Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 25.05.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
6
kaydet

İnsülin Direncinin Sebepleri ve Belirtileri

İnsülin direnci giderek artan hastalıklardan biri... Peki neden daha sık rastlanır oldu? Sebeplerini ve belirtilerini bilirsek kendimizi korumamız elbette daha fazla mümkün olur.

İnsülin Direncinin Sebepleri ve Belirtileri

İnsülin direnci giderek artan hastalıklardan biri... Peki neden daha sık rastlanır oldu? Sebeplerini ve belirtilerini bilirsek kendimizi korumamız elbette daha fazla mümkün olur. Tedavisine ilişkin yazımız ise gelecek hafta yayında!

İnsülin Nedir?

Önce insülin nedir, onu öğrenelim: İnsülin, pankreas organında üretilen bir hormon. Pankreasta bulunan adacıklardaki beta hücreleri insülini üretir ve kanın içine bırakır. Bunlar enerji mertabolizmasında önemli role sahiptirler.

Glikoz ise çoğumuzun bildiği gibi, kan dolaşımına giren bir şeker türüdür. Yediğimiz besinlerde bulunan şeker ve nişastalar sindirim sistemi sayesinde glikoza dönüştürülür. Bu noktada insülin devreye girer. İnsülin sayesinde vücuttaki hücreler glikozu içine alır ve enerji üretimi için kullanır.

İnsülin, hücrelerin glikozu kullanmasını, glikozun karaciğer ve kasta glikojen olarak depolanmasını ve gllikoz üretiminin azaltılarak kan şekerinin düşürülmesini sağlar. Sağlıklı bireyde gerçekleşen bu süreçle kan şekeri ve insülin normal seviyelerde tutulmuş olur.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci durumunda ise hücreler, ortamda bulunan insüline karşı duyarsızlaşır ve yanıt vermeyerek kan dolaşımındaki glikozu içerisine alamamaya başlarlar. Bu durumun sonucu olarak vücut mücadele edebilmek için daha fazla insülin üretmeye başlar.

İnsülin Direncinin Sebepleri

İnsülin direncinin sebepleri kesin olarak ortaya konamamış olsa da aşağıdaki faktörler insülin direncinin oluşmasında önemli riskler olarak görülmektedir:

-Aşırı kilo
-Hareketsizlik
-Yüksek trigliserit düzeyleri
-Hipertansiyon
-Polikistik over sendromu
-Uyku problemleri (özellikle uyku apnesi)
-Sigara kullanımı

İnsülin Direnci Belirtileri

İnsülin direncinin en açık belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

 -Yemek yedikten sonra uyku hali oluşumu

-Kan değerlerinde yaşanan bozukluklar

-Kilo alma

-Uygun diyet yapılmasına rağmen bir türlü kilo verememe

-Boynun arka tarafında oluşan koyu lekeler (bu lekelere dirsek, diz, eklem ve koltuk altlarında da rastlanabilir)

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Burak Akyalçın

Burak Akyalçın İnsülin direncini nasıl yeneriz? Bununla ilgili herhangi bir bilgi vermemişsiniz. Araştırmak isteyen varsa YouTube’dan “Jason Fung” videoları izleyebilir.

25.05.2018
Yanıtla
Cimnaz Eliyeva

Cimnaz Eliyeva insulin direnci kirildikdan sonra kilo vermek kolay olurmu?

25.05.2018
Yanıtla
Fulya Y

Fulya Y 18 yaşımda inisulin direnci tespit edildiğinde doktor şok olmuştu bu yaşlı hastalığıdır diye. o zamanlar kiloluydum, hep kiloluydum ta ki 17 şubatta 28 yıllık hayatımdaki 2. diyete başlayana kadar. 91 kilo ile başladım şuan 23 kilo vermiş durundayım ve 55e kadar yolu var. bu iş bitince bakalım kalıyor mu inusilin direnci falan :) her hasatalığa doktorlar sakız gibi kilo kilo kilo diyordu artık ne diyecekler veya hastalık uğramayacak mı merak içindeyim.

25.05.2018
Yanıtla
Kubra Yildirim

Kubra Yildirim bende 3 haftadir guzel bi diyet yapiyorum 70 kiloyum 1.67santim boyum var 55 falan dusmek istiyorum ama bir gram bile vermeyip ustune kilo bile almisim 1 kg hayret icindeyim galiba bendede insulin direnci var bunun icin doktora gidecegim ve sizinde yazaginiz makaleyi merakla bekliyorum

25.05.2018
Yanıtla
Beren Beyakuş

Beren Beyakuş Bende de insülin direnci var ve aynıları görünüyor

14.06.2018
Yanıtla
Ayşe Nur

Ayşe Nur kan şekeri insülin direncinde yüksek mi olır ben bir ara ölçtürdüm hep kan şekeri 80 70 geliyor insülin direnci de 4 civarı şimdi insülin direnci mi var bende

21.06.2018
Yanıtla