Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 02.03.2017 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kahvaltı neden önemli? (Bu sabah da zaman ayıramadıysan mutlaka okumalısın)

"2 ana öğün yaparım ve daha çok kahvaltıyı atlarım’’, ‘’zamanım olmuyor yapamıyorum…" Kahvaltı bahanelere sığdırılacak bir öğün değil aslında neden mi?

Kahvaltı neden önemli? (Bu sabah da zaman ayıramadıysan mutlaka okumalısın)

Kahvaltı neden bu kadar önemli? Doğru bir kahvaltı öğünü neler içermeli? “Günde kaç ana öğün yaparsınız ve daha çok hangi öğünü atlarsınız?’ Öğrenci veya çalışan, kahvaltı söz konusu olunca herkesin ortak bazı yanıtları oluyor: “2 ana öğün yaparım ve daha çok kahvaltıyı atlarım.” Çünkü amaç, daha fazla uyuyarak daha geç uyanmak ve hemen hazırlanıp okula veya işe geç kalmamak. Peki kahvaltı öğününü atlamanın nelere yol açtığının da farkında mıyız? 

Kahvaltı yapmamak metabolizmayı yavaşlatıyor

Gece 00.00’da uyuyup, sabah 08.00’da uyandığımızı düşünelim. 8 saat boyunca hiçbir şey yemedik ve uyandık. Açız! Ancak yarım saat dahafazla uyumak adına kahvaltı yapmadık ve okuldayız. Ders dinlerken uykunuz gelmiyor mu? İşte bunun sebebi, yavaşlayan metabolizmanız. Sabah uyandığınızda metabolizmanızı beslenmediniz ve o da yavaş çalışarak elindeki kaynağı yeterli kullanmaya çalışıyor. Yani kahvaltı yapmamak metabolizmanızın yavaş çalışmasına sebep oluyor.  

Yavaşlayan metabolizma kilo alma sebebi Yapılan çalışmalar, kahvaltı ile obezitenin de ilişkili olduğunu gösteriyor. Kahvaltıyı atladığımızda, öğle yemeğine kadar çok daha fazla acıktığımız için öğle yemeğinde doymak bilmeden daha çok yağ ve karbonhidrat içerikli besinler tüketiyoruz. Bu durumda da ihtiyacımızdan daha fazla enerji alıyoruz. Aynı zamanda metabolizma hızımız da azaldığı için kilo alma eğilimimiz artıyor. Kahvaltı öğününü atlayan bireylerin, gün içerisinde kan şekerleri de düşüyor. Bunun sonucunda kişide halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, öğrenilen bilgileri hatırlamakta zorlanma, dikkatsizlik, iş kazalarında artış gibi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Kahvaltı beynin enerji kaynağı olan glukozu sağladığından, kahvaltı etmeyip kan şekeri düşen bir kişi genellikle şekerini hızla yükseltecek yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketmeyi tercih ediyor.  

Doğru kahvaltı nasıl olmalı?

Tabii ki doğru bir kahvaltıda yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, zeytin ve kişinin enerji ihtiyacına göre bal, reçel, tereyağı veya simit bulunabilir. Ya da tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış yağsız bir tost veya soğuk sandviç… Ama poğaça değil! Genellikle acele bir kahvaltı için yapılan bir tercihtir poğaça ve asla 1 tanesi doyurmaz. Ama sadece bir adet poğaça ile günlük enerji gereksinmemizin yaklaşık 1/4’ünü karşılarız. Yani bir adet poğaça yaklaşık olarak 300 - 400 kalori ve 20 gram yağ içerir. Böyle söyleyince kulağa çok da masum gelmiyor, değil mi?

Kahvaltı atlamayacağız; ama okula veya işe de yetişmemiz gerekiyor, o zaman simit, tost, soğuk sandviçler kurtarıcı birer seçenek olabilir. Tam tahıllı gevrekler, müsli ve yulaf ezmesi de bu durumda imdada yetişebilecek seçeneklerdir. 1 su bardağı yarım yağlı süte yaklaşık 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi ile taze veya kuru meyve ekleyerek, 5 dakikadan kısa bir sürede hazırlayacağınız bir öğün ile hem kahvaltı ederek güne başlar, hem de sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan