtakım ilaçlardan da kurtuldu. 3 yılda toplam 72 kilo verdi. Bunun gibi onlarca örnek var. Son olarak USA HU ve CU ortak çalışması olan makaleler Canan Karatay'ın söylediklerini doğrular niteliktedir.

16.02.2018
Yanıtla
Leyla Abla

Leyla Abla Böyle yararlı bir blog, internet sitesi açtığınız için öncelikle cok teşekkür ederim. Doğru sandığımız yanlışlar o kadar çok ki sayenizde doğruyu öğreniyoruz. Konu ile ilgili olarak size katılıyorum. Önemli olan dengeli beslenmek. Abartmadan herseyden az az yemek.

16.02.2018
Yanıtla
Pandomim.Love Azimli

Pandomim.Love Azimli ekmeksiz yaşayamam=)

16.02.2018
Yanıtla
Mehmetevez71 Mehmetevez71

Mehmetevez71 Mehmetevez71 buna benzer bir diyet ile iki haftada 5 kilo vermiştim ama diyet psikolojim aşırı baskın hale gelip tekrar eski kiloma çıkmama sebep oldu. Evet paylaşımlarınız gerçekten çok başarılı ve bilgi odaklı ancak insanların psikolojik olarak diyete sadık kalmalarının püf noktalarını anlatacak yazılarda bekliyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.

16.02.2018
Yanıtla
Selçuk Kaya

Selçuk Kaya kilo vermenin amacı ne olmalı. Bu çok önemli bir keresinde ben 97 kilodan 86 87 kiloya kadar düştüm. ancak sonra kıstığım şeyleri artık yiyebilirim düşüncesi ile bazen baklava yaninda dondurma gibi kaçamaklar yaptım sonrası çorap söküğü gibi geldi. Benim kendi fikrim herşeyi kısmamak lazım. mesela çok sevdiği birseyi insan küçük porsiyonda kendini ödüllendirmek için almalı ama bi amaç için örneğin bu hafta şu kiloda şu gramda olursam şundan yiyecem ödül olarak gibi.

17.02.2018
Yanıtla
Hülya İsli Sahan

Hülya İsli Sahan Bende zayıflamıştım 75 kilodan 55 düşmüştüm 5 e kadar istediğim heryemeği yiyordum Nutella cola sana yağ hariç 55 düşmüştüm yürüyüş yapıyordum tabi

18.02.2018
Yanıtla
Muserrefcolak_- Muserreff

Muserrefcolak_- Muserreff bncede çok yanlış bilgiler verilmiş burada Karatay hiçbirşey yemeyin diyormuş gibi yazılmış. karatayin mutfağı kitabinizi almanızı öneririm, sağlıklı börek hatta tost bile yapacaksınız. ekmeğin sekerin bugüne kadar kim faydasını gördü ki ? kadın meyveyi kahvaltı ya ek olarak yenmesini söylüyor, bi kere kahvaltısını deneyin bakalım aksama kadar acikacak misiniz, ara öğün yok ama bitki çayı, kahve, ayran gibi içecekler serbest,cebinizde fındık fıstık bulunduran baktınız çok aciktiniz yiyin bikac.

20.02.2018
Yanıtla
Dreamercat Dreamercat

Dreamercat Dreamercat Burada karatay diyetiyle ilgili fazlasıyla yanlış bilgiler verilmiş. Kitabını okudum ve kitapta tavsoye edilen diyet dengeli beslenmeyi teşvik ediyor. Bana kalırsa sık öğün doğru değil. Çunkü uemeye bir kez başladığımızda kan şekerimiz yükseliyor ve kendimizi durduramayabiliyoruz. Bunun yerine doyurucu beslendiğımiz 2-3 öğün daha iyi bence.

21.02.2018
Yanıtla
Batuhan Saatcioğlu

Batuhan Saatcioğlu önemli olan yediginiz öğün sayısı değil günde toplam aldığınız kaloridir, intermiting fasting diyetine bakmanızı öneririm

23.02.2018
Yanıtla
Şevval Özlem

Şevval Özlem Yediğin kalori kadar yemek sayısında önemli çünkü her yemek yenmesine hormonların salınımı oluyor. 2 saatte bir yemek yersen hormonlarının çalışma düzenini bozarsın

10.03.2018
Yanıtla
Serpil Çelik

Serpil Çelik burdakı bılgılerde yanlışlık var. meyve yasak degıl, sadece saatı bellı. proteın agırlıklı degıl, saglıklı karbonhıdrat tuketılıyor.kuru yemışlerın ölculerı bellı

18.03.2018
Yanıtla
Murat Tüzel

Murat Tüzel Aslında Karatay'ın ki bir diyetten çok , beslenme biçimi. Genel olarak da çok doğru. Sık beslenmek doğru değil, buna yönelik intermittent fasting beslenme biçimini inceleyebilirsiniz. Bu beslenme biçiminde 16 saat açkalıp, 8 saatlik dilimde besleniyorsunuz. Aldığınız kaloriye de dikkat ederseniz, rahatlıkla da kilo verebiliyorsunuz. 16 saatlik aç kalma bölümünde şekersiz ve kalorisiz içecekler serbest. Ben bu şekilde 15 kg. vererek yağlarımdan kurtuldum. Sitenin kalori takip bölümünü kullanarak , aldığınız günlük kalorileri hesaplayabilirsiniz. Çok yararlı oluyor, tavsiye ederim.

24.04.2019
Yanıtla