Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 25.04.2022 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Karanfil yağı nedir?

Karanfil yağıyla iştah kapamak mümkün mü? Karanfil yağı vücutta nasıl etkiler gösteriyor?

Karanfil yağı nedir?

Karanfil yağı, karanfil ağaçlarından elde edilen uçucu bir yağdır. Karanfil yağı, karanfil ağacının kurutulmuş çiçek tomurcuklarından damıtılması elde edilir. Karanfil yağı yapımında gövde ve yapraklar gibi diğer ağaç parçaları da kullanılabilir. Güçlü, baharatlı bir aromaya sahip olan ve rengi renksizden açık sarıya kadar farklılık gösteren karanfil yağı, uzun yıllardır birçok uygulamada kullanılmaktadır.

Karanfil Yağının Faydaları Nedir?

Karanfil yağınınn vücuda faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Mide ağrısını hafifletir: Karanfil yıllar mide ağrısını gidermek için uzun zamandır kullanılmaktadır.Ağır bir yiyecekten sonra oluşan mide ağrısını yatıştırmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Antimikrobiyal etkinliğe sahiptir: 2012 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada, karanfil yağının sıvı kültürde ve biyofilmde stafil bakteri hücrelerini öldürme özelliğine sahip olduğu keşfedilmiştir. Biyofilm, birlikte yaşayan, yapışkan bir tabakanın koruduğu bir bakteri popülasyonudur. Çoğu antibiyotik, biyofilme nüfuz etmede ve stafil mikropları öldürmede etkisizdir, ancak yapılan çalışmada karanfil yağının bu etkilere sahip olduğu görülmektedir. 
  • Cilt sağlığını iyileştirir: Karanfil yağı nemlendirici özelliği sayesinde kuru ciltler için doğal bir çözümdür. Buna ek olarak,  çatlak, akne ve gözaltı şişliği gibi cilt problemlerinin azaltılmasına yardımcı olmak için özel olarak üretilmiş birçok ürün içeriğinde bulunmaktadır. 
  • Solunum sorunları hafifletir: Karanfil yağı, anti-inflamatuar ve serinletici özellikleri sayesinde soğuk algınlığı, öksürük, bronşit , astım , sinüzit , ve boğaz ağrısı gibi geniz yollarını ve solunum bozukluklarını temizlemek için kullanılan en iyi doğal ilaçlardan biridir.
  • Diş sağlığı için faydalıdır: 2012 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, elma suyu gibi asidik sıvıların neden olduğu diş aşınması üzerindeki karanfil yağının etkisini araştırılmıştır. 

Araştırmanın sonucunda, karanfil yağı ve moleküllerinin, diş erozyonunu önlemede faydalı olduğu bulunmuştur. Bu durum, karanfil yağı ve moleküllerinin boşlukları önlemede florüre benzer şekilde işlev görebileceğini varsayımlarına yol açmıştır. 

  • Kötü Yemek Kokularının giderilmesinde etkilidir: Sakatat ve balık gibi bazı yiyecekler, pişirilme sırasında evde hoş olmayan kokulara neden olabilir. Karanfil yağını, bu tür yiyecekleri pişirdikten sonra yakmak, rahatsız edici kokuları emmeye ve onları daha hoş bir kokuyla değiştirmeye katkı sağlar.
  • Antikanser özelliklere sahiptir: 2014 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre karanfil yağı, meme, servikal ve kolon kanseri dahil olmak üzere bir in vitro çalışmada karanfil yağının birden fazla kanser hücre hattının büyümesini önlediğini keşfedilmiştir. 
  • Libidoyu artırır: Kahve veya herhangi bir içeceğe eklenen bir damla karanfil cinsel enerjiyi artırmaya yardımcı olur. 
  • Ülserleri Önleyebilir: Bir araştırmaya göre, karanfil yağı, önemli bir mide koruyucu bileşen olduğu düşünülen mukus oluşumunu artırmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle yağ ve ana bileşeni olan öjenol, sindirim kanalının astarını korumaya ve ülser ve gastriti önlemeye yardımcı olabilir. Bulantıya yardımcı olabilir ve genel sindirim sağlığını iyileştirebilir.
  • Bağışıklığı güçlendirir: Çin tıbbı uygulayıcılarına göre karanfil yağı, vücuttaki beyaz kan hücresi işlevini ve kan dolaşımını artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 

Karanfil Yağının Zararları Nedir?

  • Alerjiye neden olabilir: Bazı kişilerde karanfil yağı veya içerisindeki bir bileşene karşı alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu belirtiler kaşıntılı olabilen döküntü ve kurdeşen, hırıltı ve öksürük, nefes almada zorluk, boğazda sıkışma veya yutma güçlüğü, kusma, ishal ve kramp gibi sindirim sorunları olarak ortaya çıkabilir. 
  • Karanfil yağı çok miktarda alınmamalıdır: Karanfil yağı  yutulması halinde yanma hissine neden olabilir. Bunun yerine karanfil yağının cilde veya diş etlerine sürülmesi veya gargara olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. 
  • Karanfil yağının hamilelik ve emzirme dönemlerindeki etkileri ile ilgili yetersiz araştırma bulunması nedeniyle, bu dönemlerde karanfil yağı kullanımından kaçınılmalıdır. 
  • Kanamaya yol açabilir: Eugenol kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır ve kanama riskinde artışa neden olabilir. Kanama bozukluğu olan kişiler, ameliyat olacak kişiler ve antikoagülan ilaç kullanan kişilerin karanfil yağı kullanmamalıdır. 
  • Karanfilin kan şekeri seviyeleri düşüklüğüne sebep olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle de karanfil yağı, hipoglisemik olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. 
  • Cilt tahrişine sebep olabilir: Karanfil yağı bazı kişilerde ciltte tahrişe sebep olabilir. Bu nedenle de karanfil yağını kullanmadan önce  test edilmesi önerilir. Bunun için dirseğin iç kısmına az miktarda seyreltilmiş karanfil yağı uygulanabilir. 

Karanfil Yağı Nasıl Yapılır?

3 yemek kaşığı kuru karanfili havana alınır. Ardından tohumlar ezilir ve küçük bir cam kavanoza aktarılır. Kavanozun yarısına kadar zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı ilave edilir. Kavanoz güneş alan bir pencerenin önüne yerleştirilir. Yağın demlenmesi için her gün sallanmalıdır. Yedinci günün sonunda karanfil kokusunu ve rengini alan yağ, karıştırmak için bir kez daha sallanmalıdır. Ardından kavanoz açılır ve karanfil kalıntılarını karışımdan ayırmak için yağı bir süzgeçten geçirilir. Elde edilen yağ, hava geçirmez bir kaba aktarılarak saklanmalıdır.

Karanfil Yağı Nasıl Seyreltilir?

Karanfil yağı,  zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı gibi sabit yağların içine eklenerek seyreltilebilir. Bunu için 50 ml sabit yağ içerisine 10 damla karanfil yağı damlatılmalıdır. 

Karanfil Yağı Nerelerde Kullanılır?

Yaraların iyileşmesi veya kaşıntının hafifletilmesi amacıyla kullanılabilir. Karanfil yağı seyreltilerek masaj yağı olarak kullanılabilmektedir. Buna ek olarak, kokusuz bir krem ve losyonun içerisine, normal bir cilt için 1 ila 2.5 oranında ve hassas ciltler için 0.5 ila 1 oranında seyreltilmiş şekilde cilde uygulanabilir. Karanfil yağı diş ağrılarına azaltmak için ağrılı dişe uygulanabilir. 

Karanfil yağının antimikrobiyal özelliklerinden faydalanmak ve bir dezenfektan olarak kullanmak için suya birkaç damla karanfil yağı eklenebilir. Karışım bir sprey şişesine alınabilir. Uçucu yağlar suda çözünmediğinden, çözeltiye soluble gibi bir dispersiyon maddesi eklenebilir. Püskürtmeden önce iyi bir şekilde çalkalanmalıdır. 

Karanfil Yağı Nasıl İçilir?

Karanfil yağı bir bardak ılık suyun içerisine birkaç damla eklenerek içilebilir. 

Karanfil Yağı Saça Nasıl Sürülür?

Karanfil yağında bulunan bir olan bileşik öjenol, saç köklerine uygulandığında saç büyümesinin desteklenmesine yardımcı olur . Ayrıca düzenli olarak uygulandığında saç telini onarmaya, güçlendirmeye ve sağlıklı bir görünüm kazandırmaya katkı sağlar. 

Karanfil yağı saça uygulanmadan önce zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya tatlı badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla birleştirilerek seyreltilmelidir. Bunun için bir tatlı kaşığı taşıyıcı yağa, birkaç damla karanfil yağı eklenebilir. Hazırlanan karışım saç diplerine ve saç uçlarına masaj yaparak uygulanmalıdır. Bir saat bekletilmeli ve şampuan kullanılarak arındırılmalıdır. Buna ek olarak, saç kreminin içerisine birkaç damla karanfil yağı damlatılarak da saça uygulanabilir.  

Karanfil Yağı Diş Etine Nasıl Sürülür?

Karanfil yağı, diş etine sürülmeden önce zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı gibi yenilebilir bir taşıyıcı yağa birkaç damla damlatılarak seyreltilmelidir. Ardından hazırlanan karışıma temiz bir pamuk batırılmalı ve karışımı emmesi için birkaç saniye bekletilmelidir. Diş etlerine temas etmemesine dikkat edilerek, pamuk ağrıyan dişe uygulanmalıdır. Bu şekilde birkaç dakika tutulmalıdır. İhtiyaç duyulduğunda her 2 saatte bir tekrar uygulanmalıdır. 

Karanfil Yağı ile Nasıl Masaj Yapılmalıdır?

Birkaç damla karanfil esansiyel yağı alın ve badem veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Düzgün bir kan dolaşımını sağlamak için dairesel hareketler kullanarak yüzünüze düzgün bir şekilde masaj yapın. En iyi sonucu almak için bunu her gece yatmadan önce tekrarlayın.

Karanfil yağı sivilce izlerinin giderilmesine veya hafifletilmesine yardımcı olur ve cildi temizler. Ayrıca peeling görevi görerek ölü derinin giderilmesine yardımcı olur. Karanfil yağı, lekeleri gidermek ve eşit bir cilt tonunu korumak için düzenli olarak kullanılabilir. Karanfil yağını cilde uygulamak için, birkaç damla karanfil esansiyel yağı badem veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirilmelidir. Kan dolaşımını sağlamak için dairesel hareketlerle yüze masaj yapılmalıdır. 

Karanfil Yağına Benzer Diğer Yağlar Nelerdir?

  • Keten tohumu yağı
  • Avokado yağı
  • Badem yağı
  • Çörekotu yağı
  • Kekik yağı
  • Lavanta yağı
  • Nane yağı
  • Susam yağı
  • Zencefil yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Argan yağı
  • At kestanesi yağı
  • Zeytinyağı
  • Hint yağı
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan