Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.09.2019 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Kas kramplarını dindirmek için ne yapılabilir?

Ağır antrenmanlar, uykusuzluk, mineral dengesizliği gibi birçok sebebi olabilen kas kramplarını geçirmek için başvurabileceğiniz yöntemler ve beslenmenizde daha fazla yer vermeniz gereken besinler.

Kas kramplarını dindirmek için ne yapılabilir?

Kas krampları yaşamımızı kimi zaman çok zor hale getirebiliyor. Düzenli spor yapanlar, hele ki profesyonel sporcular için elbette bu durum daha da fazla sorun yaratıyor. 

Kas liflerinin beklenmedik şekilde aniden büzüşerek ağrıya neden olması durumu olarak özetlenebilecek bu kramplar antrenman sırasında veya sonrasında meydana gelebiliyor. Bu krampların en sık yaşandığı bölgelerse genellikle baldır, kalça ve ayaklar oluyor. Peki, acemilerden profesyonellere kadar herkeste meydana gelebilen kas kramplarına neler sebep oluyor?

Kas krampları neden olur?

Uzun süre önce kas kramplarına yol açan ana nedenin sıvı veya mineral dengesizlikleri olduğuna inanılıyordu. Fakat aslında kramplara gerçekte neyin neden olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor. Şu anda bildiğimiz tek şey ise krampların motor nöronlarla bağlantılı olduğu.

Yine de ağır antrenmanlar, yüksek sıcaklıklar, yaşlanma, diyabet, uykusuzluk, sıvı ve mineral dengesizliği gibi farklı etmenlerin kramplara neden olduğu düşünülüyor. Büyük olasılıkla tüm bu unsurların farklı zamanlarda ortaya çıkan çeşitli kombinasyonları kaslarda düzensiz elektriksel darbelere yol açıyor ve bu da ağrılı bir krampa yol açıyor.

Kramplar farklı şekillerde meydana gelebiliyor. Genellikle egzersiz esnasında meydana gelen ve yorgunluğun neden olduğu kramplar tek bir kasta ve birden oluşurken zamanla artan kramplar da görülebiliyor. Bunlar ise çoğu zaman birden fazla kasta hissediliyor ve bu durumda aşırı terleme ile dehidrasyon (vücutta sıvı kaybı) belirtileri gözleniyor.

Kas kramplarını gidermek için neler yapılmalı?

kas kramppari neden olur

Öncelikle kramp girdiğinde ilk yapmanız gereken şey o sırada yaptığınız aktiviteye ara vermek olmalı. Birçok kas krampı vakası için iki yaklaşımı uygulamanın faydalı olduğu düşünülüyor. Bunlardan ilki su içmek. Egzersiz sırasında kaybedilen suyun geri kazanılması oldukça önemli. Bu, herkes için çare olmasa da krampa yatkın olan sporculara fayda sağlaması yüksek bir olasılık. 

Diğer bir çözüm önerisi ise esnemek. Eğer kaslarınızda aşırı antrenmandan kaynaklanan yorgunluk sonucunda kramp meydana geldiyse hafif bir esneme ve masajla büyük ölçüde rahatlamanız mümkün. Bunun için sertleşmeyi gidermek amacıyla kramptan etkilenen kası hafifçe esnetin.

Eğer kaslarınız ağrıyorsa bu kötüye işaret olabilir. Bu durumda sağlığınızı riske atmayın. Birden ortaya çıkan keskin ve güçlü ağrılar yaralandığınızın işareti olabileceği için eğer şiddetli ağrı yaşıyorsanız sonraki antrenmanınızı en az iki gün erteleyin. Ağrı devam ettiği takdirde bir doktora danışın. 

Kas krampları nasıl önlenir?

kas kramplari nedir

Öncelikle kaslarınızı gevşetin. Germe ve gevşeme egzersizlerinizi antrenman planınıza dahil edin.

Dengeli beslenin ve mineral değeri yüksek olan besinleri beslenme programınıza katın. Tam tahıllı ürünler, yağlı tohumlar, yeşil sebzeler ve muz gibi magnezyum içeren besinlere diyetinizde daha fazla yer verin. 

Kas kasılmalarını azaltmak için gerekli olan bir diğer mineral olan kalsiyum alımı da ihmal edilmemesi gerekenlerden. Bu mineral de süt ürünlerinde, ıspanak ve yumurta sarısında bulunuyor.

Kendinize biraz zaman verin ve azalttığınız ya da ara verdiğiniz egzersize birden değil, yavaş yavaş geri dönün. Unutmayın ki vücudunuzun önce yeni egzersiz sürecine alışması gerekiyor.

Son olarak, başlıca kramp nedenlerinden olmasa da özellikle sıcak günlerde çok fazla terliyorsanız spor sırasında yeterince su içtiğinizden emin olun. 

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ceren Aydın

Ceren Aydın Fböz.

24.09.2019
Yanıtla