Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 03.06.2022 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Kemik suyunun faydaları nelerdir?

Büyüklerimizin her hastalığa şifa olarak sunduğu kemik suyunun olası faydalarını öğrenmek için doğru yerdesiniz.

Kemik suyunun faydaları nelerdir?

Kemik suyu, hayvanların bağ dokularının ve kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilir. Kemik suyu, kemik çeşidi ve içerdiği malzemelere göre çeşitli miktarlarda A, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum,  bakır, manganez, sodyum, çinko, selenyum minerallerini içerir. Aynı zamanda omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından da yüksektir. 

Kemik suyunun faydaları aşağıda listelenmiştir. 

  • Kemik suyunda faydalı birçok vitamin ve mineraller bulunur.
  • Sindirim sistemine yardımcı olur.
  • Enflamasyonla mücadelede yardımcı olabilir.
  • İçindeki besinlerin eklem sağlığına iyi geldiği gözlemlenmiştir.
  • Kilo kaybı dostudur.
  • Uyku ve beyin fonksiyonunu geliştirebilir.

 1. Kemik Suyu Çok Önemli Vitaminler ve Mineraller İçerir

Kemik suyu vücut sağlığı için önemli olan birçok vitamin ve mineral açısından zengindir.  Kolajen açısından da bilinen en iyi kaynak olan kemik suyu aynı zamanda demir, kalsiyum, D, C ve B1 vitamini içerir. Bununla birlikte, kolajenden elde edilen jelatinin uykuyu düzenleme ve ruh halini yükseltme gibi faydaları bulunur. Kemik suyunun içerdiği bir diğer önemli madde ise glutamindir. Glutamin vücudun glikozdan elde ettiği bir maddedir. Kemik suyunun aşırı miktarda tüketimi faydalarından çok zararlı etkiye sahip olabilecek nerotoksine dönüşebilir. Bu nedenle yeterli miktarda tüketilmelidir. 

2. Sindirim Sistemine Yardımcı Olur

Kemik suyu sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Kemik suyunun içerdiği jelatin doğal olarak sıvıları çeker ve tutar.  Jelatin ayrıca sindirim kanalındaki suya yapışarak yiyeceklerin geçişini kolaylaştırır.

Aynı zamanda jelatinde bulunan bir amino asit olan glutamatın, bağırsak duvarının işlevinin korunmasına yardımcı olur ve sızdıran bağırsak sendromunu önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Birkaç kronik hastalıkla ilişkili olan sızdıran bağırsak, bağırsağın ve kan dolaşımının arasındaki bariyerin bozulduğu zamandır. Vücudun normalde izin vermediği maddeler kan dolaşımına sızarak iltihaplanma ve diğer problemlere yol açar. Bu nedenlerden dolayı, kemik suyu tüketmek sızdıran bağırsak, irritabl bağırsak sendromu (IBS) veya ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) olan kişiler için yararlı etkilere sahip olabilir. 

3. Enflamasyonla Mücadelede Yardımcı Olabilir

Glisin ve arginin gibi kemik suyunda bulunan amino asitler, güçlü anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Özellikle de arginin, kronik inflamasyonla savaşmada yararlı olabilir. Yapılan çalışmalarda, arginin takviyesinin obezitesi olan bireylerde inflamasyonla savaşmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu sonuçları desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kronik iltihaplanma kalp hastalığı, diyabet, metabolik sendrom, alzheimer hastalığı, artrit ve birçok kanser türü gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle de bol miktarda anti-inflamatuar besinlerin tüketimi önemlidir.

4. İçindeki Besinlerin Eklem Sağlığına İyi Geldiği Gözlemlenmiştir

Kemiklerde, tendonlarda ve bağlarda bulunan ana protein kolajendir. Kemiklerden ve bağ dokusundan gelen kolajen, pişirme işlemi esnasında jelatin adı verilen diğer bir proteine ​​parçalanır. Jelatinde bulunan önemli amino asitler eklem sağlığına yardımcı olur.

Vücudun kendi bağ dokusunu oluşturmak için kullandığı glisin ve prolin içerir. Kasları kemiğe bağlayan tendonlar ve kemikleri birbirine bağlayan bağlar buna örnektir.

Kemik suyunda aynı zamanda kıkırdakta bulunan glukozamin ve kondroitin doğal kimyasalları bulunur. Yapılan çalışmalarda glukozamin ve kondroitinin eklem rahatsızlığını ve osteoartrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

5. Kilo Kaybı Dostudur

Kemik suyu kalori bakımından çok düşüktür, ancak iyi bir protein kaynağıdır. Bu sayede iştah kontrolünü iyileştirmeye, kilo kaybını desteklemeye ve yağsız kas kütlesini korumaya yardımcı olabilir.

53 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada direnç eğitimi ile beraber, kolajen tüketiminin kas kütlesinin artırmayı ve vücut yağının azalmasını desteklediği bulunmuştur. 

6. Uyku ve Beyin Fonksiyonunu Geliştirebilir

Kemik suyunun içerdiği amino asit glisin, rahatlamaya yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, glisinin uykuyu artırmaya yardımcı olduğunu belirtmiştir. 

Bir araştırma, yatmadan önce 3 gram glisin tüketmenin, uyumakta zorluk çeken kişilerin uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. 

Kemik Suyu Haftada Kaç Gün İçilmeli?

Kolajen, insan vücuduna canlılığını ve esnekliğini veren önemli bir proteindir. Kemik iliği özellikle kolajen sentezini yükseltmede ve cilt kök hücrelerinin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri desteklemede önemlidir. Bu da, kırışıklıklara ve güneşe karşı tam koruma sağlar. Bağışıklığı güçlendirir, bağırsak duvarını iyileştirir ve sindirim sorunlarını giderir, ayrıca çorbalara eklendiğinde veya günde 1 bardak içildiğinde kök hücre desteği sağlar. Bu özellikleri sayesinde kemik suyu gelişim çağındaki çocukları ve kemik erimesi gibi rahatsızlık yaşayan kişiler tarafından haftada 2 kez tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Kemik Suyu Nasıl Yapılır?

Kemik suyu hazırlarken büyükbaş hayvan tercih edilmelidir. Hayvanın ilikli kemikleri, bir miktar etle ile birlikte haşlanır. Su kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı iyice kısılır. Bu şekilde 6 saat boyunca haşladıktan sonra kemikleri çıkarılır ve etler sıyırarak alınır. Ardından kemikler tekrar aynı suya bırakılır ve üzerine 1 bardak sirke ilave edilir. Karışım 12 saat daha haşlanır. Pişirme işlemi ile jöle kıvamını alan kemik suyu hazır hale gelir. Kemik suyu buzdolabında 7 gün ve buzlukta 3-6 ay bozulmadan saklanabilir.  

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan