Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 02.04.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
11
kaydet

Kilo vermek bazı insanlar için neden zor?

Eğer kilo veremiyorsanız bunun mutlaka bir nedeni ve bir de çözümü olmalı.

Kilo vermek bazı insanlar için neden zor?

1- Kilo veriyorsun, sadece yavaş oluyor

İyi bir diyetin hemen kilo verdirmeye başlaması beklenir. Oysa bünyeden bünyeye bu durum farklılık gösterebilir. Bir ayda 4,5-5 kilo vermek pek çoğumuz için hayalcilik olacaktır. Aslında her hafta yarım kilo vermek toplamda yıl sonunda 24 kiloya ulaşmak anlamına gelir. Yavaş kilo vermenin çok önemli bir avantajı vardır; vücudumuz bir anda kilo vermeye başladığında kıtlık yaşadığını düşünür ve diyet kesildiğinde tüm kiloyu yeniden almaya başlar. Ancak haftada yarım kilo vermek kıtlık olmayacağından kilo alma da yaşanmayacaktır.

2- Yeterince su içmiyorsun

Yağ yakma ve dolayısıyla da kilo vermenin anahtarı sudur. Kilo veremiyor olmanın nedenlerinden biri de vücudun susuz kalıyor olmasıdır. Yağ yakma sürecinde vücut çok fazla su kullanır. Günlük en az 2 litre su içilmesi gerekir. Vücut susuz kaldığında bağırsaklar da doğru çalışmayacaktır ve boşaltım olmayacaktır.

3- Yeterince uyumuyorsun

Günlük en az 7 saat uykuya ihtiyacımız var, bundan daha az süre uyduğumuzda metabolizmamız yavaşlar.
Uyku süresinin kilo vermeyle çok yakın ilgisi bulunuyor. Aynı kalori miktarını alan kişilerde 4 saatlik uyku ile 8 saatlik uyku arasında bu kaloriyi harcama açısından ciddi fark bulunuyor.

4- Aldığın ilaçlar yüzünden olabilir

Bazı ilaçlar kilo vermeyi durdurur ve hatta almaya neden olabilir. Tansiyon, diyabet, depresyon ilaçlarının bu tür yan etkileri bulunur. Kilo vermeye çalışırken bu tarz ilaçlar kullanıyorsanız sonuç alamayabilirsiniz. Doktorunuza danışarak durumu anlatabilir, kullandığınız ilaçları değiştirmesini isteyebilirsiniz. Eğer böyle bir çözüm yoksa düşük karbonhidrat ve düşük kalori diyetleri deneyebilirsiniz.

5- Arada çok fazla kaçamak yapıyor olabilirsin

Kilo verememe şikayeti olan insanların çok büyük bir yüzdesinde diyete tam olarak uymama davranışı görülüyor. Tam uygulanmayan ve arada çok fazla kaçamak yapılan diyetler doğru sonucu vermiyor. Hafta arasında verilen kiloların hafta sonunda geri alınması sık karşılaşılan bir durum. Diyeti bozmak için çok fazla bahane bulunabilir, ancak sonrasında kilo veremeyeceğimiz gerçeğini hiçbir bahane değiştirmiyor.

6- Egzersiz planın alışkanlığa dönüşmüştür

Sürekli aynı egzersiz planıyla devam ettiğimizde bir süre sonra kaslar yeterince çalışmamaya başlayabilir. Kaslar ve vücut bu plana alışabilir ve artık yeterince zorlanmıyordur. Uzmanlar egzersiz planının sürekli değişikliklerle yenilenmesi gerektiğini söylüyorlar. Farklı antrenman tekniklerini, hızlı koşuları, farklı aletleri, ağırlıkları deneyerek egzersiz planını rutinin dışına çıkarabilirsiniz. 

7- Streslisindir

Kilo vermede en etkin olan ruhsal durumların başında stres gelir. Özellikle kronik stres hali, vücudu “kaç ya da dövüş” moduna getirir ve var olan kalori kaçmak ya da dövüşmek için kullanılmak üzere saklanır. Stresli zamanlarda yemek yeme hareketi de vücudun enerjiye ihtiyacı olacağını düşünerek depolamak istemesinden kaynaklanır. Stresle başa çıkamayan kişilerde kilo vermek çok zor olur hatta kilo almak da kolaylaşır. Diyetle beraber mutlaka stres yönetimi de uygulanarak vücudu kaç ya da dövüş hallinden çıkartmak gerekir.

8- Spora odaklanıp diyeti önemsemiyorsundur

Spor yapan kişilerin kilo verebileceklerini ve bunun için ayrıca diyete ihtiyacı olmadıklarını düşünmeleri normaldir. Ancak doğru değil. Kilo vermenin %75’i diyet programından %25’i spordan geçer. Yediklerine  dikkat etmeyip özellikle hazır yiyecekler ve fast fooda devam ederek, kalori kontrolü yapmayarak kilo vermek mümkün değil.

9- Sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir

Her şeyi doğru yapıyor, diyetleri ve sporu doğru şekilde organize ediyor, su içiyor ama yine de kilo verilemiyorsa sağlık sorunu olabilir. Metabolizmayı yavaşlatan, yağ yakımına engel olan bir hastalık söz konusu olabilir. Hormonların dengesizliği de yine kilo vermeyi engeller. Bu durumda doktora giderek sağlık sorunu olup olmadığından emin olmak gerekir.

10- Vitamin yetersizliği olabilir

Her aldığımız vitamini vücudumuza yakıt olarak kullanırız. Ancak bazı besinlerden yeterince vitamin alamadığımızda bu durum kilo vermeye engel olabilir. Diyetler bu nedenle tüm vitamin ve mineralleri alacak şekilde düzenlenir. Örneğin D vitamini eksikliği obeziteye neden olacak kadar kilo konusunda önemlidir. Benzer şekilde demir, B12, magnezyum eksikliği de kilo verememeye neden olabilir. Doktora danışarak test yaptırmak doğru bir yaklaşım olacaktır.

11- Yeterince protein tüketmiyorsun

Tok hissetmemize yardımcı olan protein aynı zamanda düşük kalorili bir gıdadır. Vücudumuz proteini daha yavaş yakar ve kan şekeri uzun süre düşmez, açlık hissini daha geç duyarız. Bu da kilo vermeye yardımcı olur.

KAYNAK 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Oğuz Yücel

Oğuz Yücel Kesinlikle aralıklı orucu tavsiye ediyorum. bir de hafif etkinlikle kilo vermek elden bile değil.

05.04.2020
Yanıtla
Eloskop Eloskop

Eloskop Eloskopherkeste işe yaramayabiliyor. ben farklı zamanlarda birçok defa denedim. beni kötü etkiledi. her denemede kilo veremediğim gibi metabolizmam yavaşladı ve sonrasında kilo alma döngüsüne girdim. ayrıca kan şekerim sürekli düştüğü için akşamları kıtlığa girmiş gibi acıkıyordum. benim gibi olanlar varsa uzak dursun derim. 12.04.2020

Tülay Eltemur

Tülay Eltemur dukan diet ve 30 dk yuruyus ile kilo verdim 2014 te ve hala ayni kilodayim.vucudumuzu taniyarak yavas kilo vermek kesinlikle en ideali.diet piskolojisine girmek yerine porsiyonlari kontrol altina almak daha dogru.

05.04.2020
Yanıtla
 Nisanur

Nisanur Güzel ve bilgi edinilebilicek şeylere değinilmiş. aslında diyetin işe yaramamasında yaptığım/yaptığımız hataların neler olduğu da bir nevi yazılmış. Teşekkürler.

07.04.2020
Yanıtla
 Nisanur

Nisanur En iyisi düzenli bir yaşamla yavaş ama dengeli bir şekilde kilo vermek Bir anda kendimi yemeden içmeden kesip illa hemen hızlı olsunda nasıl olursa olsun Kafasında bulduğum için başarısız olduğumu fark ettim Diyete başlamadan önce beyninizi inandırmalısınız Kendinize uygun bir diyet mutlaka vardır tek yapmanız gereken onu bulmak Ben 8-18 diyetiyle 3 hafta da 15 kilo verdiren sağlıklı olduğunu düşündüğüm bir diyete başladım Umarım istediğim sonucu verir hızlı mı bilemem ama 2 öğün yemek mantıklı

07.04.2020
Yanıtla
Eloskop Eloskop

Eloskop Eloskopahahahah yorumunun başında hızlı kilo vermenin kötülüklerinden bahsedip sonuna doğru 3 haftada 15 kilo verdiren diyete başladım demen sence de tezat olmamış mı? 12.04.2020

Rümeysa Kağnıcı

Rümeysa Kağnıcı 16 yaşındayım 63 kiloyum 168 boyum günlük kaç kalori almalıyım

09.04.2020
Yanıtla
Sükrıye Sarıkaya

Sükrıye Sarıkaya Evet neden. Zor

27.04.2020
Yanıtla
Cemal Imamova

Cemal Imamova 22 yaşındayım 58 kilo eski kilom 53yine aynı kiloda olmak istiyorum nasıl kilo verebilirim ?

27.05.2020
Yanıtla
Yasemın Şahin

Yasemın Şahin hipotiroid hayatımı alt üst etti 7senedir uğraşıyorum doğumlar vs derken işimi hepten zorlaştırdı 70 kiloda takılı kaldım

28.05.2020
Yanıtla
Şeyma Karadağ

Şeyma Karadağ 2 yıldır her yolu denedim 65 kilonun altına düşemiyorum boyum 1. 70 58 kilo olmak istiyorum gerçekten ince gözükmek istiyorum olmuyor.

29.05.2020
Yanıtla
Buket Yakar

Buket Yakar yıllardır 65 'in altına düşemedim. boyum da 163. işimden kaynaklı diye düşünüyorum aksama kadar çok az hareket ediyorum.surekli masa basında nasıl kilo vereyim

04.06.2020
Yanıtla
Gülşah Koçyiğit

Gülşah Koçyiğit bende tiroidde noduller var ondan olabilirmi 65dim diyetle sporla 60a indim orda kalmistim 1 ay sonra anca simdi 59a indim ve bunda da takili kaldim küsürleri de bi iniyor bi cıkıyor cok degisik yardim edin bana

09.06.2020
Yanıtla