Diyetkolik Diyetisyenim 19.02.2022    10 dakikada okunur
1

Hindistan cevizi yağı faydaları nelerdir?

Hindistan cevizi yağının faydaları arasında yağ yakmak var mı? Hindistan cevizi zayıflamayı destekliyor mu?

Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi meyvesinin et ve sütünden elde edilen, çok çeşitli kullanım alanlarına sahip bir bitkisel yağ çeşididir. Hindistan cevizi yağı, 25°C civarındaki ve daha yüksek sıcaklığa sahip ortamlarda bulunduğunda eriyen, beyaz renkli katı yağdır. Yaz aylarında ve sıcak iklimlerde ise yüksek sıcaklığa bağlı olarak daha berrak görünüme ve ince bir yapıya sahiptir. Rafine işlemi gerçekleştirilmemiş çeşitlerin yoğun bir hindistan cevizi aroması vardır. Hindistan cevizi yağı gıda, kozmetik ve deterjan üretimi için endüstriyel uygulamalarda kullanılır. İçerdiği yüksek seviyedeki doymuş yağ sebebiyle, uzmanlar tarafından gıda amaçlı tüketiminin sınırlandırılması tavsiye edilmektedir.

Hindistan cevizi yağının 100 gramında 862 kalori bulunmaktadır. Toplam yağ oranı 100 gram iken 87 gramını doymuş yağlar oluşturmaktadır. 

Hindistan cevizi yağının faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • İyi kolesterolü yükseltir.

Hindistan cevizi yağı, vücuttaki HDL olarak  adlandırılan iyi kolesterol seviyelerini artıran doğal doymuş yağlar açısından zengindir. Buna ek olarak LDL yani kötü kolesterolü daha az zararlı hale dönüştürmeye yardımcı olabilmektedir.

  • Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.

Hindistan cevizi birçok kişi tarafından, cilt sağlığını koruma ve cilt görünümünü iyileştirmek için kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, hindistan cevizi yağının cilt kuruluğunu iyileştirmeye ve egzama semptomlarını azaltmada olumlu etkide bulunduğunu açıklamaktadır. Ayrıca hindistan cevizi yağı, saçın protein kaybını azaltmaya yardımcı olarak, saç sağlığını iyileştirir.

  • Diş sağlığını korur.

Hindistan cevizi yağını gargaraya benzer bir şekilde ağızda çalkalamayı içeren yağ çekme işlemi, ağızda bulunan bazı zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olabilmektedir. Bu işlem aynı zamanda, diş sağlığını iyileştirmeye ve ağız kokusunu gidermeye destek olmaktadır. 

  • Sağlıklı yağ asitleri içerir.

Hindistan cevizi yağı bazı doymuş yağlar açısından zengindir. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri, yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı olurken, aynı zamanda da vücuda ve beyne daha hızlı enerji sağlamaktadır. 

  • Kilo kaybına yardımcı olabilmektedir.

Hindistan cevizi yağının içerdiği bazı yağ asitlerinin, iştahı azaltabileceği ve yağ yakımını artırarak kilo kaybına yardımcı olabileceği saptanmıştır. Diyetlere eklenen hindistan cevizi yağının düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde, göbek yağının azalmasında etkili olabileceği görülmektedir. 

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi meyvesinin etinden ve sütünden çıkarılan yenilebir bir tropikal yağdır. Hindistan cevizi yağı hem sızma hem de rafine olarak bulunur. Saf hindistan cevizi yağı, rafine hindistan cevizi yağından daha az işlenir, bu nedenle daha lezzetli, belirgin bir hindistan cevizi aromasına sahiptir.  Rafine hindistan cevizi yağı ise daha fazla işleme tabi tutulur ve bu da daha nötr bir koku ve tada yol açar. Bu özelliği ile rafine versiyonu, çeşitli yemek yapımında ana yemeklik yağ olarak kullanabilir.

Hindistan cevizi yağı zengin bir doymuş yağ asidi kaynağıdır ve bu yağ asitlerinin %80'ini kısa ve orta zincirli yağ asitleri oluşturmaktadır. Hindistan cevizi yağı bu oranı ile tereyağdan bile daha fazla doymuş yağ içermektedir. Yüksek kan kolesterolü ile ilişkili sağlıksız yağlar olarak bilinen doymuş yağlar, kandaki LDL (kötü) kolesterolü artırma eğilimindedir ve kalp hastalıkları riskini en aza indirmek için doğru miktarda tüketilmelidirler.

Hindistan cevizi yağı içerdiği yağ asitleri nedeniyle vücudu iltihap oluşumuna karşı korurken diğer yandan da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Çıkarılır?

Rafine hindistan cevizi yağı: Copra ve kurutulmuş hindistan cevizi çekirdekleri tipik olarak rafine, ağartılmış ve kokusu giderilmiş (RBD) yağ yapmak için kullanılır ve daha sonra ısıtılmış bir hidrolik pres kullanılarak ekstrakte edilir. Bu işlem ile mevcut yağın neredeyse tamamı çıkarılır ve hindistan cevizinin kuru ağırlığının %60'ından fazlasını oluşturur.

Hidrojenasyon hindistan cevizi yağı: Doymamış yağlar (tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri), hidrojenasyon işleminde daha doymuş hale getirmek için katalitik bir işlemde hidrojen ile karıştırılır. Hindistan cevizi yağı çoğunlukla tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur ve sadece %6 tekli doymamış ve %2 çoklu doymamış yağ asitleri bulunur. Bunlardan bazıları kısmi hidrojenasyon işlemi sırasında trans yağ asitlerine dönüştürülür. 

Fraksiyone hindistan cevizi yağı: Uzun zincirli yağ asitleri ve laurik asit, hindistan cevizi yağının erime noktasının üzerinde ısıtılması ile karışımın geri kalanından çıkarılır. Bu iki element, daha yüksek bir erime noktasına sahip oldukları için orta zincirli yağ asitlerinden daha hızlı sıvıdan katıya dönüşür. Katı kısım sıvıdan ayrılmadan önce yağın soğumasına izin verilir ve katı kısım sıvıdan ayrılır.

Kuru işleme yöntemi: Kuru işleme yönteminde, hindistan cevizi etinin kabuktan çıkarılması ve kobra oluşturmak için güneş ışığı, fırın veya ateş kullanılarak kurutulur. Copra, solventlerle preslenir veya çözülür , hindistan cevizi yağı ve yüksek lif ve  protein içeren bir püre elde edilir. Püre insan tüketimi için uygun değildir, bu yüzden hayvan besini olarak kullanılır.

Islak işleme yöntemi: Evsel ekstraksiyon yöntemi olarak da bilinen ıslak işleme yöntemi, hindistan cevizi özünden su ve yağ emülsiyonunu çıkaran su ile hindistan cevizi sütünden suyu ayırmayı içerir. 

Evde hindistan cevizi yağı çıkarmanın ilk adımı, hindistan cevizinin kabuklarından ayrılmasıdır. Bu işlem, hindistan cevizinin etrafına birkaç sert vuruş ile çatlayana kadar devam etmelidir. Kabuklarından ayrılan hindistan cevizi küçük parçalara ayrılarak ezilmeli veya rendelenmelidir. Bu işlemin ardından hindistan cevizinin üzerine bir miktar su eklenmelidir. Sonrasında rendelenmiş hindistan cevizi içerisine eklenen su, bir bez yardımı ile ayrılmalıdır. Elde edilen hindistan cevizi sütü bir süre ısıtılmalıdır. Ancak bu noktada kaynamamasına dikkat edilmelidir. Belirli bir süre soğumaya bırakılmalıdır. Soğuma işleminin tamamlanmasının ardından, hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi sütünün üzerinde oluşmaktadır. Oluşan yağ, sütten ayrılmalıdır. Ayırma işlemi bir kaşık veya bez yardımı ile yapılabilir. Evde yapılan hindistan cevizi yağının raf ömrü kısadır. Bu sebeple de uygun koşullarda saklanmadığında kötü koku oluşumuna neden olabilir. Elde edilen hindistan cevizi yağı, hava almayan bir kabın içerisinde buzdolabında saklanması önerilir. 

Hindistan Cevizi Yağının Bir Zararı Var mıdır?

Hindistan cevizi yağı soğuk sıkım hindistan cevizi yağı ve rafine hindistan cevizi yağı olmak üzere iki şekilde bulunur. Soğuk sıkım hindistan cevizi yağı, yağın en saf halidir. Hiçbir kimyasal işleme maruz kalmadan elde edilir. Bu nedenle de daha faydalıdır. Ancak rafine hindistan cevizi yağı işlenmiş çeşididir. Bu nedenle de bazı yan etkileri bulunabilmektedir. Bu yan etkilerden bazıları kilo alımı ve kötü kolesterol düzeylerindeki artışı içermektedir. 

Hindistan cevizi yağının cilde zararlarının görülme olasılığı aşırı yağlı cilde sahip kişilerde daha fazladır. Laurik asitin akne tedavisine olumlu etkisi olsa da düzensiz kullanımı akneyi tetikleyebilmektedir. Bu sebeple de hindistan cevizi yağının taşıyıcı yağ olarak kullanılması önerilmektedir. Sivilceleri gidermek için hindistan cevizi yağı ile birlikte diğer cilt bakım yağları ile beraber kullanılabilirler.

Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri, karaciğere taşınırlar ve burada enerjiye dönüşürler. Ancak araştırmalar, bu yağ asitlerinin karaciğere taşınma hızlarının problem oluşturabileceğini göstermektedir. Bu durum karaciğeri baskı altında bırakarak, uzun süreli olarak karaciğere zarar verebilir. Bu nedenle şeker hastalığı veya karaciğer hastalığı bulunan bireylerin orta zincirli yağ asitlerinden uzak durması önerilmektedir.

Çok miktarda hindistancevizi yağı tüketmek ishale, kramplara ve çeşitli sindirim hastalıklarına yol açabilmektedir. 

Kalp hastalığı ve felç riskini artıran yüksek kolesterol, çok fazla doymuş yağ tüketmekten kaynaklanabilmektedir. Amerikan Kalp Derneği, her gün 13 gramdan fazla doymuş yağ tüketilmemesi gerektiğini önermektedir. Bir porsiyon hindistancevizi yağı bundan (14 gram) daha fazlasını içerir ve bu da öğünlerde çok fazla doymuş yağ tüketmeyi daha kolay hale getirir. 

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılmalıdır?

Hindistan cevizi yağı cilt için kullanımı: Hindistan cevizi yağında, cildi nemlendirmeye ve korumaya yardımcı olan besleyici yağ asitleri bulunur. Bunlardan bazıları antibakteriyel özelliği bulunan laurik asit ve cildin nemi hapsetmesine yardımcı olan F vitamini (linoleik asit)’dir. Hindistan cevizi yağı bir miktar ısıtılarak veya doğrudan cilde uygulanabilir. Bu işlem tüm cilde veya leke olan bölüme yapılabilir. Uygulanan yağ, dairesel hareketlerle yapılarak cilt tarafından emilmesi sağlanır. Bir süre bekletildikten sonra, hindistan cevizi yağı ciltten arındırılır. 

Kahvenin içinde hindistan cevizi yağı kullanımı: Hindistan cevizi yağını kahveye eklemek, vücudun glikoz (bir tür şeker) yerine yakıt olarak ketonları (yağ parçalanmasından oluşan moleküller) yaktığı metabolik bir durum olan ketoza ulaşmaya veya korumaya yardımcı olabilmektedir. Ketojenik bir diyette ketozu sürdürmek, kilo kaybına, kan şekeri kontrolüne ve kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmada etkilidir. 

Sıcak kahveye yaklaşık 1 yemek kaşığı (14 gram) hindistan cevizi yağı eklenebilir. Bu oran kişinin damak tadına bağlı olarak azaltılabilir veya artırılabilir. Ancak yüksek miktarda eklenmesi bazı yan etkilere yol açabileceği için kontrollü tüketilmesi önerilir. 

Yemeklerde kullanımı: Hindistan cevizi yağı içerdiği yüksek doymuş yağ ile yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Bu özelliği ile yemek pişirmek için ideal bir yağ çeşididir. 

Yumurta, yoğurt veya süt gibi soğuk malzemelerle karıştırmadan önce oda sıcaklığına getirilmelidir. Bu sayede diğer ürünlerle eklendiğinde topaklanmak yerine pürüzsüz bir kıvama sahip olur. Hindistan cevizi yağı et ürünlerinin marinasyonuna eklenebilir. Aynı zamanda çeşitli sebze veya meyvelerin kızartma işleminde kullanılabilir. 

Hindistan cevizi yağı, yoğun kokusu ve katı dokusu nedeniyle salatalarda nadiren kullanılır. Bu nedenle de yaygın olarak pişirme işlemlerinde kullanılır.

Saç için kullanımı: Hindistan cevizi yağı kullanımı saçta farklı şekillerde olabilmektedir. Saçın uzunluğuna bağlı olarak bir miktar hindistan cevizi yağı kısık ateşte eritilerek, saç uçlarına veya tamamına uygulanabilir. Bir süre bekletildikten sonra şampuan yardımıyla saçtan arındırılır.

Şampuanla yıkama sonrasında saç uçlarına bir miktar uygulanarak durulanabilir. Bu işlem sonrasında saçlar nem kazanır ve tarama işlemi daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Hindistan cevizi yağı, saçlarında elektriklenme sorunu yaşayan kişiler için etkili bir çözümdür. Kuru saça az bir miktar uygulanabilir. 

Hindistan Cevizi Yağı İçilir mi?

Hindistan cevizi yağı oda sıcaklığında kısmen katıdır ve bir içecekle karıştırmadan önce yağı oda sıcaklığına getirerek yumuşatılması gerekir. Bu sebeple de oda sıcaklığında bir süre bekletilmesi önerilir. Bu haliyle soğuk içeceklere eklenerek tüketilebilir.

Hindistan cevizi yağını sıcak içeceklere eklenmeden önce herhangi bir ısıtmaya işlemine gerek yoktur. Kahve veya çaya doğrudan eklenerek kullanabilir. Hindistan cevizi yağı ayrıca siyah çay, yeşil çay ve diğer bitki çaylarına eklenerek de tüketilebilir. 

Aynı zamanda çorbalara ve  soslara eklenerek tüketilebilir. 

Hindistan Cevizi Yağı Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Hindistan cevizi yağı, akne ve iltihaplanma gibi cilt problemleri yaşayan kişiler için etkili bir çözümdür. Özellikle hafif ile orta derecede kuru cilde sahip kişiler tarafından nemlendirme amacıyla kullanılabilir. 

Hindistan cevizi yağı güneşe çıkmadan önce cilde uygulanabilir. Bu uygulama güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korumaya yardımcı olabilir. Bu da cilt kanseri riskini azaltmaya, kırışmaya ve kahverengi lekelere karşı koruma sağlar. 

Hindistan cevizi yağı kahve ile birlikte tüketildiğinde enerji seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olur. Kahve, içerdiği kafein miktarı ile daha az yorgun hissetmeyi sağlar. Hindistan cevizi yağı, doğrudan karaciğerinize taşınan ve aynı zamanda hızlı bir enerji kaynağı olarak hareket edebilen MCT'leri içermektedir. Bu özelliği ile spordan önce tüketildiğinde yağ yakımını desteklemeye yardımcı olur.

Hindistan Cevizi Yağı Zayıflatır mı?

Hindistan cevizi yağı MCT'ler (orta zincirli trigliseritler) içerir. Zeytinyağı ve fındık yağı gibi gıdalarda bulunan uzun zincirli trigliseritler (LCT'ler), MCT'lerden farklı şekilde sindirilir. MCT'lerin ayrıca LCT'lere göre yağ olarak depolanma olasılığı daha düşüktür. 

Hindistan cevizi yağının tokluk hissini arttırdığı ve iştah kontrolünü iyileştirdiği gösterilmiştir. Araştırmalara göre, öğünlere hindistan cevizi yağı gibi yağ açısından zengin besinler eklemek, mide hacmini artırarak az yağlı öğünlerden daha fazla tokluk sağlayabilmektedir. 

Diyetlere eklenen hindistan cevizi yağının tüketimi kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. İçerdiği yüksek kalori sebebiyle aşırı tüketimi kilo alımına sebep olabilmektedir. 

Hindistan Cevizi Yağı Fiyatı Ne Kadardır?

Hindistan cevizi yağı fiyatı elde ediliş şekline göre değişmektedir. 300 ml’lik soğuk sıkım hindistan cevizi yağının fiyatı  40 tl ile 70 tl aralığında farklılaşır. Soğuk sıkım yöntemiyle üretilen 1 lt’lik hindistan cevizi yağı fiyatı ise 100 tl ile 250 tl arasındadır. 150 ml’lik hindistan cevizi yağı fiyat aralığı ise 20 tl ile 150 tl arasında değişmektedir.

Hindistan Cevizi Yağına Benzer Diğer Ürünler Nelerdir?

Hindistan cevizi yağına benzer diğer yağ çeşitlerinin listesi aşağıda verilmiştir. 

  • Kabak çekirdeği yağı
  • Zeytinyağı
  • Keten tohumu yağı
  • Nane yağı
  • At kestanesi yağı
  • Susam yağı
  • Sarı kantaron yağı
  • Avokado yağı
  • Çörek otu yağı
  • Tarçın yağı
  • Sarımsak yağı
  • Kekik yağı
  • Acı Badem yağı
  • Kayısı yağı
  • Okaliptüs yağı
  • Ayçiçek yağı
  • Ceviz yağı

Bu Kategoriden Diğer Yazılar

İlgini Çekebilir