Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 18.12.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Karbonhidrat intoleransınızın olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Acıktığınızda başınız dönüyorsa ve karbonhidrat içeren besinler yediğinizde kendinizi yorgun hissediyorsanız belki de bir şeyleri değiştirme vakti gelmiştir!

Karbonhidrat intoleransınızın olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Temel enerji kaynağımız olan karbonhidratlar vücudumuzun birçok hayati fonksiyonunda da oldukça belirleyici roller üstleniyor. Karbonhidrat ihtiyacı kişiden kişiye değiştiği gibi her vücudun karbonhidrat alımına verdiği tepki de birbirinden farklı.

Şekerli yiyecek tüketimini sınırlandırmanıza, beslenmenizde tam tahıllı gıdalara, meyve ve sebzelere ağırlık vermenize rağmen kendinizi mütemadiyen yorgun hissediyor, çok sık acıkıyor, ideal kiloaralığınıza bir türlü ulaşamıyorsanız ve vücudunuzun ödem topladığını hissediyorsanız orada bir durup karbonhidrat seçimlerinizi, hangi karbonhidrat çeşidine ne zaman ve ne kadar yöneldiğinizi gözden geçirmeniz gerekiyor.

Karbonhidrat intoleransı nelere yol açıyor?

makarna

Bu muhakemeyi yaptığınızda vardığınız sonuç vücudunuzun tükettiğiniz karbonhidratları ne kadar tolere edebildiğini size gösterecek. Bu sonuç emin olun ki yaşam tarzınızla doğrudan ilişkili. Hareketsiz ve stresli bir yaşam sürmek, uyku sorunları yaşamak, genetik birtakım yatkınlıklar, ilaç kullanımları ve beslenme biçimi vücudunuzun karbonhidrat intoleransını artırıyor. İntolerans arttığı zamansa kan şekerinizde dalgalanmalar yaşanıyor ve kan değerleriniz sağlıklı aralıktan uzaklaşıyor.

Gittikçe yükselen kan şekeri vücutta pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. İnsülin direnci, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, obezite ve Alzheimer karbonhidrat intoleransının ve bunun yol açtığı yüksek kan şekerinin zemin hazırladığı hastalıklardan bazıları.

Karbonhidrat intoleransına sahip olduğunuzu nasıl anlarsınız?

bal

Karbonhidrat intoleransınızın olup olmadığını anlamak için öncelikle aşağıda sıraladığımız soruları yanıtlayın.

1-Aşırı kilolu musunuz?
2-Karbonhidrat içeriği yüksek bir öğün yaptığınızda kendinizi genellikle yorgun mu hissediyorsunuz?
3-Hareketsiz bir yaşam tarzına mı sahipsiniz?
4-İştah kontrolünü sağlayamıyor musunuz?
5-Ekmek, makarna, patates, tatlı ve nişastalı ürünleri çok sık mı yemek istiyorsunuz?
6-Acıktığınızda baş dönmesi yaşıyor musunuz?
7-Kan şekeriniz normal değerlerden daha mı yüksek?
8-Anksiyete, depresyon, cilt problemleri, kemik ve eklem ağrıları, uyku problemleri ve hormonal sorunlar yaşıyor musunuz?

patates

Eğer bu sorulardan bir ya da birkaçına evet cevabını verdiyseniz karbonhidrat intoleransına sahip  olup olmadığınızı anlamanız için size etkili bir yöntem sunacağız. 14 gün boyunca beslenme düzeninizden rafine karbonhidratları, nişastalı sebzeleri, işlenmiş gıdaları, eklenmiş şekeri ve eklenmiş şekerle yapılan tüm gıdaları, bal, pekmez, akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcıları, glisemik indeksi yüksek meyveleri tamamen çıkarın. 14. günden sonra ise 2, 5, 6 ve 8. soruları kendinize yeniden sorun. Eğer bu soruların cevaplarında önemli ölçüde değişiklik varsa bu durum çok büyük ihtimalle karbonhidrat intoleransınız olduğuna işaret ediyor demektir.

Karbonhidrat intoleransınız var. Peki şimdi ne yapmalısınız?

armut

Karbonhidrat intoleransının varlığı beslenme düzeninde yapılması gereken pek çok değişikliği beraberinde getiriyor. Öncelikle şekeri ve rafine karbonhidratları hayatınızdan çıkarın. Beslenmenizde glisemik indeksi düşük meyve ve sebzeleri tercih edin, ayrıca sebze seçimlerinizde lif oranı yüksek olanlara öncelik verin. 

Yağ alımınızda doymamış yağ asidi açısından zengin olan avokado ve zeytinyağı gibi kaliteli yağ kaynaklarına yönelmek de yapmanız gereken değişikliklerden. Alkolü hayatınızdan olabildiğince uzaklaştırmaya çalışın. İçeceğiniz zaman da karbonhidrat içeriği en düşük olan alkol çeşitlerini tercih edin ve alkolü şeker içeriği yüksek olan diğer içeceklerle karıştırmadan tüketin. Son olarak nişasta içeriği yüksek olan sebze ve baklagillere beslenmenizde olabildiğince az yer verin. 

avokado

Karbonhidrat intoleransınız ne kadar egzersiz yaptığınıza, hayatınızın ne kadar stresli olduğuna, uyku sürenize ve kalitesine, ilaç kullanıp kullanmadığınıza bağlı olarak yükselip düşebilir. Elbette bir uzmandan yardım almanız gereken durumlar da olabilir. Fakat unutmayın ki bir uzmandan destek almaktan daha da önemlisi kişisel farkındalık kazanmak ve yapacağınız hayat tarzı değişiklikleri için gerekli motivasyonu duymak. 

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan