Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 23.04.2022 5 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Kabızlığa yeni çözüm: Kara halile nedir?

Kara halilenin yararları saymakla bitmiyor. Kabızlığınızı çözerken bir sürü hastalıkta destekçiniz oluyor.

Kabızlığa yeni çözüm: Kara halile nedir?

Terminalia chebula olarak da bilinen kara halile kalın, siyah ve çatlak kabukları olan 30 m yükseğe ve 1 m gövde çapına kadar ulaşabilen tropikal, yaprak döken bir ağaç türüdür. Sivri uçlarda veya kısa salkımlarda gelişen sarı çiçekler, güçlü ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Ağacın meyveleri yuvarlak ve altın-turuncu arasındadır. Tohumlar ise elips şeklindedir.

Kara Halile uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. Bitki genellikle gastrointestinal sorunları, yaraları, diş eti iltihabını, astımı ve öksürüğü tedavi etmek için kullanılır. Tonik, mide, balgam söktürücü, hemostatik ve müshildir. Antifungal ve antibakteriyel aktivitelere de sahiptir. Tohumlar yenilebilir ve bu tohumlardan yemeklik yağ üretilebilir. 

Kara Halile Ne İşe Yarar?

Kara halil otu olarak da bilinen bu bitki, kabızlık da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar için etkilidir. Antrakinonlar, tanenler, kubilik asit, reçine ve sabit bir yağ, kara halile meyvesinde bulunan tıbbi olarak aktif maddeler arasındadır. Meyve özleri, oksidatif stres üzerinde güçlü bir inhibitör etkisinin yanı sıra yaşa bağlı telomerik DNA uzunluğu kısalması ve dolayısıyla hücresel yaşlanma üzerinde inhibitör bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda kalp koruyucu etkileri bulur.

Aynı zamanda kanama durdurucu özelliklerine sahip olan bitki yaygın olarak hemoroid için kullanılır. Antibakteriyel, antiviral ve antifungal aktiviteleri bulunan bu bitkinin virüsleri ve bakterileri yok etme yeteneğine sahip olduğu belirtilmiştir. Ayrıca mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi için de faydalıdır.

Siyah halibut gözlere iyi gelir ve ağız yaralarını iyileştirir. Anti-inflamatuar ve anti-yara iyileştirici etkilere sahiptir. Uzun süren ishal için doğal bir tedavi yöntemidir. Bu bitki aynı zamanda nörolojik sistemi desteklemeye yardımcı olur ve beş duyuyu harekete geçirir. Vücutta biriken fazla suyu yok eder. Kalıcı öksürük ve astım gibi durumların giderilmesi için de faydalıdır. 

Kara Halilenin Faydaları Nedir?

Kara halilenin faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Kara halile otu, antiinflamatuar, antibakteriyel ve anti viraldir. Bu özelliği sayesinde virüs ve bakterileri yok etmeyi sağlar.
  • Mideyi korur ve midedeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Cilt sağlığını iyileştirir ve cilde canlılık kazandırır.
  • Saç sağlığını destekler ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Karaciğeri sağlığını korur ve karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
  • Sindirimi kolaylaştırarak, hazımsızlığı önler.
  • Midede helicobacter pylori oluşumunu engeller.
  • Kaşıntı ve alerji önleyicidir.
  • Stresi önlemede etkilidir.
  • Kan akışını düzenler ve kalp sağlığını korur.
  • Kalp çarpıntısını engeller.
  • Kanamayı durdurucu özelliği sayesinde dışkıda kan görülmesi durumunda kullanılır.
  • Kabızlık ve basur sorunlarının tedavisini destekler.
  • Ağız sağlığını korumada etkilidir. Özellikle ağız içi yaralarını, diş eti kanamasını ve diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur.
  • Diyabet hastalarında kan şekerini düşürülmesine yardımcı olur.
  • İdrar yolu enfeksiyonu, ağrılı idrar yapma ve böbrek taşı gibi sağlık sorunları için etkilidir. 
  • Ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliğe sahiptir.
  • Bağırsak temizleyici özelliği vardır.
  • Damar büzücü özelliği sayesinde varislere iyi gelir.
  • Vücuda enerji verir.
  • Hafızayı kuvvetlendirir.
  • Alzheimer riskini azaltır.
  • Ürtiker gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Astım, kronik öksürük, boğaz tahrişi gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur. 
  • Vajinal akıntıyı önlemede kullanılır.
  • Yüksek ateşi düşürmede etkilidir. 
  • Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılması sağlar.

Kara Halile Nasıl Kullanılır?

Kara halile çeşitli yöntemlerle kullanılabilir. En çok kullanılan yöntem ise kavurarak kullanılmasıdır. Bunun için birkaç adet kara halile meyvesi, bir miktar yağ eklenerek tavada yakmamaya dikkat edilerek kavrulur. Kavurduktan sonra, havanda dövülerek veya öğütücüde çekilerek ve balla karıştırarak ılık suyla yutulabilir. 

Kara Halile tohumları atıştırmalık şeklinde de tüketilebilir. Bu tohumlar badem veya fıstık ile bezner bir tada sahiptir. Kara halile tohumları kullanılarak tüketilebilir bir yağ elde edilir. Bununla birlikte ekşi meyveler salatalarda tüketilir, salamurada saklanır veya kızartılır. 

Kara halilenin diğer bir kullanım yöntemi ise kara halile çayıdır. Kara halile çayı, doğal bir gargara olarak kullanılabilir. Bu şekilde kullanımı ağız ve diş sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. 

Kara halile çayı aynı zamanda yaraların daha hızlı iyileşmesi için tentür olarak uygulanabilir. Kara halile çayı ayrıca soğutularak yüksek ateş için kullanılmaktadır.  

Kara Halileyi Kimler Kullanabilir?

Kara halile hamileler ve antiglisemik veya antidiyabetik ilaç kullanan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. 

Halile bitkisi, özellikle  basur (hemoroit) tedavisinde etkilidir.  Damar büzücü, yara iyileştirici, kan durdurucu etkilere sahip olan bu bitki, uzun yıllardır basur tedavisinde kullanılmaktadır. Basur tedavisi için karahalile tozu günde bir çay kaşığı su ile beraber alınır. Bununla birlikte kara halile çayı, problemli olan bölgeye tentür olarak uygulanır. 

Kara Halilenin Zararları Nelerdir?

Kara Halile bitkisinin uzun süreli kullanımının güvenliği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte karahalilenin kan şekeri değerlerini düşürücü etkisi bulunmaktadır. Kan şekeri düşürücü ilaçlarla birlikte kullanıldığında kan şekerinin aşırı düşmesine neden olabileceği düşünülmektedir. Diyabet hastaları kara halileyi kan şekerini düşürücü ilaçlarla birlikte kullanmadan önce doktora danışmaları gerekmektedir. 

Kara halile, hamile ve emziren kadınlar, çocuklar, kronik sağlık sorunları olan kişiler ve düzenli ilaç kullananlar tarafından bir uzmana danışılmadan kullanılmamalıdır. 

Kara Halile Nerede Satılır?

Kara Halile tek başına toz, kapsül ve aynı zamanda kuru meyve olarak da bulunmaktadır. Kara halile takviyeleri internet sitelerinden ve doğal gıda satan mağazalardan satın alınabilir.

En İyi Kara Halile Ekstresi Markası Nedir?  

AlchemLife Laxaquest 30 Tablet kara halile bitkisinin fito-aktif bileşenini içermektedir. Vücudun günlük fonksiyonlarını doğal olarak destekleyerek, sağlıklı bir yaşama yardımcı olur. Klinik olarak test edilen AlchemLife Laxaquest tabletinin yatmadan önce ılık bir su ile birlikte iki tablet şeklinde alınması önerilmektedir. 

Kara Halile Nerede Yetiştirilir?

Kara Halile, Güney Asya, Güney Batı Çin, Nepal, Hindistan, Vietnam, Güney Sri Lanka ve Malezya da yaygın olarak yetişen bir ağaçtır. 

Kara Halile Nasıl Yetiştirilir?

Kara halile ağacı, kumlu, tınlı ve killi topraklarda yetişmeye uygundur. Aynı zamanda iyi drene edilmiş toprağı sever. Uygun pH, asitli ve nötr topraklar ve çok asitli topraklarda gelişebilir. Kara halile gölgede yetişemez. Bu bitki nemli toprağı tercih eder ve kuraklığı tolere edebilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Şeyma Nur Yazar

Şeyma Nur Yazar Salam

24.04.2022
Yanıtla
Gülay Önder

Gülay Önder Nasıl kullanmalıyım ben bunun ne olduğunu bilmiyorum

25.04.2022
Yanıtla