Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Beyaz Ekmek

Beyaz Ekmek

59
kcal
Karbonhidrat gr %
Protein gr %
Yağ gr %

Karb.

gr. (%)

Protein

gr. (%)

Yağ

gr. (%)

Besin Değerleri

100 gr
Karbonhidrat (g)43.91
Protein (g)10.66
Yağ (g)2.15
Lif (g)9.2
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)478.0
Potasyum (mg)127.0
100 gr
Kalsiyum (mg)109.0
Vitamin A (iu)4.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir4.89
100 gr
Karbonhidrat (g)43.91
Protein (g)10.66
Yağ (g)2.15
Lif (g)9.2
Kolesterol (mg)0.0
Sodyum (mg)478.0
Potasyum (mg)127.0
Kalsiyum (mg)109.0
Vitamin A (iu)4.0
Vitamin C (mg)0.0
Demir4.89

Beyaz Ekmek Nedir?

Ekmek neredeyse dünyanın her yerinde sofralarda yerini alan bir besin. Asırlardır insanlığın temel besin maddesi olan, ayrıca sağlıklı ve uygun fiyatlı bir besin sayılan ekmeğin kişi başı tüketimi Türkiye’de Avrupa ortalamasının yaklaşık 3 katı kadar. Sofralarda bu kadar sık yer alan bu doyurucu gıda hakkında yapılan araştırmalar da ekmeğin birçok faydasını ortaya koyuyor. 

Beyaz Ekmeğin Besin Değerleri Nelerdir?

Beyaz ekmeğin 100 gramı 43.91 gram karbonhidrat, 10.66 gram protein, 2.15 gram yağ, 9.2 gram lif içermektedir.

Beyaz Ekmek Kaç Kaloridir?

Beyaz ekmeğin 100 gramında 238 kalori bulunmaktadır. Beyaz ekmeğin 1 porsiyonu (25 gr) 60 kaloridir. 

Beyaz Ekmek Nasıl Tüketilir?

Beyaz ekmek genelde öğünlerin yanında tüketilmektedir.

Vücudun ihtiyaç duyduğu karbonhidrat ekmek dışında başka gıda maddelerinde de bulunuyor. Diyet yapanların ya da gluten hassasiyeti olanların karbonhidrat ihtiyaçlarını başka gıdalardan da karşılamaları mümkün. Örneğin 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, 1 kepçe çorba, 1 kahve fincanı leblebi, 3 yemek kaşığı makarna ve 2 yemek kaşığı yulaf ezmesinin kalorisi ayrı ayrı bir dilim ekmeğe eşit. Bu besinlerin yanı sıra ekmeğe alternatif olabilecek diğer gıdalar arasında buğday, fasulye, mercimek, sebze çeşitleri, kuruyemişler ve esmer bulgur yer alıyor.

Beyaz Ekmek Ne Sıklıkla Tüketilmeli?

Tüketilmesi gereken ekmek miktarı kişilerin kilosuna, cinsiyetine, hatta çalışma temposuna göre değişiyor. Sağlıklı unlarla yapılan ekmekler insan sağlığı için faydalı olsa da bazı durumlarda ekmek tüketiminin azaltılması ya da kesilmesi gerekiyor.

Ekmeğin Faydaları Nelerdir? 

ekmegin faydalari

Yapım şekli yönetmeliklerle belirlenen ekmek demir, tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), siasin (B3 vitamini) ve folik asit açısından yüksek değerlere sahip bir besin. Saydığımız B vitaminleri vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. Folik asit ise kalp sağlığı açısından oldukça önemli. Ekmek türlerinin bazıları içerdikleri besinler sayesinde daha da faydalı hale geliyor. Doymamış yağ oranı yüksek olan bu besinler kalp sağlığına olumlu yönde etki ediyor. Badem ve keten tohumu kullanılarak yapılan ekmeklerse Omega-3 açısından zengin. 

Aşırı karbonhidrat tüketimi zararlı olsa da vücudun ihtiyaç duyduğu belli bir karbonhidrat miktarı var. Unlu bir besin maddesi olan ekmek de yüksek miktarda karbonhidrat içeriyor. Kabaca örnek vermek gerekirse, bir ekmeğin neredeyse yarısı karbonhidrattan oluşuyor. Bu sayede tokluk hissi yaratmada oldukça başarılı olan ekmeğin aşırı kullanımıysa kilo sorununa yol açabiliyor. Özellikle beyaz ekmeğin gereğinden fazla tüketimi kilo sorununun yanı sıra kan şekerinde yükselmeye neden olabiliyor.

Ekmeğin Tarihçesi

ekmegin tarihcesi

Ekmek, tarihi çok eskilere dayanan besinlerin başında geliyor. Ekmek üretimi bilinene göre 8 bin yıl önce tahıl ürünlerinin taşlar yardımıyla kırılıp ufalanmasıyla elde edilen una su eklenmesiyle başladı. İlkel aletlerle yapılan hamurun yassı taşların üzerine yatırılarak kurutulması ile ilk ekmekler ortaya çıktı. Denebilir ki buğday, arpa gibi tahılların çiğnenebilir olmayışı ekmeğin bulunmasına neden oldu. Bazı uygarlıklar için bu besin kaynağı kutsal bir anlam taşırdı. Eski Mısır’da ölenlerin mezarlarına bir parça ekmek bırakılması bu kutsallığa örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca Eski Mısır’da maaşların da ekmek üzerinden belirlendiği biliniyor. Kişilerin zenginliğinin sahip oldukları ekmek miktarına göre ölçülmesi o dönemde ekmeğin ne denli kıymetli olduğunu kanıtlıyor. Mısırlıların fazla ürettiği ekmekleri Yunanlılara ihraç etmesi ekmeğin yayıldığı coğrafyaların genişlemesini sağladı ve ulaştığı her coğrafyada oraya özgü tatları da içine katarak geniş bir kültür oluşturdu. Örneğin Ortaçağ’da Normanlar ekmeğe çavdar koymayı tercih ediyordu. 

Ekmeğin kullanımının artması ekmek üreten fırınların çoğalmasını ve sonuçta üretimin kurumsallaşmasını beraberinde getirdi. Zaman geçtikçe maya ve un üretimi konusunda teknikler de ilerledi. 19. yüzyıl Fransası’nda Louis Pasteur fermantasyona yol açan maddeyi, yani mayayı keşfetti.

Türkiye, coğrafyasının tahıl üretimine uygunluğu sebebiyle ekmek çeşitliliğinin çok fazla olduğu ülkeler arasında yer alıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında yaşanan buğday kıtlığının, ekmeğin bir dönem karne ile dağıtılmasına neden olması da bu besinin ülkemizde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunun göstergesi.  

Ekmek Nasıl Yapılır? 

ekmek yapimi

Ekmek çok farklı şekillerde üretilebilen bir besin. Ekmek fırınlarında kullanılan büyük fırınlar olmadan, evdeki imkanlarınızla siz de dilediğiniz ekmeği yapabilirsiniz. Bunun için arpa, çavdar, buğday gibi tadını sevdiğiniz herhangi bir unu kullanabilirsiniz. Ekmek yapmak için karar vermeniz gereken konuların başında maya geliyor. Yaş maya, kuru maya, instant maya ve ekşi maya gibi çeşitleri bulunan mayalar ekmeğin tadını belirleyen temel malzemelerden. Marketlerde bulabileceğiniz yaş maya küp şeklinde satılırken kuru maya paketler içinde toz halde satılıyor. Kuru mayanın yaş mayaya göre ömrünün daha uzun olduğunu söyleyebiliriz. Ancak iki maya çeşidini de hava almayacak biçimde saklamak gerekiyor. 

Mayaya karar verdikten sonra sıra doğru unu kullanmakta. İlk aşamada farklı unları karıştırarak yapacağınız ekmekler başarısız olmanıza neden olabilir. Bu yüzden tek bir un üzerinde karar kılmak en doğrusu. İlk ekmeklerinizi tam buğday unu veya beyaz unla yapabilirsiniz. Kullanacağınız unu havalandırmak için elekten geçirmeyi unutmayın. Mayaya ve una karar verdiyseniz ekmek yapmaya başlayabilirsiniz.

1 su bardağı ılık sütü, 1 çay kaşığı şekeri, 1/3 su bardağı ılık suyu ve 1 buçuk yemek kaşığı kuru mayayı bir kapta karıştırırken içine yavaş yavaş 1 tatlı kaşığı tuzu ve 3 su bardağı unu ilave edin. Bu karışımı iyice yoğurduktan sonra bir başka kaba aktarın. Üzerini hava almayacak şekilde örtün ve bir saat mayalanmaya bırakın. Daha sonra hafif un serptiğiniz tezgahta tekrar yoğurduktan sonra 30 dakika daha mayalanmaya bırakın ve son olarak 180 derecede ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin. 

Ekmek seçerken nelere dikkat edilmeli? 

ekmek alirken

Satın alınan ekmeğin içeriğinde buğday unu ya da zenginleştirilmiş un yazıyorsa bu o ekmekte beyaz un kullanıldığı anlamına geliyor. Tam buğday unu ve tam çavdar unu gibi işlem görmemiş ve unun doğal haliyle üretilen ekmekler sağlığınız açısından kesinlikle daha faydalı. Ekmeğin faydalarından bahsettiğimiz bölümde de söylediğimiz üzere, bu tip unlarla üretilen ekmekler vücut için oldukça önemli besin değerlerini içeriyor. 

Önemsiz gibi görünse de önemli olan bir diğer konu da şu: İhtiyacınız olandan fazla ekmek satın almanız tüketim miktarınızın da artmasına neden olabilir. Gıdaların aşırı tüketiminde meydana gelen problemler ekmek tüketimi için de geçerli olduğundan olası tüketim miktarınızı gözeterek alışveriş yapmanızda yarar var. 

Ekmek nasıl saklanır? 

Küflenmesini önlemek için ekmeğinizi bir gün içerisinde tüketmeyecekseniz buzdolabında muhafaza etmeniz en mantıklısı. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek amacıyla buzdolabına koyduğunuz ekmeği kullanmadan bir saat önce dolaptan çıkararak oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz. Gün içinde yiyeceğiniz ekmeğin taze kalması içinse kapaklı ekmek kutuları ve gıda poşeti gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Sıcak ekmeğin poşete konması ise nemlenmesine ve küflenmesine neden olacağından poşette nemlenme emaresi gördüğünüz takdirde poşeti değiştirebilir, ekmeği ise kuru bir kağıda sarabilirsiniz.

Beyaz Ekmek Hangi Diyet Planının İçerisinde Bulunabilir?

Beyaz ekmek, porsiyon kontrolü altında kilo alma diyetlerinde tüketilebilir. 

Sayfayı Paylaş

facebook twitter linkedin whatsapp mail
Reklamsız Kullan