Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 01.08.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kafein bağımlılığımızdan 5 günde kurtuluyoruz!

Kafein bağımlılığı, kafeinin bilinen yararlarından ötürü genellikle göz ardı edilen bağımlılıklardan biri. Fakat her bağımlılıkta olduğu gibi kafein bağımlılığının da pek çok olumsuz etkisi var. Gelin, hep birlikte kafein bağımlılığından kurtulalım. Hem de 5 günde!

Kafein bağımlılığımızdan 5 günde kurtuluyoruz!

Kafein bağımlılığıyla mücadele başlatıyoruz! Pek çoğumuz kafeinin yararlarından ötürü bağımlılığında herhangi bir sakınca olmadığını zannediyoruz. Evet, kafein enerjinizi artırıyor, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı oluyor, karaciğer sağlığınızı olumlu etkiliyor. Fakat her şeyin olduğu gibi aslında kafeinin de fazlası zarar. Tavrımızı en baştan belli edelim: Kafeine evet, kafein bağımlılığına hayır!

Kafein sabah uyandıktan sonra kendimize gelmemiz, geceleri çalışmamız gerektiğinde kafamızı toparlayabilmemiz ya da uzun saatler ders çalışabilmemiz için bize yardımcı olsa da bir süre sonra bu etkileri görebilmemiz için sürekli daha fazla kahve içmemiz gerekiyor.

kafein

Asıl önemlisi, kafein bağımlılığı kalp atışında düzensizliğe yol açabiliyor, yüksek tansiyona zemin hazırlayabiliyor, uyku düzeninde bozukluğa sebep oluyor ve migreni tetikliyor. Diüretik etkisinden ötürü, kafein bağımlılığı vücutta su tutulmasına, yani ödeme yol açıyor. Ayrıca eğer hamileyseniz ya da bebeğinizi emziriyorsanız da kafein tüketiminizi kesinlikle sınırlandırmalı, kafein bağımlılığından kurtulmalısınız.

Kafein bağımlılığından nasıl kurtulunabileceğine ilişkin araştırmalar yapan bilim insanları şunu söylüyor: Kafeini azaltmak için önce kafein almadığınızda hissettiğiniz yoksunluğu ortadan kaldırmanız gerekiyor. Kafein bağımlılığınız ortadan kalktığında ise belirli ölçülerde kafein alımına devam ederek kafeinin olumlu etkilerini görmeye devam edebilirsiniz.

Kafein bağımlılığından neden kurtulmanız gerektiğinden yeterince bahsettiğimize göre bunun yollarını anlatmaya geçebiliriz. İşte 5 günde kafein bağımlılığından kurtulmak için atmanız gereken adımlar:

1-Yeterli miktarda protein alın

kahve bagimliligi

İlk olarak kafein alımıyla birlikte vücudumuzda meydana gelen durumu açıklamalıyız: Beyin kafein ile birlikte dopamin hormonunu daha fazla üretmeye başlıyor. Kafein fazla miktarda alındığında haliyle bu hormon da bir o kadar çok üremiş oluyor. Dopaminin fazla üremesi, ilk önce tirozin aminoasidi depolarının ve ardından fenilalanin depolarını tüketiyor. Tirozin ve fenilalanin depolarının tükenmesi ise yeterli miktarda dopamin hormonunun üretilememesine neden oluyor. Yani bir nevi kısır döngü meydana geliyor.  Ve nihayetinde, var olan dopamin eksikliği sizin halsiz ve depresif hissetmenize neden oluyor.

Muhtemelen şu anda aklınıza ilk gelen çözüm önerisi tirozin ve fenilalanin takviyesi almak. Tirozin takviyesi bir seçenek olsa da bunu tavsiye etmiyoruz. Çünkü tirozin fenilalanine dönüşemiyor. Yani tirozin almak beyne fenilalanin kaynağı sağlamıyor. Buna karşılık fenilalanin her iki aminoasidi de sağlıyor. Dolayısıyla fenilalanin takviyesi almak daha akıllıca bir çözüm olacaktır. Ancak şunu da önemle belirtelim ki, eğer fenilalanine karşı alerjiniz varsa ya da fenilketonüri (PKU) hastalığına sahipseniz bu takviyeleri almamanız gerekiyor. Ayrıca yüksek tansiyonunuz varsa; uyku sorunu, anksiyete ve diğer psikiyatrik problemlerden birine sahipseniz; hamileyseniz ya da emziriyorsanız bu takviyeler sizin için de iyi bir seçenek olmayacaktır. 5.000 mg'dan yüksek dozların sinir hasarına yol açabileceğini de söylemeden geçmeyelim.

Elbette takviye almak yerine asıl tavsiye ettiğimiz şey tirozin ve fenilalanini besinler aracılığıyla almanız. Yüksek protein içeren gıdalar yoluyla tirozin ve fenilalanin alabilirsiniz. Bu gıdalardan bazıları süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, ekmek çeşitleri, kuru yemişler ve kuru baklagiller. Ayrıca aspartam içeren bütün içecek, yiyecek ve sakızlarda da tirozin ve fenilalanin bulunuyor.

5 gün boyunca vücuduza tirozin ve fenilalanin açısından zengin besinlerle beslendiğinizde kafein bağımlılığınız ciddi ölçüde azalacak.

2-Kafein içeren tüm içecekleri ilk aşamada görüş alanınızdan çıkarın

kahve

Kafein bağımlılığından kurtulmak için atmanız gereken bir diğer adım da kafein içeren tüm içecekleri görüş alanınızdan çıkarmak. Elbette sonsuza kadar bu içeceklerden uzak durmanızı beklemiyoruz. Fakat ilk aşamada bunu yapmak zor olsa da gerçekten önemli. Zaten bir önceki maddeyi bu 5 gün boyunca uyguladığınızda vücudunuzun dopamin eksikliği yok olacağından, kafein bağımlılığınız da günbegün azalacak ve görüş alanınızdan da çıktığında uzak durmanız daha kolaylaşacak.

3-Eski alışkanlığınızın yerine yeni bir alışkanlık koyun

Kafein bağımlılığından kurtulmaya başladığınız noktada yeni bir içeceğe bağımlı hale gelmenizi elbette istemeyiz. Ancak, eski alışkanlığınızın yerinde oluşacak boşluğu ilk aşamada bir nebze olsun doldurmak daha iyi olacaktır. Kendinize kafein içermeyen başka bir favori içecek bulmanızı, kahveden vazgeçemiyorsanız kafeinsiz kahveleri keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.

Kafein bağımlılığından kurtulmak için bu üç adımı attıktan ve başarılı olduktan sonra, gün içinde 1-2 fincan kahveyi yeniden hayatınıza dahil edebilirsiniz. Böylece bir kafein bağımlısından kahve sever birine dönüşmüş olacaksınız.

Son olarak, "Kahvenin faydaları ve zararları" isimli yazımızı da okumayı unutmayın.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan